Agenda Constructiilor
Joi, 14 Noiembrie 2019
Home - Stiri - Actualitatea interna - IRSOP: Contractie puternica a activitatii din industrie, in luna august
IRSOP: Contractie puternica a activitatii din industrie, in luna august
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 03 Oct 2019 16:34
Industria romaneasca a cazut in zona de contractie la toti indicatorii de crestere, in luna august 2019, dupa ce in iunie si iulie a stagnat, in timp ce costurile de productie au crescut brusc, se arata in batometrul industrial efectuat lunar de IRSOP si SNSPA - Facultatea de management.
"Desi activitatea s-a redus masiv, costurile de productie au crescut brusc, ceea ce poate semnala o intensificare a presiunii inflationare. O usoara crestere s-a produs si in zona preturilor de desfacere a produselor in curs, probabil ca o reactie la prabusirea comenzilor noi", se arata in studiu.
Pentru urmatoarele sase luni, estimarile managerilor sunt confuze. " Se asteapta la restartari sprijinite de export, precum si la impedimente create de nivelul scazut al cererii si de cresterea costurilor de productie", precizeaza redactorii barometrului.
Conform studiului IRSOP si SNSPA, volumul productiei a cazut de la 52 de puncte in iulie la 48 in august. Alunecarea in zona de contractie, sub 50 de puncte, s-a produs de doua ori in primele opt luni ale anului, in ianuarie si acum in august. Caderea din ianuarie a aratat ca, in urma socului, cresterea ramane modesta si instabila. Stocurile au ramas in zona de contractie la 45 de puncte fata de 46 in iulie.
In ceea ce priveste cererea din zona industriala, comenzile noi s-au contractat puternic, la 45 de puncte, iar cele pentru export, la 43 de puncte. Importurile de materii prime s-au redus, inevitabil, pe fondul scaderii exportului si al reducerii cererii interne. Este a doua oara in acest an cand importurile se contracta, din cauza perspectivelor nefavorabile ale activitatii viitoare.
Numarul de salariati se afla in contractie din luna aprilie, tendinta care se prelungeste si se accentueaza, indicele corespunzator ajungand, in august, la 44 de puncte.
Costurile de productie cresc, chiar daca activitatea incetineste. In august, indicatorul aferent arata 66 de puncte, in expansiune cu 4 puncte fata de luna trecuta. Cresterea costurilor ar putea fi cauzata de majorarea autonoma a preturilor la import si de cresterea salariilor reale in industrie. Preturile se afla si ele in zona de crestere, la 55 de puncte, in stationare fata de luna iulie.
Indicatorul global de incredere a managerilor a crescut putin, la 55 de puncte, fata de 52 in luna iulie, dar se afla departe de cele 70 de puncte pe care le avea in ianuarie 2019. "Optimismul creste in general pe baza asa-numitelor asteptari adaptative. Managerii cunosc ciclurile economice si dinamica sezoniera. Dupa o vara «secetoasa» in materie de activitate, se asteapta la o revenire sanatoasa in lunile urmatoare. Uneori predictia se confirma, alteori nu. Daca exporturile nu isi revin, probabil ca industria nu va reusi sa iasa din contractie prea curand", mai arata analistii IRSOP si SNSPA.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ghid_proiectareACADLicente bim

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 146 (Octombrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere