Agenda Constructiilor
Duminica, 10 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - Ruben Marian, CEO Utilben: Tinerii nu manifesta interes pentru munca fizica si meserii
Ruben Marian, CEO Utilben: Tinerii nu manifesta interes pentru munca fizica si meserii
Utilaje & Echipamente Publicat de AG&F 04 Oct 2024 10:04
Meseria e bratara de aur, conform unui bine-cunoscut proverb romanesc. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa pentru ca munca pe santier nu ii mai atrage demult pe tineri. A invata o meserie, a face totul cu mainile tale, a munci fizic, a crea ceva ce poate fi atins si are o utilitate imediata nu mai sunt niste deziderate universale. Asociatia Constructorilor din America a efectuat un amplu sondaj de opinie pentru a afla cat de mare este deficitul de personal in acest domeniu atat de important. Specialistii de la Utilben prezinta statistica rece, apoi dezvolta subiectul. Articolul este preluat integral de pe site-ul UTILBEN. 
 
Nu se mai gasesc muncitori in SUA
94% dintre constructorii americani au declarat ca intampina dificultati in ocuparea locurilor de munca disponibile. 54% dintre cei chestionati sustin ca intarzierile in predarea proiectelor la timp sunt cauzate de lipsa de personal. Totodata, acestia cred ca deficitul de forta de munca este o problema mai grava decat intarzierile pe lantul de aprovizionare. Asociatia Constructorilor din America considera ca lipsa investitiilor in educatie si in programe de instruire asociate domeniului constructiilor este cauza acestui esec colectiv.
Efectul nepasarii este imposibilitatea de a realiza proiecte de infrastructura rutiera si constructii esentiale pentru dezvoltarea tarii. O alta cauza, chiar daca pare ciudat la prima citire, este incurajarea educatiei superioare. Ni se transmite din familie, intre prieteni, chiar guvernantii ne recomanda sa urmam o facultate. Ei bine, aceasta abordare priveaza sectorul constructiilor de candidati. „Mai bine imi tocesc coatele pe bancile facultatii decat sa-mi rup oasele pe santier” este mentalitatea multora in ziua de azi. Asadar, se naste intrebarea: „Mai este meseria bratara de aur in anul 2024?”.
"Suntem constienti de dificultatile pe care le intampina constructorii din Romania la nivel de personal. Muncitorii calificati si dedicati acestui domeniu nu se gasesc pe toate drumurile, asa ca patronii de firme fac eforturi uneori supraomenesti pentru a-si desfasura activitatea in conditii optime si pentru a termina proiectele la termen. Angajatii isi vad si ei interesul si vaneaza un salariu cat mai bun, asa ca este dificil sa mai mizezi pe loialitate in ziua de astazi. Cel mai ridicat salariu, cele mai bune conditii de munca, flexibilitatea programului, acestea sunt beneficii reale pentru angajati.
 
 
Romania nu este foarte departe de situatia din SUA. Si noi gasim cu greu angajati buni, si noi avem nevoie de sprijinul autoritatilor, si noi ne dorim investitii in educatie. In Romania, colapsul a inceput in 2009, odata cu desfiintarea scolilor profesionale. Efectele le observam astazi, cand tinerii nu mai manifesta apetenta pentru meserii si e tot mai greu sa gasesti un meserias. Totodata, vedem acelasi dezinteres din partea tinerilor pentru munca fizica. Sunt atatea locuri de munca ce nu necesita efort fizic, incat e greu sa-i directionezi pe tineri catre santier. Desigur, nu ii putem blama ca vor o cariera in alte domenii, insa trebuie sa ne uitam la efectele globale pe care le are aceasta mentalitate colectiva", a declarat Ruben Marian, CEO si fondator al companiei UTILBEN.
Guvernantii nu au fost interesati de starea domeniului constructiilor pana ce cutitul nu le-a ajuns la os. Cel putin in Statele Unite ale Americii, nu s-a investit mai deloc in educarea si specializarea muncitorului de rand. Conform unui raport al Institutului de Politici Progresiste, oficialitatile investesc de 4 ori mai multi bani in studenti decat o fac pentru a sustine programe de formare pentru cei care vor sa se angajeze in constructii. In incercarea de a face fata deficitului grav de personal, Asociatia Constructorilor din America militeaza pentru aducerea de muncitori din strainatate. Dar si aici, guvernul le baga bete-n roate.
Autoritatile din SUA le fac viata grea constructorilor prin inasprirea conditiilor de acordare a vizelor de lucru imigrantilor care vor sa se angajeze. Si, cu toate ca nu orice adolescent are capacitatea intelectuala de a urma o facultate, guvernantii americani ii imping sa faca asta. Chiar daca in domeniul constructiilor din Statele Unite ale Americi se castiga bine, ai nevoie sa fii specializat. Din motive de siguranta, nu oricine poate lucra pe santier pentru ca poate reprezenta un pericol atat pentru el, cat si pentru cei din jurul sau. Totodata, un angajat nou poate parea o veste buna la prima vedere, dar, daca are zero experienta in constructii, le poate ingreuna munca tuturor.
 
 
Constructorii au decis sa ia singuri masuri
Asociatia Constructorilor din America a decis sa nu mai astepte ajutorul guvernantilor si a luat problema in propriile maini. 91% dintre respondentii chestionarului au marturisit ca, in ultimul an, au fost nevoiti sa majoreze salariile pentru a-si pastra angajatii sau pentru a atrage muncitori calificati. 57% dintre constructori au adoptat strategii online pentru a recruta tineri, iar 51% dintre membrii asociatiei americane au derulat programe specifice in licee si in centre de formare profesionala.
Statisticile nu se opresc aici. 42% dintre companiile de constructii intrebate au investit in programe interne de specializare pentru angajatii proprii, atat pe partea de software, cat si pe partea de competente practice. 26% dintre respondentii chestionarului s-au indreptat catre programe de invatare in mediul online, iar 25% au apelat la specialisti in resurse umane pentru formarea muncitorilor. Aceste masuri sunt importante mai ales in contextul in care 22% dintre participantii la acest studiu de piata nu au un departament HR propriu.
"Am creat un ecosistem unic de produse, servicii si tehnologie, care sa le ofere clientilor nostri cea mai buna experienta din industrie. Asta inseamna ca le asiguram constructorilor mijloacele necesare de a-si desfasura activitatea chiar si in conditii de deficit de personal. Angajatii pot fi supliniti de utilaje si de tehnologie. Cu ajutorul echipamentelor performante furnizate de UTILBEN, nu mai ai nevoie de o echipa intreaga de muncitori, ci doar de un buldoexcavator si de un operator priceput. Este doar un exemplu, dar ideea este ca exista solutii tehnice la problema lipsei de personal calificat.
UTILBEN este o companie care merge mai departe de furnizarea de produse si prestarea de servicii. Le oferim constructorilor mai mult decat produse fiabile, servicii de incredere si tehnologii inovatoare. Le oferim solutii la problemele lor imediate si le satisfacem nevoile care ii impiedica sa se dezvolte sau sa isi finalizeze proiectele. Asadar, le punem la dispozitie clientilor nostri un ecosistem complet care ii ajuta sa se dezvolte cu ajutorul utilajelor, serviciilor si tehnologiei. Astfel, reusim sa mergem mai departe de o simpla relatie tranzactionala si cream un parteneriat bazat pe colaborare, implicare si onestitate", a precizat Ruben Marian, CEO si fondator al companiei UTILBEN.
 
 
Sondajul de opinie realizat de Asociatia Constructorilor din America a scos la iveala o alta statistica ingrijoratoare: peste 50% dintre respondenti au declarat ca noii angajati fie nu se prezinta la serviciu, fie isi dau demisia la cateva zile de la sosirea in firma. Managementul personalului si programele informatice au rolul de a simplifica procesul de angajare si de a le asigura noilor veniti o experienta placuta inca din prima zi de munca. Adesea, departamentul de resurse umane al unei companii de constructii se ocupa de sarcini administrative si nu mai are timp de recrutare, de cultura organizationala sau de retentia personalului.
Angajatorii au acum o abordare holistica fata de muncitorii din constructii. Lucrurile nu se mai limiteaza la invatare si instruire, ci se extind la nevoile imediate ale angajatilor. De la asimilarea unor abilitati de baza, la oferirea de transport sau alte beneficii. Sa spunem ca un tanar fara experienta vrea sa se angajeze pe santier. Trebuie sa invete atat lucruri de baza, cat si masurile de siguranta in munca. Apoi, acest tanar trebuie sa fie integrat in echipa si colegii cu experienta sa ii devina mentori.
 
Este nevoie de implicarea autoritatilor
Cu toate ca aceste initiative sunt laudabile, nu sunt suficiente pentru a intoarce situatia la 180 de grade. Asociatia Constructorilor din America face apel catre guvernanti sa adopte politici care sa ii incurajeze pe tineri sa se indrepte si catre santiere, nu doar catre invatamantul superior. E o nevoie stringenta de finantare, de programe educative si de centre de formare profesionala. Banii trebuie sa mearga spre construirea de scoli cu profil industrial si catre programe educative care sa puna domeniul constructiilor la loc de cinste.
Desigur, chiar si cu aceste visuri devenite realitate, vor trece multi ani pana cand situatia va reveni la normal si nu va mai fi nevoie sa vorbim despre deficit de personal in constructii. Formarea profesionistilor nu se face de pe-o zi pe alta, asa ca Asociatia Constructorilor din America afirma ca este nevoie de ajutor si din exterior. Tocmai de aceea, este nevoie ca legislatia in privinta imigrantilor sa fie mai permisiva, iar imigrantii cu experienta in constructii sa umple golul din acest domeniu sau chiar sa devina mentori. In caz contrar, autoritatile din SUA nu fac altceva decat sa submineze dezvoltarea infrastructurii si, implicit, economia nationala.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
MAKITA
Arduro
Acvatot 2019
ness project
theda mar
Ubitech
noark
viarom
ELECTROGRUP
DRS
ERBASU CONSTRUCT
concelex
CDS
VEGO
SSAB
konsent
SIGM
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
BogArt
strabag nivel 1
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<