Agenda Constructiilor
Luni, 09 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CC: Scadere a presiunii concurentiale pe piata materialelor de constructii, in 2023
CC: Scadere a presiunii concurentiale pe piata materialelor de constructii, in 2023
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 07 Nov 2023 14:16
In anul 2023, toate pietele materialelor de constructii evaluate prin Indicele Agregat de Presiune Concurentiala (IAPC) au inregistrat o scadere a presiunii concurentiale, comparativ cu anul anterior. De asemenea, s-a observat o accentuare a stabilitatii cotelor pe pietele BCA-ului, bitumului, cimentului si polistirenului expandat. In plus, ca urmare a reducerii pretului energiei electrice, pe piata cimentului este de asteptat o anumita crestere a rentabilitatii, potrivit raportului "Evolutia concurentei in sectoare cheie 2023", realizat de Consiliul Concurentei (CC).
Pietele materialelor de constructii monitorizate prin IAPC sunt: producerea si comercializarea cimentului, bitumul cu aplicatii rutiere, BCA-ul, blocurile ceramice, polistirenul extrudat si expandat.
"Pe pietele materialelor de constructii pe care le monitorizam au existat, in ultimii ani, fluctuatii atipice ale cererii, cu o scadere in anul 2022, urmata de o crestere masiva in anul 2023 (in special pe piata bitumului cu aplicatii rutiere). Pe piata cimentului este de estimat o crestere a rentabilitatii, iar pe piata blocurilor ceramice, in ultimii ani au existat mai multe tranzactii importante, gradului de concentrare crescand usor. De altfel, sectorul constructiilor a inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 6,8% in primul semestru al anului 2023", se precizeaza in documentul citat.
La nivel general, in zona materialelor pentru constructii, au fost inregistrate evolutii atipice ale cererii, in anul 2022 fata de 2021. Pentru mai multe tipuri de materiale, s-a consemnat o reducere a consumului, reprezentand una dintre cauzele aparitiei de socuri pe aceste piete.
Datele Institutului National de Statistica arata o crestere masiva a consumului pe piata bitumului cu aplicatii rutiere in primele sase luni ale anului 2023, fata de perioada similara a anului trecut. Comparativ cu anul trecut, piata blocurilor ceramice a inregistrat in 2023 o usoara crestere a gradului de concentrare, in sensul apropierii cotelor de piata ale principalilor concurenti, dar si o anumita volatilitate a acestora, in principal, ca urmare a achizitiei Euro Caramida de catre Cemacon (operatiune aprobata de catre Consiliul Concurentei, dupa analizarea efectelor coordonate). Pe aceasta piata, au avut loc mai multe tranzactii importante in ultimii ani, ce au fost analizate temeinic de catre autoritatea de concurenta, care, data fiind structura curenta a pietei, este de asteptat sa manifeste retinere, chiar reticenta, in a aproba alte operatiuni de concentrare pe aceasta piata.
 
 
Scadere a presiunii concurentiale pe 15 piete, din 44 monitorizate
Provocarile persistente la nivel geopolitic, evolutiile economice si financiare recente, caracterizate, in ciuda semnalelor pozitive de tendinta dezinflationista, de erodarea stabilitatii macroeconomice, de potentialul de incetinire a cresterii economice si a investitiilor, precum si de declansarea procedurii de deficit bugetar excesiv, s-au reflectat in rezultatul evaluarii IAPC din acest an. Peste o treime din cele 44 de industrii evaluate anul acesta prin IAPC au inregistrat o scadere a presiunii concurentiale.
Serviciile de consultanta IT si comercializarea de imbracaminte si incaltaminte se mentin in topul clasamentului, cu valori putin peste 70%. La polul opus, cu valori de aproximativ 30%, se regasesc serviciile notariale si producerea si comercializarea cimentului, arata datele CC.
"Ne uitam la modul cum functioneaza, in special cum sunt structurate (sectoarele economice - n. r.), cati actori sunt, cat de usor este sa se intre pe piata respectiva, ce bariere sunt in calea activitatii economice si, atunci, ierarhizam sectoarele economice: unele unde sunt dificultati vedem probleme referitoare la concurenta, unele unde problemele sunt medii si unele unde vedem concurenta desfasurandu-se ori premisele sunt ca ea sa se desfasoara in conditii bune. Din aceste 44 de sectoare la care ne uitam an de an, la o treime vedem un regres. Fata de alti ani, asta ne arata ca exista o presiune, sunt consecinte ale situatiei economice. Anul trecut economia a trecut bine, e adevarat, dar a trecut prin trei crize majore in ultimii 10-15 ani", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, cu prilejul conferintei de lansare a raportului.
In acest context, seful autoritatii de concurenta a precizat ca s-a observat un regres in privinta structurii unor sectoare.
"Nu vorbesc de incalcari ale legii, ci a numarului de companii prezente in piata, a usurintei pentru o noua companie sa intre in acea piata. Deci, astea-s elementele care sunt niste preconditii ale concurentei. Avem sectoare in care, traditional, vedeam probleme - unele unde avem foarte putini jucatori, cum e zona materialelor de constructii, sau zone in care avem reglementari, cum este zona profesiilor liberale. Pe acestea in fiecare an le semnalam ca fiind sectoarele cele mai problematice din punct de vedere concurential. Ce vedem in acest an, este efectul crizei si interventiile guvernamentale pentru combaterea crizei, vedem regrese pe zona de energie unde s-a venit cu o reglementare si de asta spuneam ca problema pentru perioada urmatoare de 1 - 2 ani este cum vom reusi sa redeschidem piata intr-un mod care sa fie sustenabil, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru industrial, dar care sa permita desfasurarea concurentei", a sustinut Bogdan Chiritoiu.
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CDS
strabag nivel 1
BogArt
viarom
noark
SSAB
Ubitech
Arduro
concelex
siniat
ness project
rigips
konsent
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
leviatan
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
SIGM

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander