Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - TEGOLA: Acoperisuri inteligente si sustenabile, pentru atingerea tintelor de mediu
TEGOLA: Acoperisuri inteligente si sustenabile, pentru atingerea tintelor de mediu
Producatori & Furnizori Publicat de Ovidiu Stefanescu 19 Oct 2023 06:20
Tegola Romania este partener al firmei italiene Tegola Canadese, un producator ce furnizeaza peste 51% din totalul tiglelor bituminoase din Europa, regasindu-se in ierarhia primilor competitori mondiali pe acest segment de activitate. In cei peste 25 de ani in care si-a derulat operatiunile pe piata romaneasca a materialelor de constructii, compania si-a asigurat pozitia de lider pe gama de acoperisuri complete din sindrila bituminoasa si hidroizolatii. Sistemele complete si inovatoare de acoperis propuse de Tegola, echipa profesionala de vanzari si suportul logistic prompt au constituit principalele coordonate ale succesului. Pana in prezent, compania a livrat la nivel national peste 5 milioane mp de sindrila bituminoasa (echivalent al suprafetei a 25.000 de acoperisuri), catre peste 12.000 de clienti finali si mai mult de 2.000 de colaboratori, distribuitori sau firme de constructii. Obiectivul declarat al companiei este acela de a cauta si identifica solutii permanente si inovatoare, de a sustine creativitatea si inventivitatea arhitectilor si a raspunde exigentelor tehnice ale constructorilor. In cele ce urmeaza, Adrian Andor, National Sales Manager al companiei, se refera la piata de profil si la inovatiile pe care Tegola le propune partenerilor sai locali.
 
- Care sunt principalele tendinte pe piata de sisteme pentru acoperisuri in 2023?
- Din punctul nostru de vedere, cateva trenduri generale, care ar putea influenta segmentul de sisteme pentru acoperisuri si care apar, de altfel, des in ultimele doua decenii, sunt reprezentate de preferinta constructorilor si clientilor persoane fizice pentru ca acoperisurile sa fie atat sustenabile, cat si eficiente energetic. Este vorba in special despre materialele si tehnologiile care sustin sustenabilitatea si reducerea consumului de energie. De exemplu, acoperisurile verzi, panourile solare integrate si sistemele de izolare termica eficiente sunt exemple de tehnologii care au castigat treptat popularitate in ultimii 20 de ani si cu atat mai mult in ultimii 5 ani. De asemenea, o alta tendinta este constituita de materialele inovatoare. Tegola face parte din categoria producatorilor din industria de acoperisuri care se dezvolta constant in ceea ce priveste crearea de materiale noi si inovatoare. Solutiile ecologice, cu impact zero asupra mediului, sunt printre preferatele clientilor. 
Putem aminti si tendintele in ceea ce priveste culoarea dominanta a acoperisurilor de la noi din tara, care variaza in functie de regiune. Cu toate acestea, culorile neutre si paleta naturala au fost adesea preferate, pentru a se potrivi cu mediul inconjurator si pentru a parea elegante. De asemenea, acoperisurile cu aspect traditional pot ramane populare in multe locuri. Tegola a observat o usoara crestere a cererii pentru nuantele de gri si maro, precum si o constanta preferinta a clientilor pentru acoperisul clasic rosu. In fine, in plan tehnologic, trebuie aratat ca indiferent de tipul de material ales pentru invelitoare, au devenit din ce in ce mai comune solutiile inteligente pentru acoperisuri, cum ar fi sistemele de gestionare a apei de ploaie, panourile solare dotate cu dispozitive de monitorizare a performantei, sisteme electrice de degivrare. Aceste caracteristici pot adauga valoare si eficienta acoperisului.
 
- Ati observat modificari in structura cererii de anul trecut sau in prima parte din 2023?
- Dupa ce piata de acoperisuri a inregistrat scaderi semnificative, in ultimii doi ani putem observa o crestere accentuata. Practic, pana la acest moment cand ne apropiem de finalul sezonului, clientii care au achizitionat produsele pentru acoperisuri - vorbim aici in principal de invelitori din sindrila bituminoasa - au atins deja valorile de la sfarsitul lui 2022. Avand in vedere ca ne aflam inca la trei luni departare de finalul anului, ne putem exprima precaut speranta ca 2023 va fi un an cel putin la fel de bun ca anul trecut. 
 
- Care a fost valoarea pietei de sisteme pentru acoperisuri in 2022 si cum estimati ca va evolua aceasta in actualul exercitiu financiar?
- Din cate informatii avem pana la acest moment, piata de sisteme pentru acoperisuri de anul trecut a fost estimata la aproximativ 340 de milioane de euro - in usoara crestere fata de precedentele 12 luni. Datele pe care le avem la dispozitie despre trendul pietei nu sunt insa suficiente pentru a face o predictie generala. Cu toate acestea, daca analizam bazat strict pe rezultatele produselor Tegola, credem ca este posibil sa fie un an mai bun si in general pentru producatorii de materiale pentru acoperisuri. Totusi, ramane de vazut daca acest trend se va mentine. 
 
- Pentru ce tip de proiecte ati inregistrat cele mai importante cereri ultima perioada?
- Cele mai importante cereri de sisteme Tegola in acest an au fost in domeniul cladirilor rezidentiale, construite atat de catre dezvoltatori imobiliari, cat si de persoane fizice care colaboreaza cu firme de constructii. Zona unde produsele Tegola au acoperit cele mai multe structuri este Transilvania - care, de altfel, se mentine in top si in ce priveste evolutia constructiilor, in general. 
 
- Aveti in vedere investitii sau lansarea sortimente noi?
- Am lansat anul trecut noile culori de sindrila bituminoasa si o intreaga linie de hidroizolatii profesioniste pentru acoperisuri, care vin sa ajute clientii in realizarea proiectelor lor dintre cele mai ambitioase. In 2023, compania Tegola Romania a promovat produsele noi cu ajutorul marilor magazine de bricolaj din tara, precum si local, prin directorii de vanzari prezenti in fiecare judet. Ne dorim ca fiecare dintre potentialii clienti sa aiba cat mai multe date tehnice pentru a putea face o alegere informata, atunci cand vine vorba despre acoperisul care ii protejeaza familia sau afacerea.
In prezent, suntem in plin proces de lansare a unei linii inovative de sindrila bituminoasa, TEGOLA UNICA. Aceasta inglobeaza 3 patente TEGOLA CANADESE, care au permis dezvoltarea unui produs revolutionar, adaptat conditiilor climatice tot mai dificile. Suprafata tegolelor este puternic hidrofobizata, in acest mod probabilitatea de aparitie a infiltratiilor fiind cu mult redusa. 
Dar cel mai important aspect, consideram noi, este ca noua invelitoare TEGOLA UNICA va fi rezistenta la vant cu viteza de peste 200 km/h. Probabil ca acoperisul TEGOLA UNICA va avea cea mai mare rezistenta la vant comparativ cu alte sisteme de invelitori - un aspect foarte important in conditiile in care suntem martorii unor fenomene meteorologice extreme, caracterizate si prin vant cu viteze foarte mari. Toate aceste inovatii inglobate in TEGOLA UNICA ne indreptatesc sa acordam clientilor nostri o garantie de pana la 40 de ani.
De asemenea, compania Tegola Canadese a investit intr-o linie de productie noua si moderna de membrane bituminoase. Capacitatea de productie a fost marita semnificativ, gama de produse a fost extinsa, iar calitatea produselor Safety, oricum recunoscuta ca foarte buna, va fi pastrata si imbunatatita.
 
- Precizati nivelul cifrei de afaceri din semestrul intai si estimati valoarea acesteia pentru 2023. 
- Nivelul vanzarilor din semestrul intai a inregistrat o crestere semnificativa fata de 2022, situata la peste 15%. Este posibil ca proiectele sa consemneze un usor recul spre sfarsitul lui decembrie, cand achizitiile din sectorul proiectelor de constructii incetinesc - fiind vorba, printre altele, si de racirea vremii. 
 
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampinati in aceasta perioada?
- Cele mai mari provocari din ultimul timp au avut legatura cu procesul de instalare a noii linii de productie a membranelor bituminoase Safety de la Tegola, o linie moderna de ultima generatie - proiect care a fost finalizat recent.
 
- Ce oportunitati intrevedeti pe piata de profil in anii urmatori?
- Domeniul acoperisurilor din Romania ofera o serie de oportunitati de dezvoltare in viitor, iar acestea pot fi influentate de diversi factori, inclusiv evolutiile tehnologice, schimbarile climatice, cerintele legislative si schimbarile in preferintele consumatorilor. Cateva dintre oportunitatile potentiale pot fi legate de acoperisurile sustenabile. Se pune un accent tot mai mare pe protejarea mediului si reducerea amprentei de carbon, astfel incat exista o oportunitate considerabila pentru dezvoltarea si promovarea acoperisurilor din categoria respectiva. Materialele reciclabile, ecologice sau acoperisurile verzi, pot deveni din ce in ce mai populare in randul proprietarilor de locuinte si dezvoltatorilor. Apoi, integrarea panourilor solare in acoperisuri reprezinta o oportunitate semnificativa de dezvoltare care se vede deja ca a luat avant inca de anul trecut. Dependenta de sursele de energie traditionale este privita tot mai des ca si o problema avand in vedere contextul actual. Tehnologiile inteligente pot oferi, de asemenea, oportunitati pentru acoperisuri mai eficiente. Sistemele de monitorizare a performantei, gestionarea apelor pluviale si detectarea defectiunilor pot imbunatati functionalitatea si sustenabilitatea acoperisurilor. Odata cu cresterea preturilor energiei si in contextul cerintelor tot mai stricte in ceea ce priveste eficienta energetica a cladirilor, exista o cerere mai mare pentru acoperisuri cu izolatie termica eficienta. Dezvoltarea straturilor care fac parte din tot sistemul de acoperis este, de asemenea, o oportunitate semnificativa. Referitor la digitalizare si serviciile conexe din domeniu, precum cele de consultanta, proiectare si instalare, acestea pot avea un rol important pe piata acoperisurilor. Digitalizarea si dezvoltarea platformelor online au, printre altele, functia de a facilita accesul la aceste servicii. Este important de mentionat ca oportunitatile vor varia in functie evolutiile specifice ale pietei din perioada urmatoare. Companiile din industria de profil ar trebui sa fie flexibile si sa ramana la curent cu tendintele si cerintele locale, pentru a profita la maximum de avantajele potentiale ce pot fi obtinute.
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
quadratum
concelex
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
CDS
siniat
viarom
ness project
Ubitech
MAKITA
konsent
leviatan
theda mar
noark

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander