Agenda Constructiilor
Marti, 15 Iunie 2021
 
Home - Stiri - Sustenabilitate - Greenpeace: AFM nu relanseaza programul Casa Verde Fotovoltaice in octombrie
Greenpeace: AFM nu relanseaza programul Casa Verde Fotovoltaice in octombrie
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 16 Oct 2020 12:03
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) continua sa isi incalce promisiunile, chiar daca are un nou presedinte la timona. Este al patrulea presedinte de la inceperea programului Casa Verde Fotovoltaice, insa implementarea acestuia ramane un esec. Greenpeace a facut demersuri la Guvernul Romaniei, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Avocatul Poporului; conducerea AFM a fost demisa, dar problemele celor care doresc sa devina prosumatori sunt departe de a fi rezolvate.
In 2020, aproape jumatate dintre cei 26.000 de cetateni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinsi, cei mai multi pe motivul „documentelor expirate”, tocmai din vina amanarilor generate de AFM si a comunicarii defectuoase a institutiei. Chiar daca dovezile sunt clare - comunicatele oficiale date de AFM si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor dau dreptate cetatenilor - singura solutie ramasa pentru cei care au aplicat a fost mersul in instanta.
Drept consolare, AFM i-a invitat in repetate randuri pe aplicantii respinsi in prima runda - inclusiv prin intermediul mass-media - sa se reinscrie la o noua editie a programului in toamna acestui an. Insa institutia nu a lansat in octombrie programul, asa cum promisese.
Conform declaratiilor reprezentantilor AFM, problemele aparute au fost produse de ghidul de finantare al programului, asa ca reperele anuntate de AFM pentru cei interesati au fost:
- august 2020 - publicarea unui nou ghid de finantare, imbunatatit;
- septembrie 2020 - dezbaterea publica a noului ghidului;
- octombrie 2020 - lansarea unei noi sesiuni de finantare.
Pana in acest moment, niciuna dintre aceste etape previzionate de AFM nu a fost parcursa.
„AFM a invitat la o noua sesiune a Casa Verde Fotovoltaice aproape 13.000 de cetateni, luandu-si angajamentul ca va rectifica intre timp ghidul de finantare. Promisiunile nu s-au concretizat, e inca un obiectiv ratat de AFM. Ne apropiem de sezonul rece, cand nu se fac instalari, asa ca sansele de a beneficia anul acesta de sisteme fotovoltaice dintr-o noua sesiune a programului, daca ea chiar va exista, sunt nule.” a declarat Marian Mandru, coordonator de campanii la Greenpeace Romania si administrator al comunitatii online Protectia Prosumatorului.
Conform celor mai recente date obtinute de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), la finalul lunii septembrie in Romania erau 487 de prosumatori cu puteri instalate de pana la 100kW.
„Numarul mic de prosumatori din Romania indica esecul autoritatilor de a stimula folosirea energiei regenerabile de catre cetateni. Au trecut doi ani de la legiferarea conceptului de prosumator si nu s-a petrecut nicio <<revolutie a prosumatorilor>>, asa cum se anunta in iunie 2018 in Parlamentului Romaniei. Sunt doi ani irositi, programul AFM mai mult a impiedicat dezvoltarea naturala a pietei decat a incurajat aparitia a zeci de mii de prosumatori.
Ajutorul din partea statului trebuie sa vina cat mai repede sub forma unor legi si reglementari bune, prin transpunerea corecta in legislatia nationala a directivei europene pentru regenerabile si a unui sprijin financiar gandit inteligent, dat tuturor cetatenilor interesati sa devina prosumatori.” a mai spus Marian Mandru.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKTERAPLASTgamma_2021ALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Ubitech
rigips
cv water 2021
hilti
hidroplasto

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere