Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - EY: Crestere de 86% a investitiilor straine directe in Romania, in 2022
EY: Crestere de 86% a investitiilor straine directe in Romania, in 2022
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 15 Mai 2023 10:55
Romania se afla printre primele 15 tari din Europa in ceea ce priveste numarul de proiecte de investitii straine directe (ISD), cu 69 de proiecte in 2022, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa, de 86%, fata de 2021, a afirmat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.
El a subliniat ca acesta este cel mai mare numar de proiecte ISD in Romania din 2019.
"Tara noastra devine un actor principal in ansamblul european si in ceea ce priveste investitiile straine in sectorul productiei de semiconductori: locul 9 la nivel european cu privire la investitiile atrase in domeniul semiconductorilor. Totodata, Romania demonstreaza ca a devenit o economie matura, cu un potential de crestere substantial in viitor, situandu-se pe locul patru in Europa in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca, inregistrand 239 de locuri de munca create per proiect nou in 2022, dupa Serbia, Spania si Ungaria", a precizat Bogdan Ion, care este si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale.
Potrivit studiului anual EY European Attractiveness Survey 2023, investitiile straine directe in Europa au incetinit in 2022, crescand cu doar 1% fata de 2021 si raman cu 7% mai mici decat in 2019, inainte de pandemia COVID-19.
In ciuda semnelor ca ISD in Europa isi vor reveni in 2021, dupa pandemia COVID-19, repercusiunile razboiului din Ucraina, cresterea economica slaba, intreruperea lantului de aprovizionare, cresterea inflatiei si cresterea costurilor energiei au contribuit la blocarea investitiilor in Europa.
"Reflectand performanta stagnanta a primelor trei tari, ritmul investitiilor s-a redus si in Spania (-10%) si Belgia (-4%). Sunt tari care isi revenisera deja puternic in 2021, dupa ce au trecut prin cea mai grava perioada a pandemiei COVID-19. Pe de alta parte, Irlanda (+21%) a inregistrat o crestere substantiala, in buna parte datorita agendei sale agile, pro-business si a atractivitatii pentru corporatiile din SUA", arata cercetarea.
Conform sursei citate, investitorii se concentreaza pe Europa de Sud si de Est.
Astfel, una dintre cele mai notabile caracteristici ale datelor din 2022 fata de cele din 2021 este cresterea proiectelor ISD in mai multe state din sudul, centrul si estul Europei, printre care Italia (+17%), Polonia (+23%), Portugalia (+24%), Romania (+86%) si Turcia (+22%).
Potrivit studiului, pentru multe companii, reproiectarea lantului de aprovizionare - "near-shoring" sau "friend-shoring" - ramane o activitate in curs de desfasurare, 52% dintre companiile respondente creand modele de aprovizionare cu o baza mai mult regionala, 47% near-shoring mai aproape de clienti si 46% relocalizand activitatea inapoi pe pietele lor interne.
In ceea ce priveste companiile cu sediul central in afara Europei, doar 53% dintre respondenti raporteaza planuri de extindere sau de infiintare a operatiunilor, comparativ cu 77% dintre directorii cu sediul central in Europa.
Investitiile intraeuropene au fost aproape egale cu investitiile din SUA in Europa in 2020. De atunci, ponderea investitiilor intraeuropene a crescut, in timp ce numarul de proiecte finantate de investitiile din SUA a scazut. Un alt factor de diferentiere este dimensiunea intreprinderii: mai putine intreprinderi mici si mijlocii (56%) au planuri de a investi in Europa, decat firmele mai mari (79%).
Pentru ca Europa sa recupereze perioada de stagnare si planurile amanate din ultimii ani, va fi esential sa isi consolideze atractivitatea pentru investitorii si inovatorii globali, in contextul concurentei din afara Europei.
"Cel mai important sector pentru proiectele ISD in 2022 a fost cel al software-ului si al serviciilor IT, in crestere cu 8% - dublu fata de rata de crestere din 2021 - si reprezentand 20% din totalul proiectelor. Acesta a fost urmat de serviciile de business si serviciile profesionale, in crestere cu 27%. Cu toate acestea, doar 33% dintre respondenti intentioneaza sa isi majoreze investitiile in domeniul manufacturier. Imbucurator este faptul ca 64% dintre executivii respondenti se asteapta sa isi mareasca amprenta europeana in domeniul cercetarii si dezvoltarii in urmatorii trei ani", precizeaza autorii studiului.
EY are peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova si furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
strabag nivel 1
EDIT-Structural
noark
rigips
ness project
leviatan
viarom
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Ubitech
concelex
siniat
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander