Agenda Constructiilor
Vineri, 08 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - CASA NOASTRA (QFORT): Performanta tamplariei elimina fenomenul de condens
CASA NOASTRA (QFORT): Performanta tamplariei elimina fenomenul de condens
Produse & Tehnologii Publicat de Elena Icleanu 06 Oct 2020 05:20
Condensul este, probabil, unul dintre cele mai neplacute fenomene, a carui aparitie nu doar ca duce la scaderea confortului din locuinte, dar poate afecta sanatatea ocupantilor si a locuintei, favorizand aparitia mucegaiului. Specialistii de la Casa Noastra, producatorii ferestrelor marca QFort, vin in sprijinul proprietarilor cu patru sfaturi utile, pentru eliminarea definitiva a problemelor legate de condens.
Fenomenul de condens apare mai ales in sezonul rece, in contextul incalzirii locuintelor. Cu cat aerul din interior este mai cald, cu atat cantitatea de vapori retinuta devine mai mare, iar atunci cand umiditatea aerului atinge valoarea de saturatie, aerul nu mai poate retine vaporii de apa, rezultatul fiind aparitia condensului, in general pe suprafetele mai reci din incapere, precum geamuri sau pe peretii interiori.
Avand aceste cauze, condensul este cel mai des asociat cu ferestrele casei, acestea avand cel mai ridicat coeficient de transmitenta termica dintre elementele constructive ale casei si, deci, cea mai scazuta temperatura a suprafetelor de contact cu aerul din incapere.
 
Factori care favorizeaza aparitia condensului in interiorul locuintei
  • perioadele cu umiditate ridicata, atat in interiorul, cat si in exteriorul locuintei;
  • spatiile unde se produce multa umiditate intr-un timp scurt, precum baie sau bucatarie;
  • temperaturi exterioare foarte scazute;
  • detinerea de multe plante de apartament in incapere;
  • folosirea in cadrul procesului de constructie sau renovare a locuintei, a unor materiale precum betonul, ipsosul sau gresia, care necesita cantitati mari de apa;
  • lipsa aerisirii incaperilor;
  • incaperile neincalzite, care genereaza scaderea temperaturii suprafetei din interiorul locuintei si a geamului termoizolant;
  • perdelele groase din fata ferestrelor, care actioneaza ca o bariera termica ce impiedica curentii de aer cald din incapere sa incalzeasca suprafata geamului;
  • acoperirea peretilor cu suprafete nedifuzante, precum folie sau tapet, fapt ce duce la cresterea umiditatii in interiorul locuintei;
  • pervazul amplasat deasupra caloriferului, care impiedica curentii de aer cald sa incalzeaza geamul.
 
Sfaturi pentru eliminarea definitiva a condensului
1) Alegerea de ferestre cu proprietati excelente de izolatie termica
Izolatia termica a locuintei este mai mult decat o tendinta trecatoare, avand implicatii pe termen lung in cresterea confortului. Specialistii Casa Noastra recomanda alegerea unor ferestre cu proprietati superioare de izolare termica.
"Tipurile de sticla termoizolanta, alaturi de argon si tehnologia Warm-Edge utilizata in fabricarea ferestrelor termoizolante din PVC si aluminiu din gama Stars by QFort, au abilitatea de a pastra caldura in interiorul locuintei in perioada rece a anului si de a preveni efectul de sera in perioada calda. Astfel, confortul este imbunatatit, iar mediul inconjurator este protejat, prin reducerea consumului de energie in locuinta si a emisiilor de CO2 in atmosfera. Exista insa anumite conditii in care ferestrele cu aceste tipuri de dotari pot duce la aparitia condensului, insa depinde de amplasare, celelalte elemente constructive, precum si alti factori favorizanti, mentionati mai sus", subliniaza specialistii.
Prin urmare, pentru a evita condensul, temperatura suprafetei geamului termoizolant din interiorul incaperii trebuie crescuta. Acest lucru se poate realiza prin alegerea unnor ferestre cu un coeficient termic cat mai redus.
 
2) Curatarea si intretinerea ferestrelor, mai ales in anotimpul rece
Un alt aspect de care trebuie sa se tina cont pentru a scapa definitiv de condens in locuinta tine de curatarea si intretinerea ferestrelor, mai ales in anotimul rece, dar nu numai. Specialistii in ferestre recomanda spalarea periodica a suprafatei exterioare a geamurilor cu solutie speciala sau cu apa calda si otet. De asemenea, dupa spalare, se recomanda utilizarea unei solutii anticondens pe suprafetele unde se observa aparitia condensului.
 
3) Controlul umiditatii aerului din incaperi
Pentru a reduce si chiar elimina definitiv condensul din locuinta, trebuie redusa cantitatea de vapori de apa din aer, astfel incat umiditatea relativa a aerului din incaperi sa se incadreze in intervalul valorilor normale, intre 30% si 50%. Acest lucru poate fi realizat folosind un sistem de ventilatie pentru interior cu o performanta ridicata.
 
4) Aerisirea camerelor
Aerisirea camerelor din locuinta este una dintre cele mai simple si eficiente actiuni pentru a scapa definitiv de condens. Indiferent de anotimp, incaperile trebuie aerisite de cel putin doua ori pe zi, cate 10-15 minute.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
grundfos
FRONTALE
noark
BALTIC
theda mar
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
CDS
leviatan
Ubitech
rigips
MAKITA
strabag nivel 1
Acvatot 2019
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu