Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - Strategia energetica prevede investitii necesare de 22,6 miliarde euro in acest sector
Strategia energetica prevede investitii necesare de 22,6 miliarde euro in acest sector
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 20 Nov 2020 10:41
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA) a publicat in consultare publica proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru aprobarea Strategiei energetice a Romaniei (2020-2030), cu perspectiva anului 2050. Strategia prevede investitii de aproximativ 22,6 miliarde euro in urmatorii zece ani, in sectorul energetic, pentru indeplinirea obiectivului cu privire la atingerea unei ponderi a energiei din surse regenerabile (SRE) de 30,7% din totalul consumului de energie in anul 2030, stabilit si asumat prin Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice (PNIESC) 2021-2030. Totodata, conform Proiectului Strategiei de renovare pe termen lung (SRTL), in scenariul optim de renovare, cantitatea de energie din SRE va ajunge, pana in anul 2030, la aproximativ 0,22 Mtep, cu un necesar investitional pentru instalarea de solutii SRE de 2,94 miliarde euro in perioada 2021-2030.
Noua strategie energetica propusa include atat obiectivele de energie stabilite prin PNIESC, cat si pe cele de eficienta energetica a cladirilor, conform SRTL, elaborata de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) si stabileste
 
Pentru implementarea scenariului recomandat de renovare a cladirilor, SRTL avanseaza un cuantum al investitiilor necesare de 12,8 miliarde euro. Suplimentar, o suma estimata la un miliard de euro ar trebui angajata pentru acoperirea costurilor de asistenta tehnica. Potrivit datelor incluse in noua strategie, Romania are, in prezent, un total de circa 8,5 milioane de locuinte, din care sunt locuite aproximativ 7,5 milioane. Dintre acestea, aproximativ 4,2 milioane sunt locuinte individuale, iar circa 2,7 milioane de locuinte sunt apartamente amplasate in blocuri de locuit (condominiu). Doar 5% dintre apartamente sunt modernizate energetic prin izolare termica. Pe masura ce comercializarea masei lemnoase este mai bine reglementata, iar preturile energiei termice si combustibililor sunt liberalizate, costurile cu incalzirea vor cunoaste o crestere, incurajand investitiile in masuri de reabilitare termica a locuintelor.
Din totalul locuintelor, numai circa 1,2 milioane sunt racordate la SACET-uri (600.000 de apartamente doar in Bucuresti). O treime din locuintele Romaniei (aproape 2,5 milioane) se incalzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar si sobe cu randamente extrem de scazute (cel putin 250.000 de locuinte). Aproximativ 3,5 milioane de locuinte (marea majoritate in mediul rural) folosesc combustibil solid - majoritatea lemne, dar si carbune - arse in sobe cu randament foarte scazut. Restul locuintelor sunt incalzite cu combustibili lichizi (pacura, motorina sau GPL) sau energie electrica. Peste jumatate dintre locuintele din Romania sunt incalzite partial in timpul iernii.
 
Avand in vedere aceasta situatie, autorii Strategiei energetice precizeaza ca, in perioada urmatoare, vor fi luate masurile pentru actualizarea legislatiei privind incalzirea centralizata, in scopul crearii unei baze legislative transparente, stabile si predictibile, cu accent pe cresterea eficientei energetice pentru acest sector. De asemenea, vor fi sustinute investitiile in modernizarea infrastructurii cu rolul de a creste atractivitatea si bancabilitatea acestora, cu efect direct asupra reducerii pierderilor si cresterii performantei serviciului. O alta masura prevede solutionarea situatiilor de insolventa sau dificultate in care se afla unii operatori, astfel incat sa fie asigurata protectia creditorilor si restabilita increderea pentru atragerea sustinerii unor proiecte viitoare.
 
Proiectul de OUG privind adoptarea Strategiei energetice 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, se va aflat in consultare publica pana la finalul lunii noiembrie 2020, dupa care va fi supusa aprobarii aprobarii de urgenta a Executivului. Potrivit legii energiei si gazelor 123/2012, strategia energetica trebuie promovata prin proiect de lege de catre Guvern si aprobata de Parlament. "Avand in vedere intarzierea in procesul elaborarii si stabilirii unei forme finale agreate a Strategiei, urmarea si a procesului de consultare publica interna si de consultare transfrontiera, se impune adoptarea Strategiei energetice a Romaniei prin ordonanta de urgenta, pentru a evita consecintele negative", se arata in Nota de fundamentare a proiectului de OUG.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
viarom
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
concelex
leviatan
strabag nivel 1
rigips
MAKITA
CDS
Ubitech
noark
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
theda mar

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander