Agenda Constructiilor
Sambata, 12 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - CARPATCEMENT: Manual de utilizare a cimentului
CARPATCEMENT: Manual de utilizare a cimentului
Produse & Tehnologii Publicat de AG&F 12 Dec 2013 15:04
HeidelbergCement este unul dintre cei mai mari investitori germani din Romania. Grupul deruleaza activitati in domeniul productiei de ciment, betoane si agregate, prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton, respectiv Carpat Agregate.
Cimenturile se fabrica in baza standardului SR EN 197-1:2011 (Ciment. Partea 1: Compozitie, specificatii si criterii de conformitate ale cimenturilor uzuale). Standardul prezinta conditiile fizico-chimice si mecanice necesar a fi indeplinite de un set de tipuri uzuale de ciment, considerate traditionale si bine verificate de catre organismele nationale de standardizare din Comitetul European de Standardizare.
 
Data fiind diversitatea tehnologica a modului de preparare si punere in opera a betonului, posibilitatile extinse de utilizare ale diferitelor tipuri de ciment si altele, domeniul utilizarii cimentului se supune unor normative obligatorii, asa cum sunt NE 012/1:20071 (preluat in Codul de practica CP 012/1:2007), NE 012/2:20102 si altele (pentru betoane rutiere NE 014:2002, hidrotehnice PE 713 etc.).
Proiectarea durabilitati si elementelor/structurilor si producerea betonului uzual: Modul de preparare a betonului in statii specializate, posibilitatile de utilizare ale cimenturilor functie de clasele de expunere “X” in care sunt acceptate, precum si alte elemente foarte importante, sunt continute in NE 012/1:2007 (CP 012/1:2007).
Sub aspectul alegerii tipului de ciment (CEM) functie de conditiile de exploatare (mediul inconjurator) pentru o durata de serviciu de 50 de ani, Anexa F a NE 012/1:2007 (CP 012/1:2007) prezinta o serie de cimenturi posibil a fi utilizate intr-o varietate de clase de expunere “X”. Sunt prezentate si valorile limita ale compozitiei betonului (clasa, A/C etc.) pentru asigurarea durabilitatii elementului/structurii o durata de serviciu stabilita.
Intra in responsabilitatea proiectantului ca, alaturi de evaluarile de rezistenta (calcul structural), sa faca si evaluarea durabilitatii betonului, alegand in mod corect tipul de ciment si parametrii compozitionali ai betonului in conformitate cu acest normativ.
Urmare a respectarii conditiilor prevazute in NE 012/1:2007, este posibil ca din etapa obligatorie de proiectare a durabilitatii, clasa betonului sa fie superioara celei rezultate din calculul structural.
De aceea, pe considerentul asigurarii unei anumite durate de serviciu, este deosebit de importanta proiectarea durabilitatii betonului conform prevederilor NE 012/1:2007. 
Punerea in opera a betonului uzual: Elemente esentiale privind modul de punere in opera, modul de tratare functie de temperatura mediului ambiant precum si functie de specificul mediului in care va fi exploatat produsul final (betonul) etc. sunt prevazute in NE 012/2:2010.
 
Normativul NE 012/2:2010 contine exigente impuse cofrarii, armarii si punerii in opera a betonului simplu, armat si precomprimat prezentand elemente foarte importante privind controlul calitatii si receptia lucrarilor.
Normativul se constituie intr-un document foarte util proiectantilor (in momentul intocmirii unor caiete de sarcini) precum si, mai ales, consultantilor si executantilor in activitatea curenta de santier.
1. Normativ pentru producerea betonului si executarea lucrarilor din beton, beton armat si beton precomprimat. Partea 1: Producerea betonului
2. Normativ pentru producerea si executarea lucrarilor din beton, beton armat si beton precomprimat. Partea 2: Executarea lucrarilor din beton
 
HeidelbergCement este lider mondial pe piata de agregate si un important jucator in domeniul cimentului, betonului si altor activitati conexe, ceea ce il pozitioneaza printre cei mai mari producatori de materiale de constructii din lume. Compania are 52.000 de angajati in 2.500 de locatii in peste 40 de tari. Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement, este unul din liderii pietei de ciment din Romania. Din 1998 pana in prezent, Grupul a investit peste 450 milioane Euro pe piata romaneasca, inclusiv costurile de achizitie. Alaturi de Carpatcement Holding, din grupul german mai fac parte Carpat Beton (divizia de betoane) si Carpat Agregate (divizia de agregate). Prin diviziile sale, Grupul pune la dispozitia clientilor sai materiale de constructie la un standard de calitate recunoscut la nivel international. Grupul acopera intreaga gama de cerinte ale clientilor, de la consultanta in domeniul de aplicare pana la oferirea de solutii eficiente de finalizare a proiectelor. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
Arduro
Acvatot 2019
SSAB
viarom
noark
EDIT-Structural
theda mar
leviatan
konsent
CONCEPT STRUCTURE
rigips
MAKITA
ness project
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
BogArt
DRS
SIGM
Ubitech
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander