Agenda Constructiilor
Marti, 26 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Consiliul Concurentei pune in dezbatere publica “Ghidul privind intelegerile verticale”
Consiliul Concurentei pune in dezbatere publica “Ghidul privind intelegerile verticale”
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 02 Iul 2020 05:19
Consiliul Concurentei a elaborat „Ghidul privind intelegerile verticale” cu scopul de a veni in sprijinul companiilor care trebuie sa-si evalueze singure, de la caz la caz, compatibilitatea cu normele de concurenta nationale si europene a acordurilor verticale pe care doresc sa le incheie.
De regula, acordurile verticale sunt, contractele de furnizare si distributie. Termenul "vertical" subliniaza faptul ca aceste contracte sunt incheiate intre companii care opereaza la diferite niveluri ale lantului de productie sau de distributie. Acordurile de distributie intre producatori si angrosisti/ comerciantii cu amanuntul reprezinta exemple tipice de acorduri verticale, informeaza Consiliul Concurentei.
Astfel, daca un acord vertical contine "restrictii" in ceea ce priveste furnizorul sau cumparatorul, concurenta poate fi afectata. Aceste restrictii pot lua mai multe forme, de exemplu, producatorul vinde doar unuia sau unui numar limitat de cumparatori (distributie exclusiva/ selectiva), ceea ce poate duce la excluderea altor cumparatori de pe piata si/ sau la intelegere intre cumparatori. In mod similar, obligatiile de neconcurenta care interzic distribuitorilor achizitionarea si revanzarea produselor concurente pot impiedica intrarea pe piata a noilor producatori si pot consolida pozitiile pe piata ale producatorilor existenti.
"Intelegerile verticale reprezinta incalcari frecvente ale normelor de concurenta si, de aceea, vrem sa ajutam firmele sa cunoasca si sa inteleaga mai usor conditiile in care pot incheia contracte de distributie/ furnizare fara a fi sanctionate", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Ghidul cuprinde exemple relevante din practica Consiliul Concurentei din Romania si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, precum si o serie de recomandari pentru evitarea incalcarii legii.
Ghidul privind intelegerile verticale este pus in dezbatere publica pe pagina web a institutiei, www.consiliulconcurentei.ro, timp de 30 zile. Sugestiile si propunerile pot fi transmise prin e-mail la adresa Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 

PAGINA PERZONALIZATA

elmas_1octALLPLANCOVID-19AUTODESKVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
hidroplasto
ssab ag antrepriza generala
hilti
rigips
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
AHK 2018
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere