Agenda Constructiilor
Marti, 09 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Sustenabilitate - EY&IIF: Schimbarile climatice ocupa primul loc in topul riscurilor identificate de banci
EY&IIF: Schimbarile climatice ocupa primul loc in topul riscurilor identificate de banci
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 21 Iul 2021 10:37
Schimbarile climatice se plaseaza pe primul loc in lista riscurilor pe termen lung pentru banci, pentru prima data in istoria de 11 ani a studiului realizat de EY si Institutul pentru Finante Internationale (IIF) privind managementul riscurilor, potrivit ultimei editii intitulate „Un sector bancar rezilient: valorificarea oportunitatilor si gestionarea riscurilor pe termen lung”.
Studiul, la care au participat 88 de institutii financiare din 33 de tari, ofera o perspectiva asupra schimbarilor din ultimul deceniu in domeniul managementului riscurilor la nivel global, precum si asupra riscurilor importante anticipate pentru urmatorii zece ani.
Gelu Gherghescu, Partener, Lider Servicii Financiare, EY Romania: „Atat conducerile executive, cat si cele non-executive ale bancilor iau in considerare un spectru mai larg de riscuri, printre care si riscurile climatice. Mai mult de 91% dintre respondenti (responsabili cu managementul riscurilor - CROs) considera ca schimbarile climatice reprezinta principalul risc emergent intr-un orizont de cinci ani, fata de doar 50% in 2019. Chiar si intr-un orizont de 12 luni, aproape 50% dintre respondenti vad schimbarile climatice drept unul dintre riscurile principale, imediat dupa riscul de credit si cybersecurity. In 2019, acest procent era de doar 17%.”
Al doilea cel mai important risc emergent pentru urmatorii 5 ani il reprezinta durata si profunzimea revenirii economice globale (83%).
Conform studiului, bancile inca se afla intr-un proces de maturizare a abilitatii lor de a evalua expunerea la asa numitele riscuri fizice si de tranzitie. Peste jumatate (54%) dintre acestea considera ca au doar o imagine preliminara a expunerii lor la riscurile asociate cu schimbarile climatice si doar 28% declara ca au o imagine oarecum completa. Restul de 18% considera ca nu au inca o intelegere asupra acestor riscuri, dar intentioneaza sa le evalueze in viitor.
Intr-un orizont de timp de 12 luni, bancile considera ca riscul de credit va fi principala preocupare (conform opiniei a 98% dintre CRO), in contextul revenirii economice globale dupa pandemia provocata de COVID-19. Securitatea cibernetica este perceputa a fi al doilea cel mai stringent risc (80%).
 
Alte concluzii importante ale studiului sunt:
- Aproape una din trei banci (29%) considera acum ca pot reduce costurile cu masurile de control in urmatorii trei ani prin utilizarea datelor si tehnologiei pentru a imbunatati managementul riscurilor.
- Sapte dintre principalele zece riscuri sunt asociate, in opinia CRO, cu tehnologia si datele, printre care se numara ritmul si anvergura schimbarilor provocate de digitalizare (68%), transformarea sectoarelor de activitate datorita noilor tehnologii (68%) si perimarea/sistemele depasite (62%).
- Pe baza invatamintelor trase de pe urma pandemiei provocate de COVID-19, 93% dintre responsabilii cu managementul riscurilor se asteapta la introducerea unor cerinte legislative noi sau suplimentare privind rezilienta operationala, iar 60% dintre acestia anticipeaza aceeasi evolutie in privinta rezilientei financiare.
- CRO se asteapta ca bancile lor sa accelereze si mai mult transformarea digitala, inclusiv prin automatizarea proceselor (88%), modernizarea platformelor tehnologice de baza (66%) si oferirea de informatii de calitate superioara clientilor (64%).
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTVideoConfAC-iulAUTODESKALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IUNIE
/IULIE 2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
Ubitech
BMI_Icopal
viarom
hilti
Acvatot 2019
CELCO 2020
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
strabag nivel 1
MAKITA
hidroplasto
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere