Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - S-a incheiat primul program interdisciplinar de internship din sectorul constructiilor
S-a incheiat primul program interdisciplinar de internship din sectorul constructiilor Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 31 Iul 2023 12:36
 
In luna iulie, s-a incheiat primul program interdisciplinar de internship din industria constructiilor, un parteneriat unic realizat intre patru dintre cele mai importante companii private din domeniu si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB). Astfel, SBR Soletanche Bachy, PSC Group, Metrik Architecture si Professional Consulting Engineers au finalizat cu succes ceea ce poate deveni un model scalabil pentru pregatirea profesionala a noilor generatii de specialisti: o experienta interdisciplinara, cu focus pe practica si colaborarea dintre specializari.
 
Feedback in unanimitate pozitiv de la studentii participanti in program
Timp de o luna, in perioada 19 iunie - 14 iulie, 10 studenti din anul al III-lea au avut acces la primul program de internship care a oferit o perspectiva integrata asupra industriei si asupra principalelor specializari care compun un proiect de constructii: de la ce inseamna dezvoltarea unui proiect pana la elemente legate de arhitectura, proiectare si fundatii speciale.
Stagiul de internship a mizat pe o componenta practica importanta. Cele patru companii care l-au initiat si-au propus atat transferul de cunostinte teoretice, cat si dezvoltarea de abilitati esentiale in industrie, prin lucrul pe proiecte reale si sarcini cu aplicabilitate imediata.
Feedbackul tinerilor care au participat in program a fost in unanimitate pozitiv – munca in echipa, comunicarea inter-specializari si perspectivele profesionale dobandite in urma programului fiind printre cele mai apreciate lucruri.
Experienta a fost foarte interactiva si dinamica. Am avut enorm de multe de invatat. Am inteles cu ce se ocupa fiecare ramura a acestui domeniu si cum se completeaza pentru realizarea unui proiect. Cea mai importanta parte este ca am inteles mai multe despre mine, despre ce imi place si unde mi-as putea gasi locul. Apreciez deschiderea tuturor companiilor care au fost implicate in program”, a punctat Daniela Ivan, una dintre participante.
Experienta a fost una placuta, plina de informatii utile, experiente si activitati deosebite. Cel mai mult am avut de invatat din activitatile practice, prima data explicate si apoi <<executate>> direct de noi”, a adaugat Denisa Marin.
 
Noile generatii de profesionisti - prin ochii companiilor
Din perspectiva companiilor care au initiat programul, acesta si-a atins cu siguranta scopul: acela de a educa si indruma profesional generatiile viitoare de specialisti, respectiv de a conecta cunostintele teoretice acumulate cu realitatea de pe piata muncii.
 
M-am bucurat sa vad tineri curiosi si deschisi, cu pasiune pentru industria constructiilor. O veste foarte buna a fost ca foarte multi s-au aratat mai interesati si de munca din teren, in urma programului nostru, intelegand mult mai bine ce se intampla intr-un santier si cat de importanta este colaborarea din aceasta etapa. Sunt increzator ca internship-ul si-a atins scopul propus: acela de a orienta in cariera noua generatie si de a le arata toate optiunile pe care le au la dispozitie in industria noastra. Nu in ultimul rand, o comunicare buna intre toate disciplinele – ceea ce am incercat sa aratam in cadrul acestui program – ne va ajuta pe toti sa avem un mediu construit mai solid si asezat pe fundatii sigure”, a declarat Lóránd Sata, Director General SBR Soletanche Bachy.  
 
Daca studentii pe care am avut ocazia sa-i cunoastem in cadrul programului sunt reprezentativi pentru o generatie intreaga, atunci perspectivele sunt bune. Existenta acestui program este in sine un succes pentru noi, pentru ca aceasta colaborare a patru companii din domeniul privat demonstreaza ca putem avea o viziune coerenta la nivelul industriei. Consider ca vorbim despre un model implementabil pe scara mult mai larga, cu sanse reale de a forma viitori profesionisti mai buni si de a-i perfectiona pe cei existenti. Acest context a fost pentru noi toti o rememorare a faptului ca educatia nu se face exclusiv la si de catre scoala, ci ca o societate mai bine pregatita, mai eficienta si mai armonioasa se construieste si prin implicarea noastra comuna, a celor din mediul privat”, a explicat Irina Stoenescu, Vice-Presedinte PSC Group.
 
 
 
Cred ca este necesar pentru toate facultatile care pregatesc specialistii in constructii de maine – sa demareze cat mai multe proiecte interdisciplinare de acest fel. Studentii vor intelege optica celorlalti mai devreme, se vor adapta mai usor la conditiile de piata si vor performa, pentru ca vor reusi sa livreze proiecte bine coordonate, optime financiar si usor de executat”, a adaugat Vlad Balosin, Fondator si General Manager Metrik Architecture.
 
 
 
Avand in vedere o schimbare generala a optiunii de cariera pe care am constatat-o ca urmare a practicii, consider ca studentii au putut sa isi formeze o opinie mult mai clara si sa isi aleaga traseul profesional care li se potriveste cel mai bine in acest moment. Ne dorim sa continuam acest program: nu putem cere specialisti buni, iar in acelasi timp sa nu fim dispusi sa ii formam”, a completat Bogdan Radu, Administrator Professional Consulting Engineers.
 
 
 
Un model scalabil de formare profesionala pentru industria de constructii
Experienta si concluziile primului program de internship interdisciplinar au demonstrat eficienta si reusita unui astfel de model de pregatire profesionala.
SBR Soletanche Bachy, PSC Group, Metrik Architecture si Professional Consulting Engineers isi propun o reeditare si imbunatatire a programului in viitor, explorand si optiuni pentru extinderea acestuia la nivel national.
Programul de internship interdisciplinar ofera, pe de o parte, si posibilitatea unei mai bune recrutari, deoarece companiile pot sa observe atat cunostintele teoretice, cat si abilitatile soft – de comunicator sau negociator, de exemplu. Iar, pe de alta parte, reprezinta o oportunitate pentru mentorat, una dintre cele mai relevante modalitati pentru companiile private de a sustine dezvoltarea intregii industrii.
Astfel, cele patru companii invita si alti jucatori din industrie sa li se alature sau sa preia modelul de formare, pentru a pregati generatii de profesionisti mai bine echipati pentru piata muncii.
 
SBR Soletanche Bachy Romania este una dintre principalele companii specializate in solutii geotehnice complexe si fundatii speciale de pe piata locala. Compania este parte din grupul de origine franceza Soletanche Bachy, lider mondial in domeniu, cu o traditie si o activitate de peste 100 de ani. Pe plan local, compania este prezenta de 30 de ani si se bazeaza pe o echipa de peste 120 de specialisti, cu ajutorul carora este implicata atat in proiecte din sectorul privat (retail, rezidential, office, industrial), cat si din domeniul public.
 
Fondata in 1997, PSC Group este o afacere de familie cu capital 100% romanesc. S-a afirmat pe piata de constructii si imobiliara din Romania, prin dezvoltarea de proiecte menite sa ridice calitatea vietii si sa respecte principiul armoniei in modelarea spatiului. Cel mai recent exemplu este ansamblul rezidential WIN Herastrau, destinat segmentului premium. Prin departamentele interne si diviziile asociate, PSC Group acopera 360° serviciile domeniului: dezvoltare de proiecte, property management, consultanta tehnica, arhitectura si design interior, proiectare rezistenta si project management.
 
Metrik Architecture este un birou de arhitectura devotat in egala masura creativitatii, cat si rigorilor profesionale. Avand un portofoliu larg, ce include locuinte colective si individuale, restaurari si extinderi, hale industriale, facilitati comerciale, cladiri de birouri si hoteluri, echipa Metrik intelege ca investitorii trebuie sa echilibreze calitatea inalta cu profitabilitatea in fiecare proiect. Reusita depinde de un proces coerent, bine gandit si executat. De aceea, eforturile studioului sunt orientate spre rezultate aliniate cu interesele clientilor si spre o estetica atragatoare si atemporala.
 
Professional Consulting Engineers a fost infiintata in 2015 de catre Bogdan Radu si Dragos Mihaila. Compania ofera servicii de proiectare in domeniul constructiilor civile si industriale, fiind specializata in proiectarea structurilor de rezistenta. Portofoliul PCE include clienti din majoritatea oraselor importante din Romania, cum ar fi: Bucuresti si zonele limitrofe, Timisoara, Cluj, Oradea, Craiova, Deva. De-a lungul timpului, compania a avut colaborari semnificative si cu parteneri din Germania, Islanda si Madagascar. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
rigips
Ubitech
Arduro
quadratum
viarom
MAKITA
siniat
Acvatot 2019
ness project
CDS
noark
theda mar
EDIT-Structural
concelex
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
konsent

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander