Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - BOSCH: Solutii sustenabile pentru cladiri si transporturi, prezentate la CES 2024
BOSCH: Solutii sustenabile pentru cladiri si transporturi, prezentate la CES 2024
Produse & Tehnologii Publicat de AG&F 09 Ian 2024 13:44
Las Vegas, Nevada, SUA – Fie pe sosea, fie acasa, Bosch incurajeaza electrificarea tehnologiilor si solutiilor sale pentru utilizarea sustenabila a energiei si vede hidrogenul ca pe un element cheie pentru satisfacerea nevoilor energetice ale lumii intr-un mod neutru din punct de vedere climatic. La expozitia CES® 2024 din Las Vegas, Nevada, compania prezinta tehnologie si aplicatii care nu doar pot face viata mai usoara, mai sigura si mai confortabila, ci si mai sustenabila: totul pentru binele planetei noastre. Consumul global de energie s-a dublat in ultimii 50 de ani si continua sa creasca cu aproximativ 2 procente in fiecare an. Combustibilii fosili reprezinta in prezent aproximativ 80 de procente din consumul global de energie. Avand in vedere schimbarile climatice, aceasta reprezinta o provocare majora.
"Pentru a ajuta la satisfacerea viitoarelor nevoi energetice, la nivel global, intr-un mod mai eficient din punct de vedere al resurselor, regandim utilizarea energiei si ne concentram pe o abordare in doua directii: electrificare si hidrogen. Pentru un viitor cu emisii scazute, optimizam utilizarea surselor traditionale de energie, incurajand electrificarea in domeniul mobilitatii, cladirilor comerciale si al locuintelor. Si exploatam surse noi de energie sustenabila, printre care hidrogenul joaca un rol central”, a declarat Tanja Rueckert, membru al consiliului de administratie al Robert Bosch GmbH, la expozitia CES 2024 din Las Vegas.
 
Electrificare mai eficienta datorita tehnologiilor inovatoare Bosch
Electrificarea este deja foarte avansata, in special in sectorul mobilitatii. Bosch este un furnizor de top de-a lungul intregului lant valoric al electromobilitatii, de la cipuri, e-axles si motoare electrice pana la tehnologia bateriilor, statii de incarcare si numeroase servicii. O inovatie pe care o prezinta compania la CES a fost desemnata castigatoarea premiului pentru inovatie CES® 2024 de catre Asociatia de tehnologie a consumatorilor (CTA - Consumer Technology Association): incarcarea automata cu valet. Intr-o parcare dotata cu un sistem automat de parcare cu valet (automated valet parking), autovehiculele electrice care dispun de aceasta noua tehnologie se pot conduce singure catre un loc de parcare disponibil echipat cu un loc de incarcare. Prin simpla atingere a unui buton de pe smartphone, un robot incarca bateria fara nicio alta interventie umana. Dupa ce incarcarea este completa, autovehiculul efectueaza manevre fara sofer catre un alt loc de parcare, lasand locul liber pentru urmatorul autovehicul. „Combinatia unica intre incarcarea automata cu valet si parcarea automata cu valet face din Bosch un pionier in cadrul pietei”, a declarat Rueckert, adaugand: „Fiecare pas catre mai mult confort in materie de electromobilitate sporeste nu doar caracterul atragator, ci si gradul de acceptare a acesteia.”
Acesta este un alt motiv pentru care Bosch se concentreaza pe materialele semiconductoare inovatoare cu carbura de siliciu (SiC), o componenta cheie pentru mobilitatea electrificata. Cresterea electromobilitatii la nivel mondial duce la o cerere enorma pentru acesti semiconductori speciali. Folosind procesele extrem de complexe pe care le-a dezvoltat, Bosch produce cipuri din carbura de siliciu din anul 2021 la fabrica sa de cipuri din Reutlingen, Germania, iar in prezent investeste peste 1,5 miliarde de dolari intr-o alta fabrica de cipuri din Roseville, California. Aceasta initiativa va consolida reteaua internationala de productie de semiconductori a companiei. Obiectivul este inceperea productiei primelor cipuri din carbura de siliciu in SUA pana in 2026 si, astfel, cresterea productiei companiei de zece ori in anii urmatori. Cipurile din carbura de siliciu extind autonomia de deplasare autovehiculelor electrice si asigura o incarcare mai eficienta, deoarece pierderile de energie sunt cu pana la 50 de procente mai mici. De asemenea, permit autovehiculului sa calatoreasca mai mult cu o singura incarcare a bateriei: in medie, autonomia este cu pana la 6 procente mai mare decat in ​​cazul cipurilor pe baza de siliciu.
 
 
Pompele de caldura optimizeaza consumul de energie in locuinte
Un alt produs Bosch scos in evidenta la CES 2024 este pompa de caldura IDS Ultra, care a fost dezvoltata special pentru America de Nord. Spre deosebire de modelele conventionale, aceasta pompa de caldura ofera o capacitate de incalzire de 100% pana la temperaturi exterioare de 5 grade Fahrenheit (minus 15 grade Celsius), si functioneaza chiar si atunci cand temperaturile ajung  pana la pana la minus 13 grade Fahrenheit (minus 25 de grade Celsius). Aceasta este o optiune deosebit de atragatoare pentru cei din zone cu clima mai rece care doresc sa treaca de la sistemele de incalzire pe baza de combustibili fosili la alternative electrificate. O astfel de trecere contribuie si la reducerea costurilor. De asemenea, Bosch a reusit sa aplice tehnologia pompei de caldura intr-un domeniu diferit: in Las Vegas, compania prezinta cel mai eficient incalzitor electric de apa calda de pana acum, care este o combinatie intre un boiler electric cu acumulare si o pompa de caldura si care este de la trei la patru ori mai eficient decat modelele sale traditionale de pe piata. „Cu solutii ca aceasta, deschidem calea catre casele electrificate si contribuim la reducerea costurilor si economia de energie”, spune Mike Mansuetti, presedintele Bosch in America de Nord.
Diversele caracteristici noi ale aparatelor electrocasnice Bosch, cum ar fi cuptoarele, uscatoarele si masinile de spalat au un rol important in aceasta tranzitie. De ceva timp, este obisnuit ca utilizatorii sa seteze ora de pornire a aparatelor folosind o functie de temporizator. Bosch face acum un pas mai departe si echipeaza pentru prima data cea mai recenta generatie de masini de spalat vase cu functia „MySchedule”. Aceasta poate programa automat inceputul ciclului de spalare pentru a coincide cu perioadele in care fie pretul electricitatii este cel mai mic, fie este disponibila energia verde. Vesti bune si pentru utilizatorii de scule electrice profesionale: la CES 2024, Bosch a anuntat noi parteneri pentru platforma sa de baterii pentru scule electrice AMPShare: au fost cooptati peste 30 de parteneri globali. Bosch AMPShare este un sistem de baterii multi-marca ce permite profesionistilor din comert si din industrie sa utilizeze in mod flexibil diferite marci de instrumente profesionale, fara a fi nevoie sa schimbe bateria.
 
Bosch promoveaza in mod activ hidrogenul ca pilon al mobilitatii viitoare
Pe langa electrificare, Bosch vede hidrogenul ca pe un element cheie pentru satisfacerea cererii globale de energie intr-un mod eficient din punct de vedere al resurselor. In plus, ca mediu de stocare, hidrogenul poate facilita utilizarea eficienta a energiei generate din surse regenerabile. Bosch investeste mult in tehnologii pe intregul lant valoric al hidrogenului. In prezent, accentul este pus pe celula de combustie mobila, care a intrat recent in productie de masa la Stuttgart. Aceasta se afla in centrul sistemului de propulsie pentru autovehiculele grele. Bosch a primit deja primele comenzi de la producatorii de camioane din Europa, SUA si China. Compania lucreaza, de asemenea, la componente pentru un motor cu hidrogen, care transforma carburantul direct in energie, fara a-l transforma mai intai in energie electrica. Cand este alimentat cu hidrogen verde, acest motor este practic neutru din punct de vedere al carbonului. Motorul cu H2 urmeaza sa debuteze anul acesta.
Tarile si industriile din intreaga lume investesc in tehnologii pe baza de hidrogen. Guvernul SUA, de exemplu, continua cu dezvoltarea infrastructurii pentru hidrogen si investeste 7 miliarde de dolari in constructia de centre de hidrogen. „Centrele de hidrogen reprezinta piatra de temelie pentru stabilirea unei infrastructuri pentru hidrogen. Noi, la Bosch, sprijinim aceste masuri si exploram participarea la cateva dintre aceste centre. Scopul nostru este sa contribuim la promovarea economiei pe baza de energie ecologica in America de Nord. Acesta este un domeniu in care putem contribui cu expertiza noastra in productia si furnizarea de hidrogen”, spune Mansuetti.
 
 
Software-ul deschide calea pentru mai mult confort si eficienta energetica
In toate diviziile sale, Bosch se concentreaza pe utilizarea software-ului si a digitalizarii. Compania are acum peste 44.000 de angajati care lucreaza in dezvoltarea de software si se vede in postura de lider in domeniul mobilitatii definite de software. In Las Vegas, Bosch prezinta produse si solutii noi impreuna cu partenerul sau strategic Amazon Web Services. Acestea includ un expresor conectat, complet automat, care va putea fi controlat si din masina folosind asistenta vocala, cum ar fi Alexa, si un asistent pentru puncte de interes, care utilizeaza o camera din interiorul autovehiculului pentru a recunoaste ce restaurant sau cafenea urmareste soferul pe baza miscarilor ochilor. Asistenta vocala informeaza apoi soferul in timp real si complet automat daca restaurantul este deschis si are o masa libera disponibila.
Bosch prezinta, de asemenea, doua noi servicii de mobilitate la targul de produse electronice: Usage Certificate To Go si Vehicle Health Service. Primul este o completare a serviciilor Bosch deja existente, Battery in the Cloud. Sistemul analizeaza datele bateriei, determina starea acesteia si ajuta la extinderea duratei de viata cu pana la 20 de procente prin optimizare. Al doilea serviciu, destinat operatorilor de flote, ofera functii concepute mai ales pentru a preveni avariile autovehiculelor. Ambele inovatii vizeaza prelungirea duratei de viata a autovehiculelor si conservarea resurselor. Bosch adopta o abordare similara in sectorul constructiilor: compania ofera servicii digitale pentru a obtine sporirea eficientei, cum ar fi „Nexospace Energy Manager” pentru piata europeana. Acest lucru ii ajuta pe clienti sa isi analizeze furnizarea si utilizarea energiei si sa dezvolte masuri specifice pentru optimizarea si reducerea consumului. Acesta a fost, de exemplu, cazul lantului international de supermarketuri REWE, care a reusit sa reduca consumul cu pana la 20 de procente in peste 2.000 de magazine cu ajutorul „Nexospace Energy Manager”. In acelasi timp, in productie, serviciile Bosch pot ajuta la reducerea unor volume considerabile de CO2 prin marirea eficientei. Decarbonize Industries, un serviciu pe baza de software sustinut de inteligenta artificiala, dezvoltat de Bosch impreuna cu un partener, ajuta companiile de productie sa isi reduca amprenta de carbon si, de asemenea, sa obtina reduceri semnificative de costuri.
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
ness project
viarom
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
rigips
siniat
noark
theda mar
CDS
leviatan
Ubitech
Acvatot 2019
concelex
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander