Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - CE: Poluarea mediului prin activitati umane, responsabila pentru 13% dintre decese
CE: Poluarea mediului prin activitati umane, responsabila pentru 13% dintre decese
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 09 Sep 2020 10:38
Poluarea atmosferica si fonica, efectele schimbarilor climatice (de exemplu caniculele) si expunerea la substante chimice periculoase provoaca probleme de sanatate in Europa. Calitatea scazuta a mediului contribuie la 13 % din numarul deceselor, potrivit unei evaluari referitoare la sanatate si mediu publicate azi de Agentia Europeana de Mediu (AEM).
Imbunatatirea sanatatii si a bunastarii cetatenilor europeni este mai importanta ca oricand, in prezent atentia fiind indreptata spre combaterea pandemiei de COVID-19. Aceasta pandemie reprezinta un exemplu clar al legaturilor complexe dintre mediu, sisteme sociale si sanatate.
O parte semnificativa din povara bolilor in Europa continua sa fie atribuita poluarii mediului in urma activitatii umane, potrivit raportului AEM „Healthy environment, healthy lives: how the environment influences health and well-being in Europe” (Mediu sanatos, trai sanatos: modul in care mediul influenteaza sanatatea si bunastarea in Europa). Raportul, care se bazeaza in mare masura pe datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii referitoare la cauzele deceselor si ale bolilor, evidentiaza motivele pentru care calitatea mediului din Europa are un rol esential in determinarea starii de sanatate si a bunastarii noastre. De asemenea, demonstreaza modul in care privatiunile sociale, comportamentele nesanatoase si schimbarile demografice din Europa influenteaza sanatatea de mediu, afectand in mod deosebit persoanele cele mai vulnerabile.
„Exista o legatura clara intre starea mediului si sanatatea populatiei. Cu totii trebuie sa intelegem ca, avand grija de planeta, nu salvam doar ecosisteme, ci si vieti umane, in special pe ale celor mai vulnerabili. Uniunea Europeana este devotata acestei abordari si, cu ajutorul noii Strategii in domeniul biodiversitatii, al Planului de actiune pentru economia circulara si al altor initiative din viitorul apropiat, ne indreptam spre construirea unei Europe mai reziliente si mai sanatoase pentru cetatenii europeni si nu numai”, a afirmat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru Mediu, Oceane si Pescuit.
„COVID-19 a reprezentat un nou semnal de alarma, care ne-a facut sa constientizam acut relatia dintre ecosisteme si sanatatea noastra, precum si nevoia de a infrunta realitatea: modul in care traim, consumam si producem dauneaza climei si are un impact negativ asupra sanatatii noastre. Incepand cu Strategia «De la ferma la consumator» pentru alimente sanatoase si durabile si terminand cu viitorul Plan european de lupta impotriva cancerului, ne-am luat un angajament puternic de a proteja sanatatea cetatenilor nostri si a planetei pe care traim”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara.
„Desi observam imbunatatiri in ceea ce priveste mediul din Europa, iar Pactul ecologic pune un accent clar pe un viitor durabil, raportul arata ca sunt necesare actiuni ferme pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili membri ai societatii noastre, deoarece saracia este insotita adesea de traiul in conditii de mediu necorespunzatoare si de o stare de sanatate precara. Aceste legaturi trebuie incluse intr-o abordare integrata care sa duca la o Europa mai incluziva si mai sustenabila”, a precizat Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEM.
Principalele constatari
- Poluarea atmosferica ramane principalul risc de mediu la adresa sanatatii in Europa, provocand anual peste 400 000 de decese premature in UE. Pe al doilea loc se situeaza poluarea fonica, care contribuie la 12 000 de decese premature, urmata de efectele schimbarilor climatice, in special caniculele.
- In Europa, povara poluarii si a schimbarilor climatice variaza, existand diferente clare intre tarile din estul si cele din vestul continentului. Cea mai mare pondere a deceselor cauzate de mediu la nivel national (27 %) se inregistreaza in Bosnia si Hertegovina, iar cea mai scazuta – in Islanda si Norvegia (9 %).
- In general, comunitatile defavorizate social se zbat sub o povara intreita: saracia, mediul de slaba calitate si sanatatea precara. Comunitatile mai sarace sunt expuse adesea la niveluri mai mari de poluare si de zgomot, precum si la temperaturi ridicate, iar afectiunile medicale preexistente le maresc vulnerabilitatea la pericolele de mediu pentru sanatate. Sunt necesare masuri specifice pentru a imbunatati conditiile de mediu in care traiesc cele mai vulnerabile persoane din Europa.
- Oamenii sunt expusi permanent la riscuri multiple, printre care cele asociate poluarii atmosferice si a apei, poluarii fonice si substantelor chimice, care se combina si, in unele cazuri, actioneaza la unison afectand sanatatea. Orasele europene au o vulnerabilitate aparte la aceste amenintari multiple, avand in plus un acces mai restrans la spatii verzi si albastre.
- Una dintre cercetarile in curs investigheaza legaturile dintre pandemia actuala de COVID-19 si dimensiunile de mediu. Se crede ca virusul care cauzeaza COVID-19 a facut un „salt intre specii”, de la animale la om, un rezultat neprevazut al presiunii pe care cresterea consumului o pune asupra sistemelor naturale. In ceea ce priveste impactul COVID-19 asupra comunitatilor, primele dovezi sugereaza ca ratele mai mari ale mortalitatii pot avea legatura cu poluarea atmosferica si cu saracia. Potrivit evaluarii initiale din raport, pentru clarificarea acestor interactiuni mai sunt necesare cercetari suplimentare.
O integrare mai buna a politicilor, mai multe spatii verzi si albastre reprezinta o parte esentiala a solutiei
Raportul insista asupra faptului ca este necesara o abordare integrata a politicilor de mediu si de sanatate pentru a combate riscurile de mediu, a proteja persoanele cele mai vulnerabile si a beneficia pe deplin de contributia naturii la sanatatea si bunastarea noastra.
O natura sanatoasa este un mecanism esential in asigurarea sanatatii publice, deoarece reduce bolile si favorizeaza sanatatea si bunastarea oamenilor. Solutiile verzi ofera un castig intreit: pentru sanatate, societate si mediu. Spatiile verzi si albastre de calitate din zonele urbane favorizeaza sanatatea si bunastarea, oferind locuri propice activitatii fizice, relaxarii si integrarii sociale, cu beneficii majore pentru comunitatile sarace. Spatiile verzi si albastre racoresc orasele in perioadele de canicula, reduc inundatiile si poluarea fonica si sunt prielnice biodiversitatii urbane. In timpul pandemiei de COVID-19, multi comentatori au remarcat o reinnoita apreciere a avantajelor pentru sanatatea si bunastarea psihica pe care le ofera accesul la spatii verzi si albastre, in special in zonele urbane.
In cadrul UE, Pactul ecologic european aduce o schimbare cruciala de directie in agenda politica europeana si expune o strategie durabila si favorabila incluziunii menita sa imbunatateasca sanatatea si calitatea vietii oamenilor, sa ingrijeasca natura si sa nu lase pe nimeni in urma.
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
viarom
quadratum
strabag nivel 1
noark
theda mar
EDIT-Structural
siniat
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
leviatan
concelex
ness project
CDS
rigips
MAKITA

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander