Agenda Constructiilor
Luni, 24 Februarie 2020
 
Home - Stiri - Sustenabilitate - ROGBC: Obiective importante, pe harta celor mai verzi cladiri din Romania
ROGBC: Obiective importante, pe harta celor mai verzi cladiri din Romania
Sustenabilitate Publicat de Cosmin Dincu 26 Mar 2019 07:08
Romania Green Building Council (ROGBC) a actualizat recent harta celor mai verzi cladiri din tara noastra, in cadrul careia se disting obiective importante, localizate preponderent in regiunea Bucuresti-Ilfov, precum si in regiunile de dezvoltare Vest si Centru si Bucuresti-Ilfov. Astfel, in Capitala, se consemneaza cel mai mare numar de cladiri verzi, cum ar fi: Olympia Tower, River View Place sau Crystal Tower, in Cluj-Napoca se disting Transylvania College si Amera Tower, in timp ce in Timisoara se remarca City Business Centre, reprezentand un imobil ce are o suprafata desfasurata de 40.000 mp.
Potrivit raportului „2018 Romania’s Greenest Buildings”, ce insoteste harta (si care are 139 de pagini), in sistemul LEED-ID+C: CI, din categoria Platinum, cu peste 80 de puncte, face parte imobilul DB Global Technology – un centru tehnologic dezvoltat de Deutsche Bank la Bucuresti, ce reprezinta prima cladire din Romania pentru care USGBC a certificat-o la categoria Platinum. De asemenea, in sistemul BREEAM, la categoria Excellent (cu un rating final de 82,3% din punctajul maxim de 100%), se claseaza imobilul de birouri Floreasca Park, care are o suprafata de 37.000 mp.  
Conform legislatiei europene, incepand cu anul 2020, toate constructiile rezidentiale noi vor fi edificate potrivit normelor specifice imobilelor NZEB, cu un consum energetic apropiat de zero. In contextul respectiv, dezvoltatorii apeleaza tot mai des la solutiile verzi, care le ofera oportunitatea de a imbunatati eficienta energetica a ansamblurilor rezidentiale si de a respecta diferite criterii de sustenabilitate. Cheltuielile de mentenanta devin mai mici, iar durata de exploatare a constructiei propriu-zise creste proportional cu performanta sistemelor constructive pe care le incorporeaza. Tendinta de a construi imobile verzi nu se manifesta insa numai pe plan european, mai ales ca, potrivit unui studiu realizat in SUA de USGBC (organizatie ce coordoneaza programul LEED), 17% din cei care investesc in domeniul rezidential au ales materiale de constructii verzi, in timp ce 11% au fost implicati in proiecte de constructii rezidentiale verzi. Aceste procente sunt asteptate sa se majoreze in mod considerabil pana in 2022, estimandu-se ca interesul investitorilor pentru aceste solutii va creste pana la 28%, in cazul proiectelor noi. Ca o confirmare a acestei estimari, oficialii celei mai mari companii de brokeraj imobiliar din SUA Marcus & Millichap (specializata in servicii de investitii in constructii) au efectuat o analiza asupra portofoliului propriu de dezvoltatori/investitori, aratand ca majoritatea acestora recunosc beneficiile sustenabilitatii pe toate palierele si utilizeaza tot mai multe materiale si metode durabile de constructie in proiectele lor. In martie 2018, proiecte ce insumeaza mai mult de 1,5 milioane de unitati locative din cladirile rezidentiale multifamiliale au participat la programul LEED al USGBC, iar organizatia se asteapta ca acest numar sa se majoreze, pe masura finalizarii noilor proiecte, care ar adauga inca 335.000 de unitati locative la stocul existent.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelACADallbimghid_proiectare

Autentificare

lafargeholcim_awards
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 148 (Ianuarie-Februarie 2020)
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere