Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CBRE: Cladirile de birouri, proprietatile cele mai cautate de investitori in 2020
CBRE: Cladirile de birouri, proprietatile cele mai cautate de investitori in 2020
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 13 Aug 2020 11:45
Volumul investitiilor imobiliare din Romania a totalizat aproximativ 395 milioane de euro in prima jumatate a anului 2020, cu 17% mai mult fata de aceeasi perioada din 2019, potrivit companiei CBRE, liderul pietei de consultanta imobiliara. Cladirile de birouri au fost proprietatile cele mai cautate de investitori, reprezentand 88% din volumul tranzactionat si alte proiecte similare sunt disponibile spre vanzare, cumuland o valoare de peste 350 de milioane de euro.
"Cladirile de birouri continua sa atraga atentia investitorilor, in special proiectele aflate in Bucuresti. In prezent, sunt multiple oportunitati aflate la vanzare pe piata de birouri, proiecte care totalizeaza o valoare cumulata de peste 350 mil. euro, de diferite dimensiuni si amplasate in multiple zone, de la centru-vest pana la Piata Victoriei", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties in cadrul CBRE Romania.
In prima jumatate a anului, valoarea medie a unei tranzactii imobiliare a fost de 30 de milioane de euro, putin peste media de 26 milioane de euro inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor CBRE Research.
Spre deosebire de trendul remarcat in 2019, in prima jumatate a acestui an proiectele imobiliare din Bucuresti au dominat activitatea de investitii, o singura tranzactie fiind incheiata in afara Capitalei (3% din volumul tranzactionat). Anul trecut, CBRE a asistat grupul de firme Hexagon in vanzarea unui portofoliu compus din trei cladiri de birouri din Cluj-Napoca catre compania romaneasca Ideal Projects Services, intr-o tranzactie de aproximativ 30 de milioane de euro.
In primul semestru din 2020, cladirile de birouri au fost cel mai tranzactionat produs (88%), in timp ce spatiile industriale au fost pe locul al doilea (8%) in preferintele investitorilor imobiliari, urmate de dezvoltarile mixte (2%).
In ceea ce priveste yield-urile (randamentele investitionale), acestea au ramas stabile in primul semestru, la 7% pentru spatiile de birouri, respectiv 7,75% pentru spatiile industriale, potrivit CBRE Research. Pe segmentul spatiilor de retail, unde apetitul investitorilor a scazut din cauza pandemiei de Covid-19, yield-urile au continuat sa creasca usor pana la 7% la finalul primul semestru.
 
Investitorii romani raman activi: 7 tranzactii in 6 luni
Investitorii romani au ramas activi si in acest an, incheind sapte tranzactii in primele sase luni ale anului si clasandu-se astfel pe locul al doilea in ceea ce priveste originea investitorilor, dupa investitorii din  Ungaria, in timp ce locul al treilea a fost ocupat de companii grecesti si sud-africane. Printre cumparatorii romani se numara: Dedeman (The Bridge 3), Ionut Dumitrescu (partial One Tower, partial One North Gate) si One United (Office 1).
"Din anul 2014, randamentul prime spatiilor de birouri din Romania a ramas stabil, la fel si chiriile prime, ceea ce inseamna ca tara noastra are valori de capital mult mai scazute comparativ cu pietele din Europa Centrala si de Est. In continuare, Romania are nevoie de o promovare intensa pentru a putea atrage noi investitori, avand in vedere ca nume importante din Europa de Vest lipsesc de pe scena locala. Cu toate acestea, mai multi jucatori noi analizau intrarea in Romania inainte de perioada de izolare impusa de Covid-19 si continua sa o faca", a completat Gijs Klomp.
La nivelul intregii piete imobiliare din Europa, volumul investitiilor a totalizat 129 miliarde euro in prima jumatate a anului, in crestere cu 2% fata de aceeasi perioade a anului trecut in pofida pandemiei de Covid-19, potrivit datelor CBRE Research. Din acest volum, tranzactiile cu cladirile de birouri au reprezentat 41 miliarde euro. In Europa Continentala (cu exceptia Marii Britanii si a Irlandei), volumul investitiilor a crescut in prima jumatate a acestui an cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Ubitech
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ness project
EDIT-Structural
MAKITA
noark
viarom
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
theda mar
CDS
siniat

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander