Agenda Constructiilor
Sambata, 10 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - MDLPA: Noi reglementari pentru urgentarea consolidarii seismice a cladirilor
MDLPA: Noi reglementari pentru urgentarea consolidarii seismice a cladirilor
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 02 Mar 2023 16:46
Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), noi reglementari pentru reducerea riscului seismic al cladirilor, pentru urgentarea lucrarilor de consolidare. Astfel, se renunta la necesitatea de a avea acordul tuturor utilizatorilor cladirii pentru a demara un proiect de consolidare, lucrarile putand fi demarate cu acordul majoritatii acestora. Aceeasi prevedere se aplica si proprietarilor care nu sunt constituiti in asociatii de proprietari.
In vederea prioritizarii investitiilor de consolidare seismica, noile reglementari vizeaza si accelerarea activitatilor de evaluare vizuala rapida a cladirilor, pentru a obtine o imagine de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismica a cladirilor. 
"Se instituie termene pentru evaluarea vizuala rapida a cladirilor, care vor fi urmate, daca este cazul, de expertize. Astfel, spitalele, scolile, gradinitele, liceele, cresele si toate cladirile care sunt institutii de invatamant vor fi evaluate vizual urgent. Aceasta procedura trebuie inceputa pana cel tarziu la 1 ianuarie 2024 si finalizata pana cel tarziu pe 1 iunie, anul viitor. Celelalte cladiri publice au aceleasi termene. In cazul blocurilor de locuinte, termenul de incepere a evaluarii rapide este de 1 ianuarie 2025, iar pana la 1 iunie 2026 trebuie finalizat", a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltarii.
Totodata, noile reglementari interzic inchirierea apartamentelor din cladirile cu risc seismic ridicat (RsI) pana dupa consolidarea acestora si nu vor putea fi organizate evenimente aglomerate, in unele conditii, in astfel de cladiri: daca sunt peste 50 de persoane intr-o incapere, fiecareia revenindu-i un spatiu mai mic de 4 mp. 
Proiectul de act normativ urmeaza sa fie inaintat Parlamentului pentru dezbatere si adoptare. 
 
Reducere a termenelor de avizare a lucrarilor de consolidare la scoli
Guvernul Romaniei a aprobat, de asemenea, tot la propunerea MDLPA, Ordonanta de urgenta pentru aprobarea Programului national de investitii, de interes si de utilitate publica "Scoli sigure si sanatoase". Potrivit actului normativ, in cadrul Programului se pot realiza lucrari de interventii pentru consolidarea seismica, reabilitarea, modernizarea, cresterea performantei energetice, inclusiv lucrari de demolare partiala, dupa caz, la cladirile in care isi desfasoara activitatea didactica unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inclusiv de invatamant special, si care sunt incadrate in nivelul de risc seismic I. Beneficiarii programului sunt unitatile administrativ-teritoriale, care raspund de lucrari, finantarea fiind asigurata de Ministerul Dezvoltarii.
Prin Program, sunt eligibile toate categoriile de cheltuieli, mai putin consultanta, dotarile si activele necorporale, cheltuielile pentru informare si publicitate, comisioanele si dobanzile bancare.
"Introducerea in program se face in baza listelor transmise periodic de Ministerul Educatiei, cuprinzand cladirile incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri. Cladirile sunt introduse in lista aprobata prin ordinul ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, cu acordul UAT-ului, netransmiterea acordului in termen in 5 zile de la aprobare (hotarare a consiliului local/judetean) atragand eliminarea beneficiarului din program, acesta urmand a fi reintrodus la momentul transmiterii avizului", a precizat ministrul Cseke Attila. 
In perioada realizarii lucrarilor, beneficiarii trebuie sa asigure spatii pentru relocarea activitatilor sau alte modalitati de desfasurare a procesului educational, a mentionat ministrul dezvoltarii, care a specificat ca nu trebuie intocmite documentatii tehnico-economicede tip DALI, ci doar proiectul tehnic. In urma acestuia, a expertizei, si a costului standard pe metru patrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finantarea va fi acordata urgent.
Totodata, termenul de eliberare a certificatului de urbanism se micsoreaza la 7 zile lucratoare (de la cel mult 15 zile, prevazute initial), avizele si acordurile - la 3 zile lucratoare (fata de 5-45 zile), iar autorizatia de construire - la 7 zile lucratoare (fata de 30 de zile).
In conditiile in care se impune o interventie de urgenta, negocierea fara publicarea unui anunt, in conformitate cu prevederile Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi aplicata de autoritatile administratiei publice din Gorj, cutremurele produse in ultima perioada incadrandu-se in cerintele legii, respectiv: "motive de extrema urgenta, determinate de evenimente care nu puteau fi prevazute de catre autoritatea contractanta".
In cazul celorlalte unitati administrativ-teritoriale se aplica prevederile legale privind reducerea termenelor.
Contractele de finantare se incheie pentru o perioada de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii cu 2 ani.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMvailantman and machineVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
grundfos
CDS
theda mar
strabag nivel 1
rigips
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
viarom
leviatan
leviatan
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
BALTIC
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023