Agenda Constructiilor
Luni, 23 Noiembrie 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - X-TENDO: Romanii considera confortul mai important decat economia de energie
X-TENDO: Romanii considera confortul mai important decat economia de energie
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 17 Nov 2020 06:46
O mare parte a romanilor considera confortul locuintei mai important decat economia de energie, conform unui sondaj realizat in cadrul proiectului X-tendo pentru a afla opinia utilizatorilor finali asupra importantei certificatelor de performanta energetica a cladirilor (CPE). Autorii studiului considera ca acesta ar putea fi rezultatul faptului ca cladirile pierd foarte multa energie si necesita eforturi mai mari pentru a mentine temperatura interioara la un nivel confortabil, in contextul in care aproximativ 80% din stocul de cladiri din Romania trebuie renovate pentru a opri pierderile de caldura si a scade consumul de energie.
De asemenea, rezultatele sondajului mai arata ca pentru romani este deosebit de importanta calitatea aerului interior, considerand aceasta o componenta esentiala pentru imbunatatirea confortului.
Horizon 2020 X-tendo este cel mai nou instrument de lucru (toolbox) de tip modular, care contine 10 aspecte inovatoare potentiale pentru viitoarea generatie de CPE: indicatorul de pregatire pentru abordare inteligenta, confort, poluarea aerului exterior, consumuri reale de energie, termoficare, baze de date pentru certificate, registrul cladirilor, recomandari personalizate, optiuni de finantare si puncte de informare integrata.
Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAECR) este partener al proiectului.
"Majoritatea utilizatorilor finali sunt familiarizati cu tehnologia inteligenta si cred ca aceasta poate imbunatati confortul si economisi energie in casele lor, dar exista ingrijorari legate de confidentialitatea si securitatea datelor partajate. Poluarea aerului exterior a fost considerata moderat interesanta, deoarece este posibil sa nu detina o prioritate ridicata pentru alte tari care nu au probleme grave de poluare a aerului. Acelasi interes moderat a rezultat pentru incalzirea centralizata, potrivita pentru tarile in care retelele de termoficare au fost extinse si sunt accesibile utilizatorilor finali", spune Prof. Dr. Emilia-Cerna Mladin, presedinta AAECR.
Sondajul mai arata ca mai mult de jumatate dintre respondentii romani spun ca nu detin un Certificat de Performanta Energetica pentru locuintele lor si ca aceste documente sunt, de obicei, solicitate pentru constructia, vanzarea sau inchirierea unei proprietati. In plus, 37% dintre acestia au spus ca nu cunosc ca un CPE include un rating de eficienta energetica al cladirii, de la A la G.
 
Din rezultatele studiului
Sondajul X-tendo a fost realizat in cinci tari (Danemarca, Grecia, Polonia, Portugalia si Romania), online, in luna aprilie 2020, cu privire la nevoile, asteptarile si opiniile ocupantilor de cladiri cu privire la caracteristicile inovatoare ale CPE-urilor de noua generatie. Cercetarii au raspuns, in total, 2.563 de persoane, din care 517 din Romania.
Sondajul a furnizat un set bogat de informatii si multe rezultate diferite pentru fiecare caracteristica. Acestea au fost grupate in cinci categorii: (i) date demografice (varsta, educatie, ocupare, statutul familiei), (ii) statutul de functionare/ tip de cladire (casa unifamiliala, casa multifamiliala, chirias, proprietar), (iii) locatie, (iv) existenta CPE si nivelul de renovare si (v) situatia financiara/ constientizarea problemelor legate de energie.
Exista raspunsuri variate in functie de varsta, serviciu, functie, situatie financiara si altele, iar interesul pentru caracteristici specifice variaza intre categoriile de utilizatori finali. De exemplu, tinerii sunt mai interesati de tehnologiile inteligente si de o buna calitate a aerului interior (in special familiile cu copii), in timp ce grupurile mai in varsta par mai interesate de confort, consumul real de energie, documentatia cladirilor si de informatiile privind renovarea in general. Diferentele dintre raspunsurile proprietarilor si ale chiriasilor nu au fost atat de mari, iar zona in care locuiesc pare sa faca o diferenta mica in perceptia lor asupra diferitelor caracteristici. Referitor la situatia financiara, este clar ca cei care se lupta financiar sunt mai interesati de caracteristicile care ii ajuta sa economiseasca bani.
In ceea ce priveste caracteristicile CPE-urilor, cartile tehnice, optiunile de finantare si confortul sunt cele mai relevante caracteristici, urmate de recomandari personalizate si de ghisee unice.
Pentru informatii suplimentare despre #xtendoproject, accesati https://x-tendo.eu
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 

PAGINA PERZONALIZATA

ALLBIMAUTODESKelmas_1octCOVID-19VideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
Acvatot 2019
hilti
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere