Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - SYMMETRICA investeste si estimeaza o crestere de 20% a afacerilor in 2022
SYMMETRICA investeste si estimeaza o crestere de 20% a afacerilor in 2022
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 05 Aug 2022 06:16
Symmetrica, producator de pavele si borduri vibropresate, a inregistrat o crestere de 20% a cifrei de afaceri in primele sase luni ale acestui an raportat la perioada corespunzatoare din 2021, avans ce estimeaza ca se va mentine pana la finalul lui 2022. Anul trecut, businessul Symmetrica a obtinut un plus de 10%, atingand 180 milioane de lei (circa 36 milioane de euro). "Tractiunea pentru acest an va fi data in special de majorarea capacitatii totale de productie ca urmare a retehnologizarii si deschiderii de noi fabrici", spune Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.
Potrivit datelor companiei, circa 40% din volumele de produse sunt directionate catre proiectele de infrastructura, in timp ce 25% merg catre cele logistice si industriale. Segmentul rezidential, inclusiv cel al magazinelor de materiale de constructii si DIY, reprezinta 35% din totalul pietei de profil. In ceea ce priveste cele mai cerute tipuri de produse, cele din gama Select, cu o calitate si un design premium raman cele mai solicitate pe plan national.
"Asistam in mod clar la o maturizare a pietei si la un context in care accentul cade pe avantajele tehnice si vizuale ale produselor de acest tip. Este clar ca incepe sa primeze calitatea, cu o pondere semnificativa pentru achizitia de game superioare de produse. Clientii sunt mult mai dispusi sa investeasca in materiale fiabile, rezistente, premium, cu design si forme deosebite. Daca in urma cu 5 ani circa 60% din vanzari erau reprezentate de produse clasice, gri, iar colectiile de design, in diverse culori sau chiar in mixuri de nuante, insemnau doar 25% din piata, acum asistam la o crestere constanta pentru a doua categorie – la peste 35%", a precizat reprezentantul Symmetrica.
 
 
Managerul mai subliniaza ca anul 2022 va ramane sub efectul reactiilor in lant provocate de cresterile preturilor energiei si materiilor prime, dar piata de profil va putea absorbi aceste majorari, fiind pe un trend ascendent. Astfel, pentru anul in curs, compania estimeaza un avans de minimum 5% al segmentului, dupa ce in 2021 vanzarile totale de pavele si borduri la nivelul pietei locale au ajuns la circa 165 milioane de euro.
"Piata de prefabricate mici este sustinuta, acum, in special de proiectele rezidentiale, dupa ce ultima parte din 2021 a adus cu sine o scadere a fondurilor pentru proiectele de infrastructura. Astfel, cum pavelele si bordurile nu impacteaza semnificativ bugetul unui proiect rezidential, consideram ca scumpirile aplicate de jucatorii din piata pe care activam nu vor avea un impact negativ. In ceea ce priveste proiectele publice, majorarea preturilor prefabricatelor din beton va avea o influenta destul de importanta in bugetele alocate, alaturi de celelalte produse ce au la baza materii prime precum agregatele minerale, bitumul si cimentul", a mai spus Sebastian Bobu.
 
 
Scumpiri ce acopera numai partial majorarile de preturi cu materiile prime si energia
Potrivit datelor Symmetrica, in 2022 costurile cu materiile prima si energia inregistreaza majorari de pana la 30% pentru agregatele minerale, circa 10% pentru ciment si de peste 50% la energia electrica. "In perioada noiembrie 2021 - ianuarie 2022, am asistat iar la o crestere a tarifelor la electricitate cu circa 300%, la gaze naturale cu aproximativ 100%, dar si la o majorare puternica a pretului cimentului cu circa 30%. In acest context, a fost necesar sa ne repliem rapid la nivel de business si sa aliniem preturile produselor noastre aplicand o majorare care sa acopere cel putin partial cresterile tarifelor pentru utilitati si materii prime. In ceea ce priveste conflictul din Ucraina, acesta nu are un impact direct asupra activitatii noastre in aceasta perioada. Vor fi efecte la nivel macro acutizate de inflatie si care se vor rasfrange automat in multe sectoare si industrii, printre care sunt vizate si constructiile - vulnerabile la evolutia pretului energiei si a necesarului de materii prime. In alta ordine de idei, noi suntem alaturi de vecinii nostri si gata sa oferim suport in reconstructia ulterioara. Suntem, de asemenea, deschisi sa venim in sprijinul celor care sunt specializati in aceasta industrie si au nevoie de un loc de munca", a mai spus managerul Symmetrica.
 
 
Potrivit lui Sebastian Bobu, provocarile vin din schimbarile rapide cu care se produc majorarile de preturi care impun si pentru noi un ritm accelerat de adaptare a deciziilor de business. "Ultimii ani de pandemie au fost un bun exercitiu de recalibrari continue ale businessului si astfel am reusit, de fiecare data, sa inregistram si cresteri ale afacerii, sa ne reorientam rapid in functie de necesitatile pietei si mai mult sa investim pentru a ne retehnologiza, a opera la nivel performant, a ne extinde si a deschide noi unitati de productie. Ceea ce aparent e mai dificil in contexte dure, pentru Symmetrica s-a dovedit a fi un standard de lucru care ne-a propulsat in aceasta piata", a mai spus reprezentantul companiei.
 
Produse de calitate pentru proiecte majore
Symmetrica furnizeaza o paleta foarte larga de produse pentru cele mai variate amenajari. De exemplu, un proiect important din ultimii ani este cel legat de amenajarea pietei Independentei din Municipiul Iasi, utilizand cele mai performate si calitative produse Symmetrica. OvidiusPark din Constanta, este un alt proiect marca Symmetrica, construit de la zero pe un teren viran. Un proiect de anvergura care ofera unul dintre cele mai frumoase spatii verzi din oras si unde compania a integrat perfect in natura pavajul Retta Mix Color, un model cu un design special adaptat pentru acest obiectiv. Un alt proiect recent din portofoliul Symmetrica a fost pavarea espalandei Costache Negri din Municipiul Iasi, finalizata in acest an. Pentru aceasta lucrare, design-ul inedit a fost realizat prin utilizarea dalelor Immagia din gama Symmetrica Select care prin diversitatea nuantelor si designul elegant s-au incadrat perfect in liniile arhitectonice existente.
Un proiect "de suflet" a fost amenajarea curtii interioare din cadrul bisericii Sfanta Mahrama a Domnului si Sfintii Martiri Brancoveni din cartierul Dimitrie Cantemir, Iasi. Lucrarea a fost executata de echipa Symmetrica, iar pavajul selectat a fost Arco Mix Color.
 
 
"La Symmetrica am dezvoltat o pasiune pentru lucrurile care dureaza. Insa pentru a crea produse trainice, dar si in conformitate cu proiecte arhitectonice cat mai variate, ne-am perfectionat si dispunem si de tehnologia necesara pentru a dezvolta solutii personalizate. O astfel de provocare a venit din partea Municipalitatii Iasi unde pavajul a fost realizat special pentru a fi folosit in lucrarile demarate in 2020 pentru modernizarea trotuarelor, parcurilor, aleilor si cailor de acces. Am proiectat si produs un pavaj hexagonal pentru care a fost necesara crearea unei matrite dedicate in fabrica Symmetrica de prelucrare metale din Suceava. Modelul a fost inspirat din decoratiunile Manastirii Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, un monument arhitectural unic in Romania", a subliniat Sebastian Bobu.
 
Obiective: investitii in tehnologie si deschiderea de noi fabrici
Ultimii 2 ani chiar daca marcati de incertitudini, blocaje, cresteri de preturi in lant, au reprezentat pentru Symmetrica un salt in materie de investitii, de retehnologizare, de extindere teritoriala. Obiectivele anului 2022 se leaga tot de investitiile in tehnologie, in retehnologizare si deschideri de noi fabrici, dar si de potentiale achizitii.
Compania a alocat 10 milioane de euro pentru retehnologizarea completa a fabricii din Veresti, Suceava, prima sa unitate de productie, inaugurata in 1999. Decizia de a realiza aceasta investitie a venit in contextul in care piata din zona de nord-est a tarii s-a maturizat in ultimii ani si este tot mai interesata de produse de calitate foarte ridicata si cu impact arhitectural puternic. Compania a mai alocat un buget de circa 1,5 milioane de euro si pentru extinderea fabricii din Prejmer, Brasov, cu o hala de productie dedicata elementelor pentru sistemele de canalizare.
De asemenea, in urmatoarea perioada Symmetrica va inaugura o noua unitate de productie la Ovidiu, Constanta.
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
leviatan
quadratum
EDIT-Structural
CDS
ERBASU CONSTRUCT
concelex
siniat
viarom
rigips
MAKITA
strabag nivel 1
ness project
Acvatot 2019
noark

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander