Agenda Constructiilor
Joi, 29 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - BM: Dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat necesita 356 de miliarde dolari
BM: Dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat necesita 356 de miliarde dolari
Actualitatea interna Publicat de AG&F 07 Dec 2023 11:31
Romania este o tara cu un potential urias in domeniul energiei verzi, a afirmat miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, intr-un mesaj video, la evenimentul organizat de Banca Mondiala si dedicat tranzitiei verzi si schimbarilor climatice in Romania, in cadrul conferintei ONU privind schimbarile climatice (COP28) de la Dubai, informeaza Agerpres.
Oficialul a adaugat ca Romania s-a angajat sa ajunga la neutralitate climatica pana in 2050, cand a fost adoptata strategia pe termen lung.
De asemenea, Sebastian Burduja a salutat contributiile deosebite furnizate autoritatilor romane prin recenta lansare de catre Banca Mondiala a Raportului de tara privind Clima si Dezvoltarea pentru Romania (RTCD).
"Este un raport bazat pe dovezi si stabileste o viziune a ceea ce trebuie sa facem, ce am facut bine si, in special, ceea ce putem face mai bine. O sa ma concentrez pe ultima parte: trebuie sa avem o mai buna coordonare interguvernamentala, precum si un parteneriat solid cu sectorul privat", a declarat ministrul Energiei. Acesta a adaugat: "Intr-adevar, nu putem avea toate solutiile la Guvern. Avem nevoie sa lucram impreuna cu sectorul privat si societatea civila si sa avem o tranzitie verde solida".
Conform raportului, Romania are un potential imens in energia solara si eoliana. "Suntem pe punctul de a adopta legislatia pentru energia offshore in Marea Neagra, pana la finalul anului. Si ma astept sa aiba loc multe lucruri importante", a mai afirmat Burduja.
Rapoartele de tara referitoare la Clima si Dezvoltare (RTCD) integreaza schimbarile climatice si considerentele de dezvoltare si ajuta tarile sa prioritizeze actiunile cu cel mai mare impact care pot reduce emisiile de gaze cu efect de sera (GES), pot stimula adaptarea, atingand in acelasi timp obiective mai ample de dezvoltare. Un astfel de document sugereaza actiuni concrete si prioritare pentru a sprijini tranzitia cu emisii reduse de carbon.
Conform raportului, Romania isi poate creste venitul national de aproape trei ori in urmatorii 30 de ani, daca va implementa masuri pentru imbunatatirea rezilientei la schimbarile climatice si pentru reducerea emisiilor de carbon, investitiile necesare doar pentru dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat fiind estimate la 356 de miliarde de dolari, pana in 2050, echivalentul a circa 3% din PIB. Totodata, Romania este pe cale sa isi atinga obiectivul pentru anul 2030 de reducere a emisiilor cu 55% fata de nivelul din 1990.
Potrivit documentului, tara noastra este foarte vulnerabila la riscurile privind schimbarilor climatice, in special la inundatii si seceta. In acelasi timp, economia Romaniei este relativ intensiva, bazata pe carbune, cu o medie de 2,5 ori mai mare decat cea a Uniunii Europene (UE). In viziunea expertilor Bancii Mondiale, cu peste 70% din consumul total de energie al Romaniei depinzand de combustibilii fosili, tranzitia energetica este esentiala.
In context, sectorul energetic, care cuprinde generarea de energie electrica, incalzire, transport si productie, reprezinta 66% din totalul emisiilor inregistrate in Romania. Acesta este urmat de agricultura (17%) si industrie (12%). 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
leviatan
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
top 500
Acvatot 2019
viarom
theda mar
CDS
Ubitech
top 500
concelex
top 500
rigips
noark
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander