Agenda Constructiilor
Joi, 18 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Puseul inflationist se va tempera, pe fondul disiparii impactului socurilor ofertei
BT: Puseul inflationist se va tempera, pe fondul disiparii impactului socurilor ofertei
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 27 Iun 2022 11:44
Analistii de la Banca Transilvania au actualizat prognozele pe termen scurt si mediu pentru dimensiunea financiara a economiei nationale prin incorporarea celor mai recente evolutii ale indicatorilor macro-financiari, internationali si interni. Pe de o parte, previziunile actualizate exprima perspectiva cresterii preturilor de consum (pe indicele armonizat UE) cu ritmuri medii anuale de 10,5% in 2022, 5,9% in 2023, respectiv 3,6% in 2024.
"Prognozam intensificarea presiunilor inflationiste in acest an (spre cel mai ridicat nivel din 2004), pe fondul suprapunerii socurilor din sfera ofertei (inclusiv evolutiile din piata de energie) si consecintelor evenimentelor din Ucraina. Cu toate acestea, puseul inflationist se va tempera in trimestrele urmatoare, pe fondul disiparii impactului socurilor din sfera ofertei, normalizarii politicii monetare si perspectivelor de decelerare pentru dinamica anuala a PIB-ului. Avand in vedere previziunile pentru evolutia preturilor de consum pe termen mediu ne asteptam ca banca centrala sa continue ciclul monetar post-pandemie pe termen scurt, printr-o noua majorare a ratei de dobanda de referinta la sedinta programata pe 6 iulie", se arata intr-o noua analiza a Bancii Transilvania, semnata de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica.
Specialistii subliniaza, insa, faptul ca decalajul dintre inflatia totala si inflatia core, semnalele de deteriorare din sfera economiei reale si ajustarile de pe bursele internationale exprima perspective de continuare a unei abordari conservatoare in materie de politica monetara in perioada urmatoare.
Pentru rata de dobanda la titlurile de stat pe scadenta 10 ani (barometru pentru costul de finantare in economie) previziunile actualizate indica niveluri medii anuale de 7,1% in 2022, 5,5% in 2023, respectiv 5,0% in 2024.
"Anticipam schimbarea tendintei pentru evolutia ratei de dobanda la obligatiunile suverane pe scadenta 10 ani din Romania (de la una ascendenta la una descrescatoare) pe termen scurt, pe fondul perspectivelor cu privire la dinamica preturilor de consum si in contextul semnalelor emise de Banca Centrala Europeana si de Banca Nationala a Romaniei. Nu in ultimul rand, la nivelul pietei valutare noile previziuni indica niveluri medii anuale pentru cursul EUR/RON de 4,96 in 2022, 5,01 in 2023, respectiv 5,06 in 2024", mai precizeaza analistii BT.
In ceea ce priveste factorii de risc pentru evolutia dimensiunii financiare a economiei, se mentioneaza climatul din pietele financiare internationale, tensiunile geopolitice regionale si mixul intern de politici economice.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulAUTODESKTERAPLASTALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
rigips
CELCO 2020
Ubitech
hidroplasto
viarom
CONCEPT STRUCTURE
hilti
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
leviatan
Acvatot 2019
FRONTALE
BMI_Icopal

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere