Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - FNGCIMM: Intensificare a programului Prima Casa, intr-un ritm de 100 de dosare/zi
FNGCIMM: Intensificare a programului Prima Casa, intr-un ritm de 100 de dosare/zi
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 27 Mar 2013 16:30
Valoarea finantarilor acordate prin programul "Prima Casa" a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri in valoare de 572 milioane de euro, sustin oficialii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Potrivit datelor organizatiei, in prima parte a anului in curs au fost depuse 6.000 de cereri, valoarea finantarii fiind de 210 milioane de euro. In 2012, cererile depuse au totalizat 1,01 miliarde de euro, pentru 27.000 de dosare. In cursul zilei de miercuri, 27 martie 2013, Irina Constantinescu, director coordonator in cadrul FNGCIMM, a detaliat cateva aspecte inedite legate de „Prima Casa”. Astfel, circa 70% dintre beneficiari au varste de 25-35 de ani, fapt care tine de eligibilitatea de a contracta un credit pe 30 de ani. La acest capitol se remarca o scadere in ultimul an a ponderii persoanelor sub 25 de ani care acceseaza un credit prin "Prima Casa", ceea ce arata ca tinerii au acces mai greu la creditare si nu reusesc - cu veniturile pe care le au - sa obtina un imprumut bancar. Distributia garantiilor acordate in functie de varsta solicitantilor arata ca 69% au fost aprobate pentru persoane de 25-35 de ani, 15% in cazul celor sub 25 de ani, iar 16% din totalul imprumutatilor au peste 35 de ani. Incepand cu anul 2011 FNGCIMM remarca o crestere semnificativa a ponderii beneficiarilor cu o varsta de peste 35 de ani comparativ cu primii ani, concomitent cu scaderea cotei detinute de categoria de beneficiari sub 25 de ani. Referindu-se la sumele care au mai ramas pentru garantarea creditelor specifice „Primei Case”, oficialul institutiei, prezent in cadrul unei conferinte pe teme imobiliare, a subliniat: "La ritmul in care se acorda garantiile suma ar ajunge pentru intregul an. Toate bancile care solicita suplimentarea banilor primesc bani in functie de ritmul creditarii. Daca se vor mentine aceleasi conditii, banii vor ajunge pentru tot anul. Suma de 572 milioane de euro reprezinta fonduri alocate deja bancilor. In acelasi timp, rata depunerii solicitarilor s-a intensificat, astfel incat FNGCIMM primeste circa 100 de dosare pe zi”.
Trebuie incurajata de urgenta piata constructiilor rezidentiale noi
Intrebata despre posibilitatea modificarii programului "Prima Casa" in "Noua Casa", Irina Constantinescu a aratat ca institutia pe care o reprezinta a facut recomandari explicite, in cadrul consultarilor care vizeaza acest program, ca factorii de decizie, respectiv Guvernul, sa aiba in vedere incurajarea achizitiilor de constructii noi. "Acest program a fost unul de sprijin, dar nu poate continua in conditiile actuale. Se impune sa vedem ce se poate face cu banii respectivi pentru a se incuraja anumite sectoare cu potential, nu trebuie sa sustinem la nesfarsit doar piata imobilelor construite pana in anul 1990. De altfel, am observat ca ponderea unitatilor locative noi (construite dupa 2008), contractate de beneficiari, a crescut de la mai putin de 30% in primii ani la 34% in 2012", a adaugat reprezentantul FNGCIMM. Expertul institutiei a mai aratat ca, din punct de vedere al tipului de locuinte, se inregistreaza in timp o tendinta de crestere a ponderii preferintelor pentru imobile cu trei camere (achizitionate prin program), in principal in detrimentul imobilelor cu o camera. Astfel, dezvoltatorii ce se arata interesati de eventuala varianta a proiectului („Noua Casa”) vor putea avea la dispozitie date bazate pe experienta anterioara de contractare in ceea ce priveste structura viitoarei cereri potentiale. Conform informatiilor puse la dispozitie de FNGCIMM, zona Capitalei are cea mai redusa proportie a beneficiarilor de peste 35 de ani si cea mai crescuta pondere a celor sub 25 de ani. Cele mai ridicate ponderi ale beneficiarilor peste 35 de ani sunt consemnate in zonele sud-est si sud-vest. Analiza evolutiei pretului mediu pe metru patrat de suprafata utila, in functie de regiunea in care se afla imobilul, a relevat diferente relativ importante intre Bucuresti si restul tarii, de circa 30%. Cele mai mici preturi se inregistreaza in regiunile de dezvoltare Vest si Nord-Vest. In functie de categoria apartamentelor, au fost achizitionate preponderent prin program unitatile locative cu doua camere (51% din total), urmate de cele cu trei camere. "Se observa ca in toate regiunile tarii (exceptand zona Bucuresti-Ilfov) pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila a crescut in primul trimestru al anului curent comparativ cu 2012", a concluzionat Irina Constantinescu.
***
Dupa cum se cunoaste, beneficiarii programului "Prima Casa", aplicat din anul 2009, sunt persoanele care nu detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta sau care detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin program, dar cu o suprafata utila mai mica de 50 mp. Recent, Guvernul Romaniei si-a exprimat disponibilitatea transformarii acestui program in „Noua Casa”, pentru a incuraja achizitia locuintelor nou-construite si a stimula, in consecinta, piata de investitii in imobile rezidentiale si, tangential, sectorul de constructii. Pentru informatii suplimentare, www.fngcimm.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
viarom
theda mar
quadratum
EDIT-Structural
siniat
ness project
rigips
strabag nivel 1
CDS
Acvatot 2019
MAKITA
Ubitech
concelex
noark

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander