Agenda Constructiilor
Marti, 20 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Sustenabilitate - MMAP: Peste jumatate din deseurile municipale sunt biodeseuri si pot fi valorificate
MMAP: Peste jumatate din deseurile municipale sunt biodeseuri si pot fi valorificate
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 28 Aug 2020 12:24
Mai mult de jumatate din cele 6 milioane de tone de deseuri generate anual de municipalitatile din Romania sunt biodeseuri si pot fi valorificate, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor intr-o conferinta pe aceasta tema organizata ieri de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Oficialul a explicat ca gradul scazut de reciclare si de reutilizare a acestora nu numai ca reprezinta o pierdere pentru societate, ci genereaza si probleme majore in comunitate, de la costurile asociate pentru companii, mirosurile puternice din preajma gropilor de gunoi si pana la gazul metan produs de biodeseuri, cu impact puternic asupra efectului de sera, care ar putea fi in schimb captat si utilizat ca sursa de energie.
Expertii Piotr Barczak, de la European Environmental Bureau, si Enzo Favoino, Zero Waste Europe, au prezentat reglementarile europene in domeniu, precum si multe exemple de bune practici, atat din Romania cat si din alte tari. Ambii experti au salutat aparitia Legii 181/2020 privind administrarea desurilor compostabile, pe care o considera foarte bine aliniata prioritatilor europene si au atras atentia asupra oportunitatii Romaniei de a stimula compostarea individuala, o solutie potrivita pentru un stat unde aproximativ jumatate din populatie traieste in mediul rural.
Participantii la eveniment si-au exprimat dezamagirea legata de lipsa de actiune si de conformare a unor autoritati locale in ceea ce priveste administrarea deseurilor, in general.
"Acestea vor avea insa, in continuare, un rol primordial in relatia cu cetatenii si implementarea sistemelor de colectare separata a bio-deseurilor, si in acelasi timp si in demersul de informare a populatiei cu privire la colectare separata si compostare. Dincolo de barierele in calea gestionarii eficiente a bio-deseurilor, schimbarile de legislatie nasc si noi oportunitati pentru toti actorii implicati", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.
El a subliniat astfel, in incheierea conferintei, necesitatea dezvoltarii de catre mediul de afaceri a unor modele de business standardizabile pe diferite industrii, dand exemplul unui proiect in curs de implementare la centrul comercial Veranda Mall din Bucuresti, care vizeaza preluarea bio-deseurilor generate in cadrul activitatii centrului comercial si transformarea acestora in compost, care poate fi utilizat ulterior in diferite destinatii.
***
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a fost infiintata ca raspuns la necesitatea de sustinere a capitalului romanesc. Prin membrii sai, AOAR se constituie intr-o structura reprezentativa a mediului deafaceri din Romania, reunind experiente si problematici economice din domenii diverse si se prezinta, la peste 20 ani de la constituirea sa, ca un partener apreciat si ascultat la nivel guvernamental, parlamentar, la nivelul partidelor politice si al organismelor internationale.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKVideoConfAC-iulCOVID-19ALLBIMelmas_1oct
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
Acvatot 2019
rigips
hilti
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere