Agenda Constructiilor
Sambata, 25 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Cristina Profeanu: Candidatii de peste 45 ani, cautati in proiectare si inginerie
Cristina Profeanu: Candidatii de peste 45 ani, cautati in proiectare si inginerie Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 30 Mai 2023 10:32
Candidatii cu varste de peste 45 de ani sunt in continuare cautati in domenii precum proiectare, consultanta financiara, arhitectura, sectorul financiar si management, dar au sanse reduse de angajare in sectorul de vanzari, unde sunt preferati cei de 25-35 ani. Acestia reprezinta 35% din totalul candidatilor intervievati de Cristina Profeanu, consultant in domeniul Resurselor Umane.
Una dintre caracteristicile candidatilor de peste 45 de ani este faptul ca aproape toti au studii superioare, iar cei mai multi provin din domenii precum vanzari, contabilitate, HR, juridic sau administrativ. Totodata, 40% dintre acestia au petrecut in medie cinci ani la locurile de munca anterioare, in timp ce restul de 60% au o perioada medie de retentie de aproximativ sapte ani.
„Peste 70% dintre candidatii cu varste cuprinse in intervalul 45-60 ani cu care interactionez spun ca varsta este un criteriu eliminatoriu si ca nu sunt contactati de recrutori. Pentru ca un angajator sa fie interesat sa angajeze un astfel de candidat, acesta din urma trebuie sa inteleaga ca intr-un proces de recrutare trebuie sa isi puna in valoare calitatile reale si sa fie perseverent. Chiar daca ai aplicat la 10 joburi si nu ai fost selectat, nu trebuie sa te dai batut”, spune Cristina Profeanu, Consultant Resurse Umane.
Desi, in general, nu sunt interesati sa angajeze persoane de peste 45 de ani, angajatorii sunt nemultumiti si de candidatii cu varste intre 18 si 24 de ani, din cauza ca acestia nu au experienta, cer salarii nejustificate in raport cu pregatirea lor si exista riscul sa isi schimbe des locul de munca. Deocamdata, categoria de salariati intre 30 si 35 de ani pare sa fie cea preferata a angajatorilor, desi multe companii au inceput sa nu le mai acorde beneficii precum munca de acasa.
 
Cum isi poate gasi un loc de munca un roman care are peste 45 de ani
Potrivit expertilor in recrutare, romanii cu varste de peste 45 de ani, care isi cauta un loc de munca, trebuie sa fie constienti ca se bat pentru un loc de munca atat cu candidati la fel sau poate chiar mai experimentati decat ei, dar si cu candidati care au cunostinte mai avansate de engleza, PC si tehnologie. Aceste cerinte sunt, acum, esentiale, si, de aceea cunoasterea lor este o prioritate.
 
Cunoasterea limbii engleze la nivel avansat
Din ce in ce mai multi angajatori cer cunoasterea limbii engleze la un nivel avansat, vorbit si scris, intrucat au clienti/furnizori straini. Pentru o cunoastere avansata a limbii engleze, candidatii pot opta pentru participarea la anumite cursuri, sau pot urmari tutoriale pe internet pentru depasirea acestei bariere.
 
Candidatii trebuie sa stapaneasca noile tehnologii
Si cunostintele avansate de utilizare a PC-ului au devenit un criteriu extrem de important pentru angajarea unei persoane cu varsta de peste 45 de ani. Piata muncii nu mai solicita doar cunostinte minime de utilizare a calculatorului, ci si anumite programe precum, XLS, sisteme de tip ERP/CRM sau programe specifice, in functie de natura locului de munca.
Actualizarea informatiilor din CV. CV-ul trebuie sa fie transparent si adaptat cerintelor jobului vizat. Sunt multi candidati care includ in CV multe competente pe care, in realitate, nu le au.
Atitudinea pozitiva. Refuzul unui loc de munca creeaza frustrare in randul multor candidati. Procesele de recrutare sunt din ce in ce mai lungi si dificile pentru toate categoriile de varsta, iar atitudinea conteaza foarte mult. O atitudine pozitiva poate creste sansele obtinerii unui job, spun expertii.
Acceptarea unor sefi mai tineri. Multi candidati de peste 45 de ani au dificultati in acceptarea unor sefi mai tineri decat ei. Asta si pentru ca multi confunda varsta cu expertiza.
Aproximativ 65% din populatia Romaniei are intre 15 si 64 de ani, echivalentul a 12,4 milioane de cetateni. Dintre acestia, doar 8,1 milioane (sau 65%) sunt activi in piata muncii, iar acest procent plaseaza Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana (UE). Una dintre consecintele acestui fenomen este ca Romania are cea mai scurta perioada de activitate in campul muncii din UE.
O alta problema este ca din randul populatiei active cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani, doar 45,6% sunt prezenti in piata muncii, iar una dintre explicatii este ca multi romani ies la pensie la varste mici. Pentru romanii care insa ies la pensie la 65 de ani, speranta medie de viata este de doar 14,7 ani, cu aproape cinci ani sub media UE.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
Ubitech
konsent
ness project
CDS
theda mar
rigips
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
viarom
EDIT-Structural
siniat
Acvatot 2019
concelex
noark
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander