Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - CE: Noi norme privind reducerea consumului final de energie la nivelul UE
CE: Noi norme privind reducerea consumului final de energie la nivelul UE
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 26 Iul 2023 11:29
Consiliul UE a adoptat, marti, noi norme vizand reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% in 2030, insa statele membre vor beneficia de flexibilitate in atingerea obiectivului, informeaza un comunicat de presa al presedintiei spaniole.
Statele membre vor asigura in mod colectiv o reducere a consumului final de energie cu cel putin 11,7% in 2030, comparativ cu previziunile privind consumul de energie pentru 2030 efectuate in 2020. Aceasta inseamna o limita superioara a consumului final de energie al UE de 763 de milioane de tone echivalent petrol si de 993 de milioane de tone echivalent petrol pentru consumul primar.
Limita de consum pentru consumul final va fi obligatorie pentru statele membre in mod colectiv, in timp ce obiectivul privind consumul de energie primara va fi orientativ. Consumul final de energie reprezinta energia consumata de utilizatorii finali, in timp ce consumul de energie primara include, de asemenea, cuantumul utilizat pentru producerea si furnizarea de energie.
Toate statele membre vor contribui la atingerea obiectivului general al UE. Acestea vor stabili contributii si traiectorii nationale orientative in vederea atingerii obiectivului in planurile lor nationale integrate privind energia si clima (PNEC). Proiectele de PNEC actualizate trebuiau depuse in iunie 2023, iar planurile finale vor trebui depuse in 2024.
Formula pentru calcularea contributiilor nationale in vederea atingerii obiectivului va fi orientativa, cu posibilitatea de a se abate de la aceasta cu 2,5%. Comisia va calcula daca toate contributiile insumeaza obiectivul de 11,7% si, in caz contrar, va emite corectii ale contributiilor nationale care sunt mai mici decat ar fi fost in cazul utilizarii formulei (asa-numitul mecanism de reducere a decalajelor). Formula se bazeaza, printre altele, pe intensitatea energetica, pe PIB-ul pe cap de locuitor, pe dezvoltarea surselor regenerabile de energie si pe potentialul de economisire a energiei.
Obiectivul anual privind economiile de energie pentru consumul final de energie va creste treptat din 2024 pana in 2030. Statele membre vor asigura noi economii anuale de 1,49% din consumul final de energie, in medie, in aceasta perioada, ajungand treptat la 1,9% la 31 decembrie 2030.
Statele membre pot include, in calcularea obiectivului, economiile de energie realizate prin masuri de politica in temeiul Directivei actuale si al celei revizuite privind performanta energetica a cladirilor, masurile care decurg din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (pentru instalatii, cladiri si transporturi) si masurile de urgenta in domeniul energiei.
Noile norme instituie o obligatie specifica pentru sectorul public de a realiza o reducere anuala a consumului de energie de 1,9%, care poate exclude transportul public si fortele armate. In plus, statelor membre li se impune sa renoveze anual cel putin 3% din suprafata totala a cladirilor detinute de organele administratiei publice.
Directiva a fost adoptata formal. In prezent, textul va fi publicat in Jurnalul Oficial al UE si va intra in vigoare 20 de zile mai tarziu. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
ness project
CONCEPT STRUCTURE
siniat
Acvatot 2019
MAKITA
leviatan
EDIT-Structural
viarom
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
strabag nivel 1
concelex
CDS
quadratum
theda mar
noark

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander