Agenda Constructiilor
Luni, 23 Septembrie 2019
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - INVESTITILE imobiliare cresc cu 6% si ating 410 milioane euro in primul semestru
INVESTITILE imobiliare cresc cu 6% si ating 410 milioane euro in primul semestru
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 13 Aug 2019 13:32
Volumul investitional din primul semestru al anului 2019 s-a ridicat la aproximativ 410 de milioane de euro, in crestere cu 6% fata de perioada similara a anului trecut, cand pe piata locala s-au realizat tranzactii in scop investitional cu o valoare de 386 de milioane de euro, potrivit calculelor si estimarilor Cushman & Wakefield Echinox.
La nivelul Europei Centrale si de Est (CEE), piata locala a atras aproximativ 10% din volumul total de investitii de 4,1 miliarde de euro consemnat in Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. Primul loc a fost ocupat de Republica Ceha (1,9 miliarde de euro, avand o cota de 45%), care a devansat Polonia, tara in care s-a inregistrat un volum investitional de circa 1,3 miliarde de euro (31%). Romania s-a pozitionat pe locul trei, peste Ungaria (7%), Slovacia (5%) si Bulgaria (2%).
La nivel local, cel mai activ sector a fost si de aceasta data cel de office, cu o pondere de 53% din volumul total, urmat de cel de retail (28%), in vreme ce sectorul de spatii industriale si logistice a avut o pondere de 18% din total. Din punct de vedere al distributiei geografice, Bucurestiul a atras 40% din totalul investitiilor imobiliare din Romania, fiind urmat de Cluj-Napoca, cu 32%, restul tranzactiilor inregistrandu-se in mai multe orase.
Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Cu privire la activitatea din prima jumatate a anului, consideram ca un factor important ce a influentat negativ volumul investitional a fost reticenta bancilor de a finanta astfel de achizitii din cauza incertitudinilor provocate de masurile fiscale anuntate de guvern la sfarsitul anului trecut. Ulterior, Guvernul a reanalizat si a revizuit masurile, astfel ca impactul asupra sistemului bancar a fost mult mai redus decat se estima initial, lucru ce a deblocat creditarea segmentului corporate si va permite accelerarea tranzactiilor in cea de-a doua parte a anului. Astfel, anticipam ca volumul investitional din acest an va depasi substantial nivelul de 1 miliard de euro.ˮ
Cea mai mare tranzactie din punct de vedere valoric a fost incheiata de Dedeman, care a achizitionat proiectul de birouri The Office din Cluj-Napoca, cu o suprafata inchiriabila de 63.000 metri patrati contra sumei de 130 de milioane de euro, de la NEPI Rockcastle si Mulberry Development. Aceasta tranzactie marcheaza o consolidare a portofoliului Dedeman, care devine un jucator din ce in ce mai important pe piata locala de spatii de birouri. Prin achizitia proiectului The Bridge, Dedeman realizase si cea mai mare tranzactie de pe piata locala din 2018.
O alta tranzactie importanta a fost cea referitoare la Oregon Park C din zona Floreasca-Barbu Vacarescu, ultima cladire a proiectului Oregon Park, ce a fost vanduta de Portland Trust catre Lion’s Head Investments pentru o suma estimata la 60 de milioane de euro.
In ceea ce priveste segmentul industrial, cea mai relevanta tranzactie a fost achizitionarea proiectului A1 Logistic Park de la km 13 al autostrazii A1 de catre CTP, cel mai mare proprietar de spatii industriale, pentru aproximativ 40 de milioane de euro.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADLicente bimghid_proiectare

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 145 (Septembrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere