Agenda Constructiilor
Sambata, 02 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CITR a finalizat prima etapa din gestionarea falimentului Euroins
CITR a finalizat prima etapa din gestionarea falimentului Euroins
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 04 Sep 2023 14:17
CITR a finalizat prima etapa din gestionarea falimentului Euroins. In cele aproximativ 3 luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declaratii de creanta ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a realiza tabelul creditorilor. Totodata, echipa CITR a realizat inventarierea activelor si a demarat licitatii publice pentru a acoperi costurile salariale. Mai mult, CITR a analizat si a denuntat aproximativ 1.000 de contracte si a inaintat spre analiza judecatorului sindic contractul incheiat cu EIG Re prin care au fost transferate din companie active si numerar. De asemenea, de la deschiderea procedurii, CITR coordoneaza cele peste 25.000 de litigii in fata instantelor nationale.
„Intr-o procedura precum cea a falimentului Euroins, rolul CITR ca lichidator judiciar este acela de a oferi claritate asupra situatiei companiei, de a descifra contextul in care s-a produs falimentul companiei. In acelasi timp suntem responsabili de a crea cadrul pentru o buna functionare a relatiilor instructionale necesare mecanismelor care vor duce la inchiderea procedurii cu succes. Ca intotdeauna, ne vom realiza acest rol cu transparenta, constienti fiind de impactul falimentului Euroins in economie si asupra oamenilor”, a spus Paul Dieter Cirlanaru, CEO CITR.
 
Datoriile Euroins
„Tabelul creditorilor contine, pana in prezent, peste 1.100 de declaratii de creanta, iar creantele scadente insumeaza, pana acum, 600 mil lei. Expunerea totala poate ajunge pana la 5 miliarde de lei. O parte din aceasta suma reprezinta datorii potentiale ale unor daune care nu s-au materializat in acest moment si care nu sunt certe”, a spus Alina Popa, Coordonatorul echipei care gestioneaza falimentul Euroins.
Urmatorii pasi in procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, finalizarea evaluarii patrimoniului, continuarea demersurilor pentru recuperarea creantelor, valorificarea activelor, sustinerea in instanta a actiunii in anulare a contractului de reasigurare incheiat cu EIG Re, intocmirea raportul privind cauzele care au condus la falimentul companiei si publicarea tabelului definitiv al datoriilor dupa judecarea eventualelor contestatii.
Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurari, cu cea mai mare pondere in piata de asigurari RCA. In martie 2023, Euroins detinea circa 27% din piata RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de polite RCA Euroins erau in vigoare, iar in momentul actual, 1,6 milioane inca sunt inca valabile.
 
Scurt istoric
La data de 09 iunie 2023, instanta a dispus deschiderea procedurii de faliment a EUROINS, iar CITR a fost numit lichidator judiciar. Conform mandatului legal, CITR gestioneaza lichidarea companiei prin urmatoarele demersuri: identificarea activului si pasivului companiei falimentare si recuperarea sumelor pe care compania este indreptatita sa le obtina pentru a le oferi mai departe creditorilor sai, fie angajati, pagubiti sau parteneri de afaceri. De asemenea, lichidatorul judiciar are responsabilitatea identificarii cauzelor falimentului si, daca este cazul, formularea unor actiuni la judecatorul sindic de atragere a raspunderii persoanelor responsabile.
 
Informatii utile pentru asiguratii Euroins
Politele de asigurare emise de Euroins inceteaza, conform ultimelor modificari legislative, la data de 8 decembrie 2023, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate a acestora, respectiv la data de 5 Februarie 2024 pentru asigurarile de garantii, aceasta din urma fiind ultima zi de valabilitate. Pana la aceste date, toti asiguratii Euroins sunt obligati sa incheie polite noi de asigurare.
Orice persoana pagubita poate adresa FGA o cerere de despagubire pentru sumele datorate. Cererea se depune la FGA in maximum 90 de zile de la data la care hotararea de faliment va ramane definitiva, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data la care i s-a nascut dreptul de recuperare a datoriei
Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate de Euroins, pentru perioada in care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a incetarii contractelor de asigurare, va fi necesara formularea unei cereri de plata la FGA.
Persoanele care nu au primit notificarea deschiderii falimentului Euroins inca pot depune declaratie de creanta, conform legii.
Persoanele care vor obtine o sentinta impotriva Euroins pot depune declaratia de creanta la Tribunalul Bucuresti in 10 zile de la obtinerea acesteia.
 
ALLBIMhiltiVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
noark
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
grundfos
viarom
Ubitech
strabag nivel 1
CDS
BALTIC
leviatan
rigips
Acvatot 2019
MAKITA
theda mar
FRONTALE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
BA 2023
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu