Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - MMAP reduce numarul de puncte de trecere a frontierei pentru transportul de deseuri
MMAP reduce numarul de puncte de trecere a frontierei pentru transportul de deseuri
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 20 Dec 2021 12:53
Guvernul Romaniei a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (M.M.A.P) si a Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), o Hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 788/2007 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deseuri.
Actul normativ va limita numarul de puncte de trecere a frontierei care vor putea fi tranzitate de mijloacele de transport incarcate cu deseuri reciclabile la 15, stabilind si trasabilitatea obligatorie de la granita pana la locul unde se va face reciclarea, pentru a elimina posibilitatea ca autocamioanele sa se poata deplasa fara GPS. Cele 15 puncte de trecere ale frontierei vor fi stabilite, conform actului normativ, prin ordin comun M.M.A.P - M.A.I.
”Ma bucur ca Guvernul a raspuns astazi pozitiv acestei propuneri comune, deoarece este in joc viitorul nostru si al copiilor nostri. Prin acest demers, vom limita la 15 numarul punctelor de frontiera pe unde poate intra in tara materie prima pentru industria reciclarii si vom crea o baza de date a companiilor care au dreptul sa aduca in Romania aceste materiale. Alaturi de colegii din M.A.I am creat cadrul legal pentru a controla foarte minutios toate aceste transporturi si pentru a ne asigura ca ele contin exact ceea ce este prevazut in documentele de transport. Tot ce nu este inregistrat se va intoarce in tara de provenienta chiar de la granita, iar transporturile se dovedesc a fi in regula si care intra in tara vor fi monitorizate in timp real, pana la destinatie. Astfel ne vom asigura ca Romania nu devine groapa de gunoi a nimanui si ca toata lumea respecta legislatia nationala si europeana”, a declarat Barna Tanczos, ministrul mediului, apelor si padurilor.
Administratia Fondului pentru Mediu va fi institutia care va urmari cantitatile care intra si se va asigura ca acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deseurile ar trebui sa ajunga, punand la dispozitia utilizatorilor, in mod gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilitatii deseurilor (SIATD), in vederea monitorizarii si verificarii corectitudinii tranzactiilor cu deseuri de ambalaje in sistemul raspunderii extinse a producatorului.
Aplicatia informatica SIATD se utilizeaza de catre organizatiile care implementeaza raspunderea extinsa a producatorului (OIREP) si de catre persoanele juridice care gestioneaza deseuri de ambalaje ale caror costuri nete si/sau costuri de colectare/ valorificare/ sortare/raportare sunt finantate de catre OIREP. Astfel, Administratia Fondului pentru Mediu va pune la dispozitia Garzii Nationale de Mediu informatii referitoare la cantitatile de deseuri provenite din import destinate valorificarii strict in instalatii autorizate din punct de vedere al mediului, pe coduri, categorii si cantitati de deseuri strict determinate.
In acest moment, importul si transferul deseurilor in Romania si la nivel european si international se face in conformitate cu prevederile Conventiei Basel privind controlul transportului peste frontiere al deseurilor periculoase si al eliminarii acestora si a Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 privind transferurile de deseuri, denumit in continuare Regulament.
In urma analizei evolutiei notificarilor aprobate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) si a controalelor efectuate de Garda Nationala de Mediu (GNM), s-a constatat ca exista un trend crescator al transferurilor ilegale de deseuri identificate in punctele de trecere a frontierei de stat romane si o presiune crescuta asupra granitelor, mai ales din cauza costurilor semnificativ mai scazute pentru tratarea si valorificarea deseurilor.
Noile prevederi legislative vor conduce la crearea unui sistem eficient, mai usor de monitorizat si controlat in ceea ce priveste transferul deseurilor, aceasta activitate revenind in exclusivitate Garzii Nationale de Mediu. Aceasta concentrare va diminua povara in cazul operatorilor economici si va realiza o optimizare a repartizarii responsabilitatilor de supraveghere.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
rigips
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
noark
leviatan
concelex
MAKITA
quadratum
viarom
EDIT-Structural
ness project
theda mar
Ubitech
siniat
strabag nivel 1
CDS

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander