Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Iulie 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - EFDEN: Performante remarcabile obtinute de echipa Romaniei la Solar Decathlon
EFDEN: Performante remarcabile obtinute de echipa Romaniei la Solar Decathlon
Sustenabilitate Publicat de Elena Icleanu 22 Feb 2019 08:43
Echipa EFdeN, formata din 31 de studenti si absolventi de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Universitatea Bucuresti si Politehnica Bucuresti, a participat timp de 45 de zile la competitia Solar Decathlon Middle East 2018 in Dubai, de unde s-a intors cu patru premii si locul al patrulea in clasamentul general. Pentru a marca incheierea competitiei pentru proiectul EFdeN Signature, echipa a organizat un eveniment cu povesti din Dubai, impartasind cu publicul experiente din culisele celei mai mari competitii de case solare din lume. Au transmis emotiile traite, provocari, obstacole si ce au invatat din tot acest proces. Un alt scop al evenimentului a fost de a multumi tuturor celor care au facut posibla aceasta experienta. Evenimentul a avut loc la ARCUB Gabroveni, in data de 6 februarie 2019, fiind invitati peste 100 de sponsori, companii, media si alti apropiati ai proiectului EFdeN.
 
Echipa EFdeN s-a intors in tara dupa 45 de zile in Dubai, timp in care au asamblat un prototip de casa solara, au concurat alaturi alte 14 echipe din intreaga lume si au dezasamblat casa, pentru a o reconstrui in Romania in 2019. Printre echipele ajunse in etapa finala se afla: SUA, Australia, Franta, Italia, Olanda, dar si din Asia si Orientul Mijlociu. Echipa Romaniei a fost desemnata campioana mondiala la proba de Comunicare si dublu vicecampioana mondiala la proba de Inginerie si Constructie, respectiv la cea de Conditii de Confort. Studentii au obtinut locul al treilea la proba de Sustenabilitate.
"Pentru noi, experienta Solar Decathlon a insemnat sa ne depasim constant limitele si sa nu renuntam. Am invatat enorm de la oamenii care ne-au fost alaturi, specialisti in energie, inginerie, arhitectura, comunicare, am cunoscut studenti plini de ambitie si visuri din toata lumea si am legat prietenii. Suntem mandri ca am reprezentat Romania cu succes in anul centenarului", a declarat Nicoleta Cruceanu, coordonator de proiect.
Solar Decathlon Middle East a presupus proiectarea si construirea unor case solare, inteligente si prietenoase cu mediul, care sa se adapteze conditiilor climatice din Orientul Mijlociu. Casele au fost evaluate in functie de 10 probe, dintre care sase jurizate de specialisti internationali: Arhitectura, Inginerie si Constructie, Comunicare, Sustenabilitate, Eficienta Energetica, Inovatie. Celelalte patru probe au fost monitorizate prin amplasarea senzorilor in interiorul prototipului: Conditii de Confort, Functionalitatea Casei, Managementul Energiei si Transport Sustenabil.
"Participarea in aceasta competitiei a fost o provocare extraordinara. Ca studenti, am avut ocazia sa ne punem in practica ideile, sa lucram in echipa si sa invatam de la celelalte discipline. Am dedicat mii de ore in ultimii doi ani ca sa ajungem aici", a precizat Adrian Chelariu, ahitect de proiect.
Prototipul EFdeN Signature a parcurs drumul inapoi in tara pe uscat si pe mare si a ajuns in siguranta in Bucuresti la inceputul anului. Elementele casei sunt in prezent depozitate la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare URBAN-INCERC, partener al proiectului, si urmeaza sa fie reconstruit cu scopul de a continua activitatea de educatie si cercetare a proiectului EFdeN.
Casa solara EFdeN Signature este 100% electrica si prietenoasa cu mediu, cu un grad ridicat de confort, sanatate si siguranta pentru ocupant. Cu o suprafata construita de 150 mp, ceea ce o face diferita este atentia acordata conditiilor de confort, fizice si psihologice, care integreaza vegetatia, estetica si lumina. O alta caracteristica destinata experientei utilizatorului este asistentul vocal al casei, care poate actiona toate sistemele integrate. Cateva dintre strategiile pasive integrate de tineri sunt turnurile de vant, vitrajele reduse si orientate favorabil si spatiile tampon, iar cateva dintre tehnologiile active, controlate electric, sunt sistemul de automatizare personalizat si adaptat, sistemele de climatizare, productie, consum si control al energiei.
Sursele de finantare pentru realizarea casei EFdeN Signature au fost integral private, obtinute din parteneriate cu peste 100 de companii, iar proiectul este unul 100% educational si de cercetare, realizat de studenti romani.
"La 6 ani de cand a luat nastere EFdeN, am ajuns la aceasta performanta istorica pentru Romania, participand intr-o competitie de case solare cu cele mai tari echipe din lume, tari care investesc in educatie, in cercetare, in sustenabilitate. Ne dorim sa cream un context de dezvoltare profesionala si personala pentru si mai multi tineri, sa facem Romania mai sustenabila si mai competitiva, cu cladiri mai bune, mai sigure si sanatoase, iar o implicare si mai mare din partea mediului privat si public ar putea accelera aceste demersuri", a declarat Mihai Toader-Pasti, Manager General si Cofondator.
***
Competitia Solar Decathlon Middle East a presupus proiectarea si construirea unor case solare, inteligente si prietenoase cu mediul care sa se adapteze conditiilor climatice din Orientul Mijlociu. Editia din 2018 s-a desfasurat in perioada 29 octombrie - 7 decembrie, in Dubai, unde au participat 15 echipe din 11 tari. Casa EFdeN Signature a fost construita integral de studentii echipei EFdeN, fiind un proiect romanesc de cercetare si inovatie.
EFdeN este cel mai important ONG din Romania care dezvolta locuinte solare cu scop educational si de cercetare, alaturi de produse sustenabile si module educationale atat pentru studenti, specialisti, cat si pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat functioneaza pe baza de parteneriate strategice si sponsorizari. Mai multe informatii despre proiect puteti gasi pe website-ul www.efden.org si pe paginile de social media EFdeN, Facebook si Instagram. 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
bluebeamVideoConfAC-iulTeraSteelACADCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
strabag nivel 1
elmas 2017
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

hilti
HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ef-de-n
AICPS_30
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere