Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - FMI prognozeaza pentru Romania deficite fiscale de peste 6% din PIB in urmatorii ani
FMI prognozeaza pentru Romania deficite fiscale de peste 6% din PIB in urmatorii ani
Actualitatea interna Publicat de AG&F 05 Feb 2024 11:45
Expertii Fondului Monetar International recomanda autoritatilor de la Bucuresti o eventuala impozitare progresiva a veniturilor personale, cresterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, si introducerea unei taxe pe carbon in transporturi si constructii, informeaza Agerpres.
O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jan Kees Martijn, s-a aflat la Bucuresti, in aceasta saptamana, pentru a analiza recentele evolutii economice si financiare si pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.
In concluziile publicate joi, la finalul vizitei, expertii prognozeaza deficite fiscale de peste 6% din PIB in urmatorii ani, avand in vedere costurile noii legi a pensiilor, si subliniaza ca, in aceste conditii, sunt necesare noi masuri care sa reduca deficitele la niveluri sustenabile.
"Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas in directia corecta si a creat venituri suplimentare. Cu toate acestea, noi prognozam deficite fiscale de peste 6% din PIB in urmatorii ani, avand in vedere costurile noii legi a pensiilor. Noi masuri vor fi necesare pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile", se precizeaza in comunicatul FMI.
Potrivit sursei citate, desi eforturile pentru a limita cheltuielile care nu au legatura cu pensiile si a imbunatati eficienta guvernului si administratiei fiscale sunt binevenite, contributia lor potentiala la ajustarea fiscala este limitata, in special pe termen scurt. "Veniturile din taxe ale Romaniei sunt cu mult sub nivelul din tarile comparabile si prea mici pentru a sustine servicii publice la standarde UE. In consecinta, nu exista o cale realista de progres fara o reforma substantiala a politicii fiscale", sustin expertii FMI.
In context, FMI recomanda reforma impozitului pe venit prin eliminarea scutirilor ramase, inclusiv prin reducerea pragului pentru microintreprinderi si, eventual, prin introducerea unui impozit progresiv. O alta optiune mentionata de expertii FMI este cresterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor produse la cota standard. De asemenea, expertii FMI recomanda introducerea unei taxe pe carbon in sectoarele transporturilor si constructiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili precum si cresterea impozitarii proprietatilor, daca este posibil prin punerea in aplicare a reformelor deja pregatite. Referitor la impactul reformei pensiilor, expertii FMI recomanda elaborarea unui mecanism pentru a intinde in mod eficient povara fiscala rezultata din reforma pensiilor.
"In elaborarea si implementarea modificarilor politicii fiscale, predictibilitatea este vitala. Discutiile pregatitoare si comunicarea planurilor referitoare la reformarea taxelor ar facilita activitatea de planificare a firmelor si gospodariilor si ar imbunatati climatul investitional", subliniaza expertii FMI.
In ceea ce priveste perspectivele pentru 2024, expertii FMI se asteapta ca economia romaneasca sa inregistreze o crestere apropiata de 3%, pe fondul consolidarii consumului si cererii externe. De asemenea, inflatia de baza ar urma sa revina treptat in intervalul tinta al BNR pana la sfarsitul anului 2025. Cu toate acestea, cresterile salariale de doua cifre pot impiedica normalizarea inflatiei, avertizeaza expertii FMI. In aceste conditii, politica monetara trebuie sa ramana una restrictiva pana cand vor aparea dovezi clare ca inflatia de baza este pe o traiectorie descendenta clara spre intervalul tinta al BNR.
In prezent, Romania nu are in derulare un acord de finantare cu Fondul Monetar International, insa institutia financiara evalueaza anual evolutia economiei romanesti, in baza consultarilor pe Articolul IV.
Consultarile constituie un exercitiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultarilor in baza Articolului IV este examinarea situatiei financiare si economice la nivel national si formularea unor recomandari generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare si economice de urmat pentru asigurarea stabilitatii si a unei evolutii pozitive la nivelul economiei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
viarom
ness project
CDS
Ubitech
leviatan
noark
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
theda mar
MAKITA
rigips
quadratum
EDIT-Structural
strabag nivel 1
concelex

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander