Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - IPCC: 40% din populatie este extrem de vulnerabila in fata schimbarilor climatice
IPCC: 40% din populatie este extrem de vulnerabila in fata schimbarilor climatice
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 09 Mar 2022 11:24
Grupul interguvernamental al expertilor in schimbarile climatice al ONU (IPCC) a lansat un raport privind impactul schimbarilor climatice, modalitati de adaptare si vulnerabilitati prin care atrage atentia asupra efectelor schimbarilor climatice. Conform studiului, 40% din populatia lumii este “extrem de vulnerabila” in fata schimbarilor climatice.
Raportul, lansat la finalul lunii februarie, contine o evaluare detaliata a schimbarilor climatice, ca factor de amenintare la adresa umanitatii si ecosistemelor planetei. De asemenea, raportul mentioneaza nevoia urgenta de „racire sustenabila”. Conceptul de racire sustenabila include tehnologii si servicii de racire eficiente si prietenoase cu mediul in 3 domenii: adapost, hrana si sanatate. Acesta ar reprezenta una dintre solutiile menite sa protejeze populatia de fenomenul incalzirii globale.
Raportul are in vedere cateva dintre riscurile temperaturilor in crestere, precum:
- Schimbarile climatice vor creste numarul oamenilor expusi la canicula, expunere cu riscuri semnificative pentru categoriile vulnerabile. Numarul oamenilor expusi la canicula ar fi de 16 ori mai mare, daca temperaturile s-ar ridica cu 2-3 °C
- Numarul de ore pierdute datorita caldurii a crescut semnificativ in ultimii 20 de ani, unele dintre regiuni fiind deja afectate de stresul termic, contribuind astfel la limitele productivitatii muncii.
- Riscurile extremelor de caldura cresc in orase. Desi orasele au anumite beneficii care pot reduce vulnerabilitatea in situatii de canicula, riscurile sunt agravate de poluarea aerului si de serviciile esentiale de infrastructura precum transportul in comun si energia electrica, care sunt limitate. Efectele se resimt in zonele urbane sarace, unde accesul la electricitate este limitat sau nefiabil, au acces restrans la spatii verzi si locuiesc in asezari neorganizate.
- Schimbarile climatice si temperaturile extreme semnifica riscuri pentru evolutia animalelor si terenurilor agricole in zonele rurale. Pentru fermierii saraci din zonele rurale, amenintarile fata de sursele de trai ar putea reprezenta saracie permenenta.
Aceste date indica un viitor sumbru, mai ales pentru tarile aflate in curs de dezvoltare. Actiunile intreprinse in urmatorii 10 ani vor fi decisive. Cu eforturi de combatere a schimbarilor climatice, sub obiectivele Acordului de la Paris, adaptarea la schimbarile climatice va fi esentiala pentru a face fata riscurilor si pentru a evita efectele adverse. Racirea este o nevoie de a contracarara consecintele devastatoare ale temperaturilor in crestere. Strategia de racire a planetei include actiuni precum:
 
Dezvoltarea spatiilor verzi in zona urbana
Dezvoltarea spatiilor verzi in zona urbana a fost identificata drept strategia cheie de adaptare, cu beneficii adaugate ce includ reducerea emisiilor de carbon, economisirea energiei, imbunatatirea sanatatii, reducerea efectului de canicula in zone urbane si economisirea apei. Daca sistemele de climatizare sustenabile reprezinta o solutie eficienta pe termen scurt pentru prevenirea deceselor cauzate de canicula, spatiile verzi in zonele urbane si solutiile ce au la baza natura sunt instrumente eficiente pe care orasele sa le foloseasca pentru a atenua efectele caniculei urbane, protejand atat oamenii cat si ecosistemele.
 
Guvernanta si planificarea de politici
Stransa colaborare si coordonare spre a pune problemele caniculei si sanatatii generale pe agenda politicilor publice in domenii precum nivelul de trai, protectia sociala si politicile sanitare , poate reduce riscurile asociate caniculei IPCC a semnalat dezvoltarea standardelor de eficienta si a Planurilor de Actiune impotriva Caniculei, folosind acoperisuri cu sisteme de racire si campanii de crestere a constientizarii asupra impactului pe care caldura il are asupra sanatatii drept directii bune de adoptat in politicile publice.
 
Investitii si finante
Investitii specifice in sistemul sanitar si cel alimentar sunt necesare pentru a combate lipsurile privitoare la adaptarea in aceasta situatie. Sprijin de ultima generatie pentru acces la racire sustenabila si lanturi trofice pot facilita accesul la vaccinuri sigure, putand de asemenea reduce riscurile malnutritiei, dezvoltand rezilienta climatica.
 
Informatii, date si infrastructura
Exista nevoia de a intari capacitatea de adaptare, mai ales pentru grupurile vulnerabile. In orase, adaptarea este constransa de o lipsa de acces incluziv la informatii, acces care depinde de raspunsul coordonat al autoritatilor pe mai multe nivele de infrastructura. Maparea zonelor fierbinti din orase drept zone vulnerabile a fost identificata drept instrument-cheie pentru reducerea riscului de canicula. Pentru mai multe detalii, puteti consulta raportul integral aici.
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
strabag nivel 1
viarom
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
CDS
EDIT-Structural
rigips
ness project
ERBASU CONSTRUCT
noark
siniat
leviatan
concelex
Ubitech
Acvatot 2019
theda mar

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander