Agenda Constructiilor
Marti, 23 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - PREFAB SA: Blocaj pe piata materialelor de constructii, la inceputul anului 2022
PREFAB SA: Blocaj pe piata materialelor de constructii, la inceputul anului 2022
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 29 Iun 2022 06:46
Prefab SA, producator de BCA si elemente prefabricate din beton, a inregistrat o cifra de afaceri neta de 21,11 milioane de lei in primele trei luni ale acestui an, in crestere cu 1,22% fata de aceeasi perioada din 2021. Potrivit raportului trimestrial al companiei, aceasta evolutie s-a datorat majorarii preturilor de vanzare, in contextul inflationist actual, care a generat un blocaj pe piata materialelor de constructii prin scaderea puterii de cumparare.
Rezultatul din exploatare a inregistrat, la finalul lunii martie 2022, o depreciere, ajungand la -323.208 lei, fata de nivelul de 4,08 milioane de lei inregistrat in martie 2021, scaderea fiind cauzata de cotextul economic actual, ce a generat reducerea activitatii. Totodata, rezultatul financiar al perioadei se cifreaza la -217.263 lei, fata de -339.328 lei in aceeasi perioada a anului 2021, scadere datorata rambursarilor de credite bancare efectuate in aceasta perioada, in conditiile in care curba dobanzilor este crescatoare.
In primul trimestru din 2022, Prefab SA a realizat venituri totale in valoare de 20,92 milioane de lei, reprezentand 89,13% din nivelul realizat in aceeasi perioada a anului 2021, si cheltuieli totale de 21,47 milioane de lei (+8,75%). In aceste conditii, rezultatul brut este o pierdere de -540.471 lei, depreciere semnificativa fata de rezultatele inregistrate in aceeasi perioada a anului 2021.
"Invadarea Ucrainei de catre Rusia in 24 februarie 2022 a declansat un razboi in Europa care ameninta intreaga ordine mondiala. Conflictul a provocat un soc inflationist care sa manifestat puternic in toate sectoarele economiei nationale pe partea ofertei de gaz natural, petrol - combustibil, materii prime industriale cauzand cresteri de preturi si blocaje in lanturile de productie, deja afectate de pandemia Covid-19. Scaderea ofertei de materii prime si de produse energetice iar, pe de alta parte, cresterea preturilor si scaderea puterii de cumparare a consumatorilor, au determinat reducerea activitatii de productie a societatii in trimestrul 1 din 2022. Criza sanitara provocata de Covid-19, a influentat, la randul ei, in ultimii doi ani, mediul economic, avand multiple implicatii negative in functionarea acestuia. In conditiile acestea speciale cu care mediul economic nu s-a mai confruntat, societatea a acordat o atentie sporita activitatii si a actionat cu prudenta in actul managerial. In prezent, fenomenul cel mai ingrijorator este cresterea inflatiei care determina scaderea cererii in piata materialelor pentru constructii generata de reducerea puterii de cumparare si orientarea catre produse existentiale ale consumatorilor. In aceste conditii, la data de 31 martie 2022 comparativ cu aceeasi perioada a anului 2021, se constata un blocaj in piata materialelor pentru constructii, cauza fiind scaderea puterii de cumparare, iar in ceea ce priveste piata de prefabricate din beton armat si precomprimat, stalpi electrici, elemente de autostrada, piese prefabricate pentru hiper sau supermarketuri, grinzi pentru poduri rutiere, cauza este lipsa proiectelor mari pentru infrastructura nationala si a fortei de munca calificata, piata mentinandu-se la un nivel scazut in contextul blocajelor financiare in domeniul investitional national. Climatul economic este, in continuare, caracterizat de fiscalitate excesiva si schimbatoare, existand riscul de crestere a impozitelor si taxelor pentru finantarea cheltuielilor publice legislatie greoaie, birocratie exagerata in obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare functionarii, risc valutar cu influenta in pretul unor materii prime si materiale", precizeaza conducerea Prefab SA in raportul financiar trimestrial al companiei, semnat de ing. Marian Petre Milut, presedintele Consiliului de Administratie al grupului Prefab SA.
***
Cu o experienta de aproape 50 de ani pe piata materialelor de constructii, Prefab SA produce si comercializeaza elemente prefabricate din beton pentru infrastructuri si retele, blocuri din BCA, tuburi de presiune Sentab si Premo-Imoprem, dar si produse de balastiera. Compania detine o capacitate de productie de 500.000 mp/ an de BCA, de 20.000 mc/ an de prefabricate tipizate, linii de fabricatie dedicate pentru tuburi din beton pentru retele de apa si canalizare (tehnologie Premo si Sentab), prefabricate netipizate si beton marfa. Din aprilie 2013, societatea a devenit si furnizor de energie electrica. 
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
viarom
CDS
leviatan
ness project
EDIT-Structural
siniat
quadratum
noark
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Ubitech
concelex
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
rigips

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander