Agenda Constructiilor
Luni, 19 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ANAP va interzice participarea la licitatii a unor firme din spatiul extra-comunitar
ANAP va interzice participarea la licitatii a unor firme din spatiul extra-comunitar
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 23 Mar 2021 12:41
Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) a publicat in consultare un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care va interzice agentilor economici din spatiul extra-comunitar sa participe la licitatii pentru executia de lucrari, servicii si achizitii in Romania. Nu vor fi excluse, insa, companii din tari care nu sunt membre ale UE, dar care sunt semnatare ale unor acorduri internationale prin care UE este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice si in cadrul domeniului de aplicare, cum sunt Acordul privind Achizitiile Publice sau acordul Organizatiei Mondiale a Comertului.
OUG propune, astfel, modificarea si completarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice, in contextul in care in ultimii ani s-a constatat o crestere a numarului de ofertanti din spatiul extra-comunitar, la procedurile de achizitii publice, care ofera garantii reduse cu privire la respectarea cerintelor de calitate si a celor referitoare la protectia mediului, dezvoltarea durabila, conditiile de munca si protectie sociala si a politici concurentiale.
Astfel, in definitia operatorului economic care poate participa la licitatii se fac precizari legate de spatiul de provenienta al acestuia.
La articolul 3 alineatul (1), litera jj) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„jj) operator economic - orice persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, sau grup ori asociere de astfel de persoane, inclusiv orice asociere temporara formata intre doua ori mai multe dintre aceste entitati, care ofera in mod licit pe piata executarea de lucrari, furnizarea de produse ori prestarea de servicii, si care este/ sunt stabilita/ stabilite in:
i) un stat membru al Uniunii Europene;
ii) un stat membru al Spatiului Economic European (SEE);
iii) tari terte care au semnat si ratificat Acordul privind Achizitiile Publice (AAP), in masura in care contractul public atribuit este acoperit de anexele 1, 2, 4 si 5 si de notele generale referitoare la Anexa I a Uniunii la acordul respectiv;
iv) tari terte care se afla in proces de aderare la Uniunea Europeana;
v) tari terte care nu intra sub incidenta lit. iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care UE este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice si in cadrul domeniului de aplicare".
Pentru a consulta proiectul de OUG, click aici!
Documentul se afla inca in consultare publica si urmeaza a fi supus aprobarii Guvernului intr-o sedinta viitoare a acestuia.
Intr-o conferinta de presa ce a avut loc la finalul sedintei de Guvern din 17 martie 2021, Catalin Drula, ministrul Transporturilor, a subliniat ca vor fi acceptate la licitatii doar firmele care provin din tari care au un cadru legislativ si normativ similar cu cel al Uniunii Europene si care indeplinesc normele de mediu, drepturile omului si drepturile salariale ale angajatilor. Ministrul a precizat a punctat ca vor exista si firme care nu sunt membre ale UE, precum Statele Unite, Japonia, Canada, Republica Moldova, Armenia, dar care au semnat acordul Organizatiei Mondiale a Comertului si carora li se va permite accesul la licitatiile privind lucrarile publice. China ar urma, astfel, sa fie exclusa de la licitatiile viitoare, insa Turcia nu, deoarece este inclusa intre acele state in curs de aderare la Uniunea Europeana, care sunt state de unde operatorii economici sunt acceptati.
OUG nu se va aplica in cazul contractelor aflate deja in derulare.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTVideoConfAC-iulgamma_2021ALLBIMAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
cv water 2021
hidroplasto
hilti
rigips
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere