Agenda Constructiilor
Joi, 16 August 2018
SAMSUNG 360
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - TARGU MURES: Lucrarile de executie la pista aeroportului raman suspendate
TARGU MURES: Lucrarile de executie la pista aeroportului raman suspendate
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 09 Feb 2018 17:43
In cursul zilei de 8 februarie 2018 la Aeroportul Transilvania din Tirgu-Mures a avut loc o sedinta operativa legata de proiectul de reabilitare a pistei Aeroportului. La aceasta au participat reprezentanti ai executantului, Asocierea SC PORR Construct SRL (lider asociere)-SC Geiger Transilvania SRL, ai subcontractantului SC Tiab SA, ai proiectantului, SC Search Corporation SA, ai dirigintelui de santier, SC Medos Construct & Consulting SRL, alaturi de reprezentanti ai conducerii Aeroportului si ai Consiliului Judetean Mures. In vedere unei informari corecte a opiniei publice si tinand cont de importanta deosebita a acestei investitii, factorii implicati au decis remiterea unui comunicat de presa comun legat de stadiul derularii proiectului. Legat de motivele pentru suspendarea lucrarilor, dirigintele de santier, Sebastian Peterca, a declarat ca acestea trebuie realizate in conformitate cu normativele tehnice, respectiv a „Normativului pentru realizarea pe timp friguros a lucrarilor de constructii si a instalatiilor aferente”.
„Potrivit prevederilor din Normativul C16-84 perioada 15 noiembrie - 15 martie este considerata „perioada conventionala de timp friguros” deoarece in acest interval de timp apare o probabilitate maxima ca frecventa zilelor friguroase sa depaseasca 90% din numarul total de zile ale intervalului. In aceasta perioada, este de asemenea foarte ridicata si probabilitatea de aparitie frecventa a celorlalte fenomene specifice perioadei friguroase, cum ar fi vanturi puternice, fenomene alternative de inghet-dezghet, umiditate etc. De asemenea, conform normativului SR 183-1-pct.3.2.6, urmatoarele lucrari nu pot fi executate in conditii de temperatura negativa si/sau umiditate: lucrari de stabilizare (se pot executa peste 5 grade Celsius) lucrarile de compactare a straturilor stabilizate (nu se pot executa in conditii de umiditate maxima). De asemenea, este interzisa asternerea materialului stabilizat pe un suport pe care exista o pojghita de gheata sau zapada, nu este permis sa se execute straturi stabilizate pe timp de ploaie sau ninsoare si nu este permis sa se execute astfel de lucrari nici dupa aceste perioade, daca apele din ploi nu au fost complet indepartate. Pentru straturile de fundatii din balast materialul granular trebuie sa fie asternut in strat uniform si compactat la un grad de compactare de 100% in conditii de umiditate optima, care se determina in laborator. Avand in vedere umiditatea excesiva in aceasta perioada (ploi, ninsori, ceata etc.) pentru aceste lucrari nu se pot obtine rezultate corespunzatoare prevazute in proiectul tehnic”, a precizat Sebastian Peterca.
Reprezentantul SC PORR Construct SRL, domnul Bogdan Marginean, a declarat ca, „executia lucrarilor aflate in discutie, in conditiile atmosferice actuale, contravine normelor in vigoare, ducand la rezultate nesatisfacatoare din punct de vedere al asigurarii parametrilor de performanta prevazuti in Proiectul Tehnic. Spre exemplu, asternerea mixturilor asfaltice se face la temperaturi ale stratului suport de minimum 10 grade Celsius, pe o suprafata uscata. De asemenea, executia lucrarilor trebuie sa aiba continuitate pentru a putea atinge indicatorii calitativi”.
Presedintele Consiliului Judetean Mures, Péter Ferenc, a fost informat la finalul sedintei cu privire la situatia existenta.
„Imi doresc ca lucrarile la pista sa fie finalizate cat mai repede, dar nu voi pune presiune pe constructori sa realizeze aceasta lucrare in conditii care nu respecta normativele tehnice in vigoare. Cred ca nimeni nu-si doreste sa ajungem in situatia in care sa finalizam rapid lucrarile in detrimentul calitatii”, a subliniat presedintele Consiliului Judetean Mures.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 

PAGINA PERZONALIZATA

Romeps

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 136 (August 2018)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
hospice 2%
EURO-Constructii 2019
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023