Agenda Constructiilor
Vineri, 31 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - TURCIA: La cutremure de asemenea magnitudine, trebuie gandita altfel proiectarea
TURCIA: La cutremure de asemenea magnitudine, trebuie gandita altfel proiectarea
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 06 Feb 2023 16:28
Profesorul Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului (INFP), a explicat in direct la Antena 3 CNN, ca seismele care au lovit Turcia si Siria sunt extrem de puternice. Pagubele sunt foarte mari si, la cutremure de o asemenea magnitudine, trebuie gandita altfel proiectarea si tipul de structuri alese.
"Am lucrat foarte mult timp cu colegii din Turcia si printre blocurile pe care le vad la televizor ma plimbam cu ei, cand eram mai tanar. De multe ori, nu am inteles filosofia lor de gandire a acestor cutremure. (…) La cutremure de o asemenea magnitudine, trebuie gandita altfel proiectarea. Cand ai asemenea cutremure de suprafata, frecventele sunt foarte mari, iar tipul de structuri trebuite altul ales", a declarat Gheorghe Marmureanu.
De asemenea, profesorul a precizat ca nu a mai vazut vreodata ca o zona sa fie lovita de un cutremur de peste 7,5 pe scara Richter la scurt timp dupa unul asemanator. De asemenea, el a explicat ca seismele din Turcia nu influenteaza activitatea seimica din Romania.
"Daca ne uitam pe harta Turciei, vedem ca e o propagare de la est la vest si propagarea asta merge pana aproape de Spania, traverseaza toata Marea Mediterana, o parte de Africa, si e o situatie altfel decat ce stim. Am spus intregii lumi, Vrancea noastra nu este influentata cu nimic de cutremurele din Turcia", a subliniat profesorul Gheorghe Marmureanu la Antena 3 CNN.
 
 
Doua cutremure cu magnitudini de 7,8, respectiv 7,5 grade pe scara Richter au avut loc astazi in sudul Turciei si in Siria, pana la ora 16.00 fiind inregistrati deja 1.800 de morti si mii de raniti. Cinci cutremure s-au produs, in noaptea de 5-6 februarie, si in Romania, cel mai mare dintre acestea avand loc luni dimineata, la ora locala 3:26, cu o magnitudine de 4,6 grade Richter, la adancimea de 20 km.
Gheorghe Marmureanu mai spune ca nici cele cinci seisme care au avut loc in Romania in aceasta dimineata nu trebuie sa ne ingrijoreze. "Aceste cutremure nu prevestesc nimic, dar din pacate nici nu reduc sensibil presiunile acumulate in zona seismica Vrancea, aceasta nu se detensioneaza. Drept urmare nu au legatura cu viitorul cutremur catastrofal care va avea loc in Romania. Sunt cutremure obisnuite, care intra in cotidian, ca sa spun asa. Putem avea cu zecile si tot nu au nici cea mai mica legatura cu urmatorul mare seism care va veni in zona seismica Vrancea. Aici vorbesc de un cutremur puternic, cu acceleratii care pot avea urmari devastatoare. Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, in jurul anului 2040, poate si mai tarziu. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme precum cele din 1838 si 1940. Vorbim de o ciclicitate aici in care s-au mai intercalat si seismele intermediare din 1802 sau din 1977", a precizat seismologul Gheorghe Marmureanu. Conform datelor oficiale, seismul din anul 1838 a avut o magnitudine de 7,5, iar cel din 1940 a ajuns la o cota de 7,4.
 
VideoConfAC-iulman and machinehiltiTERAPLASTALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
Acvatot 2019
Ubitech
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
FRONTALE
MAKITA
BALTIC
BMI_Icopal
CDS
theda mar
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
rigips
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023