Agenda Constructiilor
Duminica, 21 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Concordia: Economia Romaniei a crescut puternic, cu circa 800% in ultimii 20 de ani
Concordia: Economia Romaniei a crescut puternic, cu circa 800% in ultimii 20 de ani
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 29 Ian 2024 06:01
Romania a inregistrat o crestere economica rapida in ultimii 20 de ani, cu un PIB care a crescut cu aproape 800% intre 2000 si 2022. Cresterea a fost sustinuta de o serie de factori, inclusiv aderarea la Uniunea Europeana, investitiile straine directe si cresterea consumului intern, potrivit unui raport publicat de Confederatia Patronala Concordia. Cu toate acestea, Romania continua sa se situeze in partea inferioara a clasamentului UE in ceea ce priveste PIB-ul per capita. Cresterea economica a Romaniei a fost relativ sustenabila in ultimii ani, dar exista o serie de riscuri care ar putea ameninta acest lucru in viitor. Potrivit Concordia, acestea includ cresterea inflatiei, cresterea dobanzilor si criza din Ucraina.
"Intre 2013 si 2022, sectorul industrial din Romania a crescut semnificativ, cu o contributie la PIB care a crescut de la 36 miliarde euro la 64 miliarde euro. In aceeasi perioada, valoarea adaugata bruta din economia romaneasca a crescut de la 126 miliarde euro la 260 miliarde euro. Rata cresterii este comparabila cu cele inregistrate in UE, dar valoarea absoluta de crestere a valorii adaugate din Romania este mult mai mica decat cele din state europene cu economii mai avansate", se subliniaza in raport.
In ciuda cresterii economice inregistrate in ultimele decenii, economia romaneasca prezinta o serie de caracteristici structurale care vor avea un impact important in contextul unui proces de dubla tranzitie globala - tranzitia verde si cea digitala, concluzioneaza analistii. "Cresterea PIB-ului in ultimele decenii a fost comparativa cu cea a altor state din regiune, economia romaneasca depinde in continuare in mare masura de consumul intern bazat pe importuri, productivitatea muncii prezinta decalaje fata de media europeana in sectoare cheie precum cel industrial, costul fortei de munca a crescut, economia se confrunta cu un mare deficit de lucratori, iar avantajul competitiv bazat pe un cost redus al muncii se estompeaza rapid. Inovarea ramane redusa in Romania, cu investitii limitate in cercetare si dezvoltare si cu o capacitate redusa de a tine pasul cu evolutia pietelor internationale. Toate aceste probleme, alaturi de altele pe care le exploram in acest document, reduc competitivitatea Romaniei si o expun in fata unor schimbari anticipate ale economiei mondiale", precizeaza analistii. 
Anul 2024, marcat de patru randuri de alegeri, reprezinta punctul de cotitura in conturarea unei viziuni clare pentru dezvoltarea economica a Romaniei. Confederatia Patronala Concordia incepe un demers pentru a construi aceasta viziune alaturi de membri din 15 sectoare si de parteneri care vor sa i se alature in acest proces. In acest prim document, intitulat "Valoarea adaugata in economia romaneasca", Concordia prezinta punctul de plecare pentru elaborarea, in 2024-2025, a mai multor documente de analiza sectoriala care sa propuna o serie de politici publice actionabile pentru competitivitatea si cresterea valorii adaugate a economiei romanesti, aflata in fata unui context mondial dificil. Documentul integral poate fi descarcat de aici
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
strabag nivel 1
ness project
viarom
CDS
MAKITA
quadratum
concelex
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
rigips
noark
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
siniat
Acvatot 2019
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander