Agenda Constructiilor
Marti, 26 Mai 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ELCEN solicita in instanta ca PMB sa plateasca datoria RADET de 3,8 miliarde lei
ELCEN solicita in instanta ca PMB sa plateasca datoria RADET de 3,8 miliarde lei
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 04 Oct 2019 15:47
La grefa Tribunalului Bucuresti a fost inregistrata cererea de atragere a raspunderii patrimoniale a Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), prin care se solicita ca instanta sa dispuna obligarea PMB la plata creantei RADET catre ELCEN in cuantum de 3,83 miliarde de lei, conform tabelului definitiv al creantelor, potrivit Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.
"In acest context, reamintim faptul ca PMB avea posibilitatea de a achita doar 1,1 miliarde de lei (suma rezultata in urma raportului de reevaluare a creantei, intocmit de un evaluator independent), adica la valoarea de piata a creantei estimata in cazul vanzarii fortate catre un potential cumparator. Asa cum am mai precizat, PMB este principalul vinovat atat pentru situatia deplorabila a RADET, cat si pentru sumele restante acumulate de aceasta", precizeaza reprezentantii Sierra Quadrant.
Administratorul judiciar al ELCEN prezinta si motivele pentru care a decis atragerea raspunderii Primariei, prin obligarea preluarii de catre aceasta a datoriilor RADET catre ELCEN.
 
Relatia PMB - faliment RADET
RADET Bucuresti a fost infiintata de PMB, fiind regie autonoma de interes local, cu personalitate juridica, sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Pretul de vanzare al energiei termice catre populatie este stabilit de primarie, subventia pentru agentul termic fiind asumata tot de PMB. "PMB nu a platit subventiile catre RADET, ceea ce a condus la acumularea de datorii ale RADET fata de ELCEN, compania care produce agentul termic si il livreaza catre RADET. Prin neplata subventiei, situatia financiara a RADET si, implicit, stabilitatea economica generala a companiei, au fost afectate substantial, pana la intrarea in insolventa si pronuntarea falimentului de catre instanta", mai arata Sierra Quadrant.
Administratorul judiciar mai precizeaza ca retelele de termoficare sunt bunuri aflate in domeniul public al municipiului Bucuresti.
"In concluzie, putem afirma ca, atat timp cat PMB infiinteaza si coordoneaza RADET, are obligatia prin lege sa plateasca subventia (dar nu o face), detine in proprietate reteaua de termoficare este obligata de lege sa asigure continuitatea si siguranta serviciului public, se incadreaza in definitiile legii insolventei legate de raspunderea celor care au contribuit la starea de insolventa, se incadreaza in prevederile legii care reglementeaza raspunderea civila a primariilor, primarul Gabriela Firea a afirmt public ca PMB recunoaste creanta RADET de 1,1 miliarde lei si si-a asumat plata acesteia, desi afirma public, totodata, ca PMB nu are nicio responsabilitate si nicio datorie directa catre ELCEN, atragerea raspunderii PMB in raport cu datoria inscrisa in tabelul definitiv al creantelor RADET este nu doar o actiune fireasca, dar si o datorie a companiei noastre care, din pozitia de administrator judiciar al ELCEN, are obligatia legala de a intreprinde toate demersurile necesare pentru reorganizarea si redresare ELCEN", mai precizeaza reprezentantii Sierra Quadrant.
 
COVID-19ALLBIMACADTeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere