Agenda Constructiilor
Sambata, 08 August 2020
Home - Stiri - Punct de vedere - Andrei Radulescu, BT: Increderea in economie a continuat sa se amelioreze in iunie
Andrei Radulescu, BT: Increderea in economie a continuat sa se amelioreze in iunie Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 30 Iun 2020 13:22
Comisia Europeana a comunicat ieri statisticile cu privire la evolutia indicatorilor de incredere in economie si principalele sectoare in tarile membre ale Uniunii Europene in luna iunie. Datele indica ameliorarea indicatorilor de incredere pentru a doua luna consecutiv in iunie (dupa declinul sever inregistrat in aprilie), evolutie determinata de depasirea punctului culminant al pandemiei (fapt care a permis relaxarea graduala a restrictiilor) si de resimtirea mix-ului relaxat de politici economice (fara precedent) in implementare in tarile membre ale Uniunii Europene incepand cu luna martie.
Astfel, indicatorul Comisiei Europene a crescut pentru a doua luna consecutiv in iunie, cu 8,7 puncte raportat la mai, la 77,2 puncte, cel mai ridicat nivel din martie. Subliniem faptul ca in iunie increderea in economia Romaniei a continuat sa se pozitioneze peste nivelul increderii in economia Zonei Euro (nucleul dur al Uniunii Europene si principalul partener economic al economiei interne).
Se evidentiaza majorarea increderii in sectorul de constructii: indicatorul a crescut cu un ritm lunar de 12,9 puncte la -17,9 puncte, evolutie influentata de eliminarea graduala a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare, precum si de perspectiva persistentei la un nivel redus pe termen mediu pentru costurile reale de finantare din economie (convergenta graduala a acestora spre Zona Euro).
De asemenea, indicatorul de incredere in industria Romaniei a crescut cu 7,6 puncte luna/ luna la -9,8 puncte in iunie (maximul din martie) si s-a situat peste nivelul din Zona Euro, ceea ce exprima faptul ca ramura secundara a economiei se va relansa mai rapid comparativ cu tarile din nucleul dur al Uniunii Europene.
Totodata, indicatorul de incredere in comertul cu amanuntul a consemnat un avans lunar de 6,6 puncte la -13,2 puncte in iunie, situandu-se peste nivelul mediu din Zona Euro, expresie a potentialului inca ridicat de dezvoltare din sfera acestei ramuri a economiei pe plan intern.
Nu in ultimul rand, indicatorul de incredere in sectorul de servicii a urcat cu un ritm lunar de 4,7 puncte la -34,1 puncte in iunie, nivel superior celui inregistrat in Zona Euro.
Ne asteptam la intrarea economiei Zonei Euro si economiei Romaniei intr-un nou ciclu (post-pandemie) pe termen scurt (dupa minimul atins in aprilie, respectiv trimestrul II), perspectiva puternic influentata de amplele masuri monetare si fiscal-bugetare implementate pe parcursul ultimelor luni, precum si de depasirea punctului critic al pandemiei.
Pentru noul ciclu economic prognozam o ameliorare cantitativa si calitativa a fluxurilor investitionale pe plan intern, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare, programelor anuntate la nivelul UE si potentialului ridicat de dezvoltare din majoritatea ramurilor. Totodata, atragem atentia cu privire la oportunitatile acestui deceniu pentru economia Romaniei, inclusiv aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si Zona Euro.
 
*** Analiza realizata de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulCOVID-19allbimAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
hilti
CELCO 2020
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere