Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CE: 40% din populatie are un nivel insuficient de competente digitale
CE: 40% din populatie are un nivel insuficient de competente digitale
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 18 Iun 2019 15:28
Pentru a ramane relevanti pe piata muncii, tot mai afectata de schimbarile accelerate provocate de automatizare, angajatii trebuie sa-si dezvolte abilitatile in mod continuu. Potrivit expertilor, daca organizatiile reusesc sa imbunatateasca competentele angajatilor sai pentru a se ralia cerintelor de munca din viitor, acestea vor fi pregatite sa faca fata necesitatilor pietei intr-o continua schimbare.
Imbatranirea societatilor, deficitul de competente si invadarea robotilor si a inteligentei artificiale sunt trei dintre provocarile majore ce urmeaza a fi infruntate de forta de munca. Datele Comisiei Europene arata ca 40% din populatia UE are un nivel insuficient de competente digitale, iar 17% are competente minime. Persoanele fara competente digitale de baza risca sa fie lasate in urma de transformarile digitale. Pentru a veni in ajutorul oamenilor, guvernele si companiile vor trebui sa gaseasca un echilibru intre flexibilitatea angajatilor, mobilitatea muncii si stabilitatea job-ului.
Aceste subiecte au fost abordate saptamana trecuta in cadrul unei conferinte internationale, organizata de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Presedintia Romaniei la Consiliul Europei, in parteneriat cu Comisia Europeana, care a avut loc la Bucuresti. Expertii reuniti la evenimentul „Imbunatatirea si actualizarea competentelor adultilor - element de echilibru pentru piata muncii” au analizat diverse solutii inovatoare si mecanisme de finantare pentru furnizarea de oportunitati de dezvoltare a competentelor si recalificare pentru toti.
Menno Bart, Manager Public Affairs, Adecco Group, a comentat despre conferinta: Foarte multe dintre eforturile guvernului sunt concentrate pe competentele de baza: lingvistice, numerice si digitale. Acestea sunt desigur reprezinta o conditie esentiala pentru reusita oamenilor la locul de munca, dar cativa speaker au subliniat importanta crescanda a competentelor transversale si a competentelor netehnice. La aceasta conferinta am avut oportunitatea sa prezint perspectiva de business asupra imbunatatirii si actualizarii competentelor, iar decidentii politici au fost de acord: educatia adultilor va deveni tot mai importanta pe piata muncii aflata in continua schimbare. M-a bucurat sa vad ca ideea deschiderii unui Cont pentru Educatie Individuala, modelul preferat de Adecco Group pentru a stimula investitia in forta de munca, a fost primita cu mare interes de factorii decizionali din intreaga Europa.
Contul pentru Educatie Individuala este un model similar unei burse oferite de catre guvern pentru imbunatatirea propriilor aptitudini. Potrivit modelului, fiecare persoana dispune de un cont personal si transferabil, prin care isi poate finanta diverse traininguri de dezvoltare profesionala si pe care-l poate gestiona pe parcursul intregii cariere. Franta, Italia si Singapore au adoptat deja modele similar si au reglementat deja modalitatile prin care companiile pot distribui resursele necesare pentru instruiri.
Companiile pot initia imbunatatirea competentelor angajatilor prin identificarea aptitudinilor cheie de care organizatia are nevoie urgent (si de care va avea nevoie in curand) pentru a putea concura cu tendintele industriei. Mai mult, recalificarea fortei de munca existente este mai eficienta din punct de vedere al timpului si costului decat recrutarea unor noi angajati.
Florin Godean, Country Manager Adecco Group Romania, a detalia: Ce invatam la scoala devine destul de repede irrelevant din cauza schimbarilor rapide provocate de cea de-a patra revolutie industrial. In Romania, vom avea nevoie rapid de recalificare nu o data la 20 de ani, asa cum a fost cazul pana acum, ci la fiecare 5 ani. Acest lucru inseamna ca angajatii trebuie instruiti pentru noi aptitudini cat sunt activi pe piata muncii, daca vor sa ramana relevanti pentru posturile viitorului. In acelasi timp, angajatorii trebuie sa investeasca in astfel de cursuri de specializare daca vor sa-si pastreze angajatii si pentru a putea creste afacerea lor in viitor. Fara pasi decisivi in directia recalificarii fortei de munca, Romania risca sa piarda investitori si oportunitati de angajare cu salarii ridicate.
Sandhya Sabapathy, Manager Regional EEMENA - Adecco Group, a adaugat: Profesiile de azi sunt afectate schimbarile rapide de pe piata muncii. Prin urmare, a crescut necesitatea educatiei permanente - la toate varstele, atat in interiorul si in afara institutiilor de invatamant. Instruirea adultilor este importanta pentru a asigura persoanele de pe piata muncii, dar si angajatorii acestora, ca au abilitatile necesare sa navigheze prin cea de-a patra revolutie industriala. Discrepanta tot mai mare dintre educatie si nevoile pietei muncii va forta universitatile sa devina tot mai creative, deoarece vor trebui sa ofere studentilor instruiri atractive pentru o piata care are nevoie de ei in mod disperat. Am abordat acest subiect in editia din mai a Raportului Inovantage, care analizeaza inovatia sociala.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
MAKITA
viarom
CONCEPT STRUCTURE
CDS
ness project
rigips
theda mar
quadratum
strabag nivel 1
noark
siniat
Ubitech
leviatan
EDIT-Structural
concelex
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander