Agenda Constructiilor
Vineri, 16 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - FIC: Bugetul de investitii de 61,4 miliarde lei, catalizator in relansarea economiei
FIC: Bugetul de investitii de 61,4 miliarde lei, catalizator in relansarea economiei
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 03 Mar 2021 10:35
Prin masurile adoptate si aplicate inca de la inceputul crizei sanitare, Romania a dovedit ca principala preocupare este depasirea problemelor din sistemul de sanatate, asigurarea securitatii cetatenilor sai, in paralel cu sustinerea economiei. Consiliul Investitorilor Straini (FIC) saluta adoptarea bugetului de catre Parlament si considera ca acesta reflecta o viziune echilibrata si favorabila relansarii economice a Romaniei.
Consideram ca elementele centrale ale constructiei actualului buget sunt bine conturate prin estimarea realista a veniturilor viitoare si incadrarea deficitului bugetar general consolidat (de 7,16%) in limite acceptabile la nivelul UE. Toate acestea pot asigura succesul implementarii masurilor din programul coalitiei de guvernare, cum ar fi stabilitatea nivelului de taxare, asigurarea reducerii cheltuielilor administrative in urmatorii ani, continuarea consolidarii fiscale si orientarea catre proiecte mari de investitii. Un alt element important este alocarea a 5,5% din PIB pentru investitii, ceea ce arata o regandire in perspectiva a prioritatilor. Investitiile programate in acest an ating un maxim istoric, insumand 61,4 miliarde RON si pot juca rolul de catalizator in relansarea cresterii economice. In plus, bugetul prevede o alocare substantiala pentru contributia statului la proiectele de investitii cu finantare europeana (cofinantari 2,9% din PIB), fiind un bun indicator pentru o absorbtie mai mare a fondurilor si transmite un semnal pozitiv mediului de afaceri, ce inca resimte efectele generate de criza sanitara.
FIC considera ca provocarile bugetare curente pot fi rezolvate printr-o serie de masuri a caror implementare nu presupune un efort financiar suplimentar, atata timp cat este asigurata vointa politica.
Ne referim in principal la potentialul de crestere a veniturilor prin imbunatatirea sistemului de colectare a veniturilor bugetare si digitalizarea ANAF, dar mai ales prin crearea si implementarea unei viziuni prin care Romania sa atraga investitii cu valoare adaugata ridicata, ce pot juca un rol important in stimularea viitoare a cresterii economice sustenabile. Implementarea unor reforme structurale va ajuta la mentinerea echilibrelor bugetare, in special daca se vor face ajustari ale cheltuielilor administrative, coroborate cu lansarea de proiecte de investitii publice si private. In acest mod se poate asigura depasirea contextului curent si succesul Romaniei pe termen mediu si lung.
Credem ca investitiile straine directe pot avea o contributie semnificativa in relansarea economica si de aceea reiteram necesitatea conturarii unor masuri legislative si a unor structuri institutionale dedicate atragerii de investitii straine, considerand acest domeniu o prioritate pentru perioada urmatoare. Din acest punct de vedere, FIC ramane un partener activ de dialog ce poate sprijini autoritatile in astfel de demersuri.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMgamma_2021AUTODESKTERAPLASTVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
ERBASU CONSTRUCT
cv water 2021
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
hidroplasto
strabag nivel 1
Acvatot 2019
rigips

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere