Agenda Constructiilor
Miercuri, 16 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ANALIZA: Piata de real estate - intre ajustare, oportunitate si repozitionare
ANALIZA: Piata de real estate - intre ajustare, oportunitate si repozitionare
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 16 Iul 2025 11:34
Masurile fiscale asumate de Guvern in aceasta vara marcheaza o schimbare majora de paradigma economica, fie ca vorbim de cresterea cotei standard de TVA la 21%, eliminarea facilitatilor fiscale pentru locuinte sau majorarea accizelor.
Pachetele de masuri anuntate de Guvern vin intr-un moment in care inflatia ramane relativ ridicata, iar fiscalitatea pare a fi principalul instrument de ajustare macroeconomica. In tot acest context, este asteptata o temperare a consumului, iar mediul de afaceri avertizeaza ca efectele acestor masuri, daca nu sunt insotite de masuri compensatorii si predictibilitate, pot incetini sau chiar dezechilibra dezvoltarea economica, potrivit unei analize realizate cu sprijinul unora dintre cei mai activi actori din piata: Nusco, STC Partners, Alpin Group, MRS Residence, Pinum, Fabrica de Profile, Ambito. 
Piata rezidentiala, care este una dintre cele mai dinamice si accelerate industrii din ultimii ani, este si unul dintre primele sectoare care reactioneaza imediat la aproape orice soc economic, precum este si impactul fiscal current. Eliminarea facilitatii de TVA redus la 9% pentru locuintele sub 600.000 lei este vazuta de majoritatea jucatorilor din real estate ca o masura cu efect disruptiv.
 
Prima achizitie rezidentiala – cea mai afectata
Dezvoltatorul imobiliar Nusco anticipeaza o diminuare a accesibilitatii tinerilor la achizitia unei locuinte, mai ales in cazul celor aflati la prima lor achizitie.
"Discutia privind eliminarea facilitatii de TVA redus la 9% pentru achizitia de locuinte ar putea avea un impact semnificativ asupra pietei rezidentiale din Romania, in special in marile orase, unde preturile sunt deja la un nivel ridicat comparativ cu veniturile medii. Astfel, noua masura va impacta cumparatorii finali si care vor suporta un cost suplimentar considerabil, de aproximativ 10%, doar din diferenta de TVA, ceea ce va afecta direct accesibilitatea si eligibilitatea pentru creditare, mai ales in cazul tinerilor aflati la prima achizitie”, spune Bogdan Iliescu – Director Comercial – Nusco.
Spre exemplu, in acest caz, jucatorul STC Partners va suplini modificarea TVA-ului de la 19% la 21% la unitatile ramase in disponibilitate. intocmai pentru a oferi suport tinerilor la prima achizitie rezidentiala. De altfel, compania emite un set complex de potentiale solutii, care poate reduce contractia imediata a pietei, ca urmare a noilor masuri, dupa ce observa ca in termeni de impact imediat si masiv asupra pietei, eliminarea facilitatilor de TVA va juca un rol mai disruptiv – va creste costurile de cumparare, va reduce tranzactiile si poate declansa blocaje in proiecte, iar impozitul pe proprietate va fi, mai degraba, o corectie reglementara cu efecte lente.
“Exista solutii precum includerea beneficiilor gratuite - electrocasnice, pachete de mobilier, sisteme inteligente, locuri de parcare, suport in accesarea unei finantari mai bine prin partenerii nostri bancari, crearea de pachete de inchiriere in vederea achizitiei si, desigur, colaborarea cu asociatiile din industrie pentru a face lobby in vederea obtinerii de stimulente sau subventii guvernamentale pentru cumparatorii de prime locuinte, pentru a compensa impactul modificarii TVA-ului. Clientii simt, astfel, ca primesc mai multa valoare”, explica Roxana Cristea - Partner & COO – STC Partners.
Un alt exemplu vine de la Pinum si arata ca in Italia, unde cota standard de TVA este similara (22%), exista facilitati fiscale specifice cu o cota redusa de 10% pentru renovarile care indeplinesc anumite criterii, precum cele privind eficienta termica. “Implementarea unor masuri similare si in Romania ar genera beneficii multiple”, sustine Francesco Curcio – CEO – Pinum. 
Si tot la capitolul solutii, insa cu impact asupra intregului mediu economic, Michele Nusco – CEO – Nusco considera ca asumarea colectiva ar aduce cele mai bune efecte. “Austeritatea, in astfel de momente, ar trebui sa fie un angajament pentru toata lumea, atat de mediul de afaceri, cat si de aparatul de stat, e important sa punem cu totii umarul. Altfel, continuarea digitalizarii intregului sistem - ar fi ideal sa continue direct proportional cu dezvoltarea mediului de business - o mai buna organizare a autoritatilor in asa fel incat colectarile taxelor sa se intample in mod real, o mai buna comunicare si eficientizare a autoritatilor cu mediul de afaceri, dar si un sistem meritocratic apt ar contribui, cu siguranta, la urmari extrem de utile pentru intreaga economie”, declara Michele Nusco. 
In aceeasi directie, compania MRS Residence sustine ca jucatorii care respecta fiscalitatea nu pot absorbi costul majorarii TVA fara a afecta marja de sustenabilitate a societatii. 
"Astfel, noi nu ne temem de fiscalitate. Ne opunem tratamentului inechitabil. Statul trebuie sa combata evaziunea, nu sa penalizeze conformarea. Daca vrem dezvoltare sustenabila, trebuie sa protejam circuitul corect al banilor - nu sa-l scumpim pana il impingem, din nou, in zona informala”, argumenteaza Dan Aldea – Director Executiv – MRS Residence, Divizia de Real Estate. 
 
Asumare si resposabilitate – factori determinanti in directia sanatoasa 
Piata constructiilor si dezvoltarilor reprezinta una dintre industriile-pilon in economie, fiind, in ultimii ani, un contributor major al acesteia, astfel ca antreprenorii de profil din piata privesc mereu catre expansiune si analizeaza etapele fiecarui context economic cu atentie, cu obiectivul de a contracta socurile imediate, precum este cel din prezent. 
“In mod sanatos, disciplina financiara si atentia la modul in care este colectat si mai apoi cheltuit banul public este o responsabilitate majora si care este important sa fie facuta in fiecare zi. Avand in vedere acest context, putem vedea ca in aparatul de stat nu exista mecanisme care sa protejeze cheltuirea banului public, al nostru, al tuturor contribuabililor intr-un mod responsabil. Cu toate acestea, o solutie optima ar fi ca masurile sa stopeze cheltuielile care nu sunt necesare si, prin urmare, nu aduc valoare economiei. Suplimentar, consideram ca recuperarea creantelor istorice de catre ANAF este, din nou, o responsabilitate majora care ne va arata ca fiecare contribuabil este tratat in acelasi set de reguli”, este de parere Dan Panciu – CEO & Founder – FDP. 
Conform companiei Ambito, arhitectura crizelor este formata din elemente psihologice si comportamente sociale. “Economia raspunde la derapaje pentru a echilibra comportamente, atat la nivel individual, cat si de grup. Indiferent cat de placut este “traiul pe datorie”, care este specific pentru toti, direct sau indirect, vine momentul cand raspunsul economic ne trezeste din visare”, declara Robert Dorobantu – CEO & Founder – Ambito.
Pentru ca impactul acestor noi pachete de masuri fiscale adoptate de Guvern sa fie cat mai pozitiv, una dintre solutiile comune pare sa fie legata de reducerea taxelor pe munca, conform analizei curente. 
“O solutie corecta ar putea fi reducerea costurilor aparatului de stat prin eficientizarea cheltuielilor publice, in special in zonele care genereaza risipa. Nu vorbim aici de o contractie a politicii fiscale, care ar presupune reducerea investitiilor, ci mai degraba de o gestionare mai responsabila si mai eficienta a fondurilor deja existente. O alta masura esentiala ar fi scaderea taxelor pe munca. Aceasta masura va avea un dublu impact pozitiv: pe de o parte, angajatii vor beneficia direct de venituri mai mari, ceea ce stimuleaza consumul, iar pe de alta parte, companiile vor putea folosi resursele economisite pentru investitii suplimentare si noi angajari, accelerand astfel cresterea economica”, este de parere Francesco Curcio – CEO – Pinum. 
In aceeasi nota, si compania FDP explica efectul unei potentiale scaderi ale taxarii pe munca. “Din perspectiva masurilor pentru dezvoltarea economica, vedem ca este nevoie de sprijin financiar pentru cercetare, unitati de productie care sa genereze produse competitive si, deigur, noi locuri de munca. De asemenea, astfel putem creste numarul de cotizanti cand discutam de taxarea muncii, dar credem ca este important ca odata cu acest lucru sa aducem o reducere a taxelor muncii, pentru ca aceasta se va intoarce in economie prin cresterea puterii de cumparare a fiecaruia dintre noi”, spune Dan Panciu. 

Investitiile – motorul dezvoltarii economiei
In astfel de momente, companiile solide, cu o viziune clara pe termen lung, vor continua sa investeasca in eficienta, in digitalizare si, mai ales, in resursa umana. “Traim o criza financiara tipica, iar antidotul a aparut la fel de clasic. Noi, urmarind procesul inflationist din ultimii ani, asteptam sa vina acest moment – care va dura, probabil, un an, un an si jumatate – in care se vor produce corectii. Corectiile sunt sanatoase, chiar daca dureroase, atat timp cat nu vor genera o criza economica, de aceea noi privim acest moment ca pe o oportunitate de resetare. Pana la urma, daca aceasta situatie este gestionata echilibrat si bazata pe investitii, ea va conduce nu doar la o economie mai sanatoasa si sustenabila, dar si la un mediu de afaceri mai matur”, explica Robert Dorobantu, de la Ambito. 
De asemenea, investitiile au nevoie de continuitate pentru ca economia sa-si urmeze parcursul dezvoltarii corecte. “Consideram ca este vital ca in toate sectoarele de piata, investitiile sa nu fie limitate, deoarece in acest caz s-ar produce o scadere economica la nivel national. In plus, Guvernul trebuie sa continue investitiile in infrastructura, autostrazi, cai ferate si aeroporturi, pentru ca sanatatea afecerilor din real estate si HoReCa – segmente in care noi activam - sunt in stransa legatura cu acest factor important, ca intreaga economie, de altfel”, spune David Aron- CEO – Alpin Group. 
Si compania Pinum puncteaza factorul investitional: “Investitiile statului in infrastructura reprezinta o prioritate strategica, cu impact major asupra intregii economii, generand efecte multiplicatoare pozitive pe termen lung. O infrastructura moderna stimuleaza dezvoltarea companiilor, atrage noi investitii straine si contribuie la crearea de locuri de munca sustenabile”, conchide Francesco Curcio. 
In concluzie, conform companiilor Nusco, STC Partners, Alpin Group, MRS Residence, Pinum, Fabrica de Profile, Ambito, solutii precum continuarea investitiilor, accelerarea dezvoltarii procesului de digitalizare national, reducerea taxarii pe munca sau asumarea colectiva a austeritatii ar aduce reale beneficii in economie. Pentru mediul de afaceri, este esentiala consolidarea transparentei institutionale si a parteneriatului real intre stat si mediul privat. 
O prioritate ar trebui sa fie educatia economica si financiara, atat la nivel individual, cat si institutional, mai considera reprezentantii mediului de afaceri, care sustin ca o societate bine informata va putea sustine decizii mai corecte, contribuind activ la stabilitate si progres economic.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiTotalEnergiesBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 190 (Mai 2025)
 

Autentificare

Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Daikin
quadratum
Arduro
EURO BUILD
ELECTROGRUP
Ubitech
BogArt
EDIT-Structural
theda mar
strabag nivel 1
CDS
MCA
SIGM
MAKITA
noark
Eco Garden Construct
AED
KADRA
CONCEPT STRUCTURE
TECNIC
Acvatot 2019
leviatan
GEWISS
concelex
ERBASU CONSTRUCT
SSAB

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor