Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Sustenabilitate - Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind decarbonizarea sectorului energetic
Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind decarbonizarea sectorului energetic
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 01 Iul 2022 11:03
Autoritatile vor putea decide amanarea inchiderii unor capacitati energetice cu functionare pe carbune si a exploatarilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice inchise si a exploatarilor miniere aferente in situatie de criza energetica, prevede Ordonanta de Urgenta privind decarbonizarea sectorului energetic, adoptata recetn de Guvern, informeaza Agerpres.
„In situatie de criza energetica, Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotarare a Guvernului, de amanare a inchiderii unor capacitati energetice cu functionare pe carbune si a exploatarilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice inchise si a exploatarilor miniere aferente, cu respectarea legislatiei de mediu si a termenului de finalizare a decarbonizarii sectorului energetic si in corelare cu masurile cuprinse in planurile de urgenta aferente sectorului energetic”, informeaza Ministerul Energiei.
Potrivit sursei citate, pentru acoperirea deficitului de capacitate creat prin eliminarea carbunelui din mix-ul energetic, se fac investitii pentru punerea in operare pana in anul 2030 si a unor noi capacitati de producere hidroelectrice si capacitati energetice nucleare.
 
Ordonanta privind decarbonizarea sectorului energetic
Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanta de Urgenta privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR, avand in vedere ca eliminarea etapizata a centralelor electrice pe baza de lignit si huila constituie un element de reforma al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranzitia verde al Planului National de Redresare si Rezilienta.
Prin proiectul de act normativ se stabileste cadrul legal general pentru eliminarea etapizata din mixul energetic a productiei de energie electrica pe baza de lignit si huila, termenele pentru inchiderea si conservarea grupurilor energetice cu functionare pe lignit si huila si masuri inclusiv pentru asigurarea rezervei tehnice necesare functionarii sigure si stabile a Sistemului Electroenergetic National.
Se vor retrage din exploatare si se vor conserva corelat cu punerea in functiune a investitiilor in capacitati pe gaze naturale si surse regenerabile de energie.
La carierele unde inceteaza activitatea miniera de exploatare a lignitului vor fi executate lucrari de inchidere definitiva si ecologizare, in considerarea faptului ca activitatea de exploatare a lignitului a avut impact asupra componentelor de mediu, cel mai afectat fiind solul. De asemenea, minele de huila inchise pot fi incluse in circuitul turistic, cu repectarea prevederilor legale in vigoare privind siguranta si securitatea vizitatorilor.
 
Masuri de protectia sociala
Ordonanta de Urgenta stabileste si o serie de masuri de protectie sociala, precum si masuri pentru reconversie profesionala si recalificare.
Persoanele care isi pierd locurile de munca urmare aplicarii programului de decarbonizare beneficiaza de masuri de protectie sociala precum si masuri active de combatere a somajului in conditiile prevazute de lege si de prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, la cursurile de reconversie profesionala si recalificare prevazute in Planul National de Formare Profesionala, precum si a nevoilor de formare profesionala identificate in Planurile Teritoriale pentru o Tranzitie Justa si invatamant dual.
„Avand in vedere ca operatorii economici cei mai afectati de procesul de decarbonizare se afla in judetele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinti si Valcea, se impune includerea persoanelor disponibilizate din aceste zone, cu prioritate, in planurile de crestere a capacitatii serviciilor publice de formare profesionala si recalificare. Totodata, acestea pot beneficia de finantare nerambursabila pentru achizitia de sisteme fotovoltaice din fonduri europene, in conformitate cu prevederile Programului Operational Tranzitie Justa”, mai arata Ministerul Energiei.
Pentru coordonarea intregului proces de implementare a decarbonizarii, se va infiinta Comitetul Interministerial al Carbunelui, fara personalitate juridica, pentru coordonarea implementarii procesului decarbonizarii. Comitetul va avea in componenta reprezentanti ai ministerelor Economiei, Finantelor, Investitiilor si Proiectelor Europene, Energiei, Muncii si Solidaritatii Sociale, Mediului, Apelor si Padurilor, Antreprenoriatului si Turismului, si ai Institutiei Prefectului din Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinti si Valcea.
 
RAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
strabag nivel 1
concelex
Acvatot 2019
CDS
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
rigips
MAKITA
FRONTALE
ness project
noark
viarom
theda mar
Ubitech

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander