Agenda Constructiilor
Luni, 19 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CDR: Reforma ANAF, esentiala dezvoltarii tarii, este mentionata doar generic in PNRR
CDR: Reforma ANAF, esentiala dezvoltarii tarii, este mentionata doar generic in PNRR
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 26 Mar 2021 13:55
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) saluta publicarea pentru consultare a variantei actualizate a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) care preia mai multe propuneri de proiecte si reforme avansate de sectorul privat, cu precadere in ceea ce priveste transformarea digitala, educatia, tranzitia verde.
"In timp ce apreciem eforturile sustinute ale echipelor ministerelor de linie si ale Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene de a agrega si armoniza aceasta noua varianta a PNRR, nu putem sa nu remarcam faptul ca reforma Agentie Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) este mentionata doar generic, fara a indica masuri si propuneri concrete, asa cum ne-am fi asteptat pentru acest domeniu strategic pentru economia si societatea romaneasca. Reforma ANAF este o reforma cheie de care Romania are nevoie acuta, atat din perspectiva redresarii economice, cat si din perspectiva cresterii competitivitatii si a calitatii vietii", subliniaza reprezentantii CDR.
Potrivit Coalitiei, prin includerea reformei ANAF in PNRR, fara o individualizare clara, Romania risca sa nu valorifice, nici de aceasta data, oportunitatea de a finanta si operationaliza modernizarea reala, transformarea digitala complexa si completa a administratiei fiscale, in ciuda impactului pozitiv dovedit de experienta altor state la nivelul imbunatatirii nivelului de colectare a veniturilor bugetare sau de fiscalizare a economiei.
"Pilonul ll, aferent transformarii digitale, prevede digitalizarea sistemului de colectare a taxelor, inclusiv servicii de e-facturare, insa acestea sunt cateva elemente importante ale unui puzzle mai mare pe care este datoria noastra sa-l includem si sa-l rezolvam in PNRR", mai noteaza CDR.
In viziunea mediului de afaceri, reforma ANAF este un proiect de sine statator, care se subsumeaza in totalitate atat recomandarilor de tara formulate de catre Comisia Europeana in mod repetat in ultimii ani, cat si criteriilor de eligibilitate prevazute de Mecanismul de Redresare si Rezilienta. Acest proiect trebuie sa beneficieze de o planificare coerenta si riguroasa, de o alocare corespunzatoare, toate acestea avand menirea sa asigure implementarea sa pana la finalul lui 2026, termenul limita pentru finantare prin PNRR.
"Consideram ca reforma ANAF trebuie sa cuprinda, pe langa digitalizarea colectarii taxelor si servicii de e-facturare deja prevazute in PNRR, si implementarea unor solutii tehnice de dialog la distanta cu reprezentantii ANAF, controlul fiscal la distanta, imbunatatirea sistemelor de declarare a veniturilor, impozitelor si taxelor datorate de persoane fizice, imbunatatirea serviciilor oferite prin Spatiul Privat Virtual si a fisei pe platitor, precum si investitii critice in capital uman pentru re-skilling si up-skilling, atat pe parte tehnica, cat si in ceea ce priveste relationarea cu contribuabilii", mai subliniaza reprezentantii CDR.
Organizatia lanseaza un apel, in numele mediului de afaceri, pentru ca reforma ANAF, placa turnanta pentru orice directie de dezvoltare a Romaniei, sa fie individualizata si detaliata in versiunea PNRR care va fi inaintata acum Comisiei Europene pentru inceperea negocierilor, sporind astfel sansele pentru aprobarea si implementarea cu celeritate a acestei reforme. CDR isi exprima disponibilitatea de a veni cu propuneri concrete in sprijinul elaborarii acestui proiect.
***
CDR este o initiativa privata construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai si reuneste organizatii cum sunt Camera Americana de Comert in Romania (AmCham), Camera Franceza de Comert in Romania (CCIFER), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Straini (FIC), Confederatia Patronala Concordia (CPC) si Consiliul National al ČŠntreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele si expertiza necesara formularii unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Companiile reprezentate de cele 25 de organizatii de afaceri membre CDR angajeaza peste un milion de oameni si genereaza aproximativ 50% din PIB. Scopul CDR este de a oferi o baza coerenta pentru consultare cu Guvernul si alte institutii publice pe teme care au impact asupra climatului economic si de afaceri din Romania.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
gamma_2021ALLBIMAUTODESKTERAPLASTVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
hidroplasto
rigips
hilti
cv water 2021
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
ef-de-n
AICPS_30
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere