Agenda Constructiilor
Marti, 28 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - BNS: Sarcina fiscala asupra costului fortei de munca este de 42,8% in Romania
BNS: Sarcina fiscala asupra costului fortei de munca este de 42,8% in Romania Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 14 Feb 2024 12:33
Blocul National Sindical (BNS) informeaza ca a organizat in data de 12 februarie 2023, la sediul confederatiei, o intalnire cu delegatia Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), aflata in misiune de evaluare in tara noastra.
La intalnire au participat reprezentanti ai tuturor confederatiilor sindicale din Romania: Confederatia Nationala Sindicala (CSN) ,,Cartel Alfa”, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSRLR) "Fratia”, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) si Confederatia Sindicala Nationala (CSN) ,,Meridian”.  Delegatia OCDE a fost reprezentata de Maciej Lis (economist), in timp ce reprezentantii BNS prezenti la discutii au fost presedintele confederatiei, Dumitru Costin, directorul economic, Steluta Enache si coordonatorul Departamentului International, Mirela Caravan.
Temele abordate in cadrul intalnirii au fost: piata muncii & conditiile de munca din Romania si dialogul social. Blocul National Sindical a prezentat delegatiei OCDE cateva dintre provocarile cu care se confrunta piata muncii. Astfel, populatia rezidenta din Romania se reduce continuu, doar in ultimul deceniu reducerea fiind de 5,2%, potrivit statisticilor oficiale. Iar estimarile prezentate arata ca populatia totala, in special populatia din grupa de varsta 15-64 de ani, se va reduce semnificativ pe termen mediu si lung, pana in 2030. Raportat la anul 2022, estimarile arata ca Romania va pierde peste 600 de mii de persoane din aceasta grupa de varsta. Se va reduce astfel inclusiv forta de munca.
Statisticile oficiale mai arata ca in forta de munca din Romania se investeste extrem de putin. Rata globala de participare pentru angajatii romani la cursuri de formare profesionala continua era de doar 17,4% in 2020, mai redusa decat cea din 2010.
In ceea ce priveste sarcina fiscala asupra costului fortei de munca, aceasta este una dintre cele mai ridicate din Europa, de 42,8% in cazul Romaniei, comparativ cu media europeana de 38,6%. Cel mai important aspect prezentat de BNS delegatiei OCDE este legat de faptul ca 20% din salariatii din mediul economic romanesc au ajuns sa fie platiti la nivelul salariului minim.
Datele oficiale prezentate delegatiei OCDE de catre BNS mai arata ca Romania este una dintre tarile europene cu cea mai mare rata a saraciei: 32% in Romania, comparativ cu 23,1% in Uniunea Europeana.
Blocul National Sindical a atras atentia reprezentantilor OCDE ca, in Romania, conditiile de munca reprezinta un subiect extrem de putin monitorizat. BNS a remarcat ca, atat la nivel statistic, cat si la nivelul politicilor publice, exista extrem de putina preocupare pe acest subiect.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
EDIT-Structural
strabag nivel 1
viarom
Ubitech
siniat
ERBASU CONSTRUCT
rigips
MAKITA
leviatan
konsent
CONCEPT STRUCTURE
concelex
CDS
noark
theda mar
ness project
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
top 500
econet
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander