Agenda Constructiilor
Luni, 27 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ERBASU: Aproape jumatate din piata constructiilor a apelat la serviciile City Insurance
ERBASU: Aproape jumatate din piata constructiilor a apelat la serviciile City Insurance
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 08 Dec 2021 12:41
Sectorul constructiilor a fost puternic afectat de falimentul City Insurance, jumatate din piata apeland la acest asigurator, care era extrem de flexibil, a declarat, marti, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), Cristian Erbasu, la un eveniment de specialitate, citat de Agerpres.
"Stiti foarte bine ca au fost multe socuri: socul pretului materialelor de constructii, socul bancar - si acesta este un soc, mai ales in zona asigurarilor. Stiti bine ca in constructii avem mai multe tipuri de asigurari: fie de participare la licitatie, de buna executie, de retineri pentru avans. In momentul in care a avut loc un al doilea faliment major - si de data aceasta cu o influenta mult mai mare, ma refer a City Insurance, zona constructiilor a fost puternic afectata - 50% din piata constructiilor apeland la acest asigurator care, era extrem de flexibil, dar uitati flexibilitatea unde a dus, desi nu constructiile au contribuit la falimentul acestei companii, ci alte domenii. Sunt probleme majore pe care noi le intampinam, care ne vor duce in situatia de a nu mai fi capabili sa ducem lucrarile mai departe", a afirmat Cristian Erbasu.
Potrivit liderului patronatelor din constructii, impredictibilitatea este "cel mai mare dusman al firmelor de constructii". In opinia sa, companiile sufera in momentul de fata din lipsa de lucrari, desi se anunta foarte multe proiecte, insa ele intarzie sa apara.
"In Occident, in schimb - in Franta, Italia, Germania - a izbucnit o avalansa de proiecte care chiar se deruleaza. In conditiile astea, din nou avioanele sunt pline intr-o singura directie cu lucratori din constructii care pleaca in fiecare zi, care sunt cei mai tineri, cei mai buni, cei mai in forta, cei mai priceputi. Cei mai priceputi calificati - acestia deja pleaca. Daca ar fi fost proiecte care se derulau deja in Romania, macar o parte dintre ei ar fi putut fi pastrata sa lucreze", a sustinut Cristian Erbasu.
El a adaugat ca "sunt voci in piata care spun ca vor veni firme din afara".
"Vor veni si veti vedea ca nu se vor adapta si nu vor lucra. Firmele turcesti lucreaza bine in Turcia, vor veni in Romania, dar au nevoie de forta de munca locala, au nevoie de companii cu care sa colaboreze local. Vom vedea cat de bine se vor adapta conditiilor din Uniunea Europeana. Foarte multe dintre ele sunt firme extrem de bune. Acestea vin doar pentru a lua o lucrare-doua si vor pleca", a aratat acesta.
Pe de alta parte, Cristian Erbasu considera ca avem mult de recuperat in ceea ce priveste managementul si digitalizarea.
"In ceea ce priveste administrarea, managementul, digitalizarea, avem extrem de mult de recuperat. Companiile noastre similare din Occident sunt mult mai avansate din acest punct de vedere. Daca autoritatile nu se straduiesc sa se dezvolte in aceasta directie vom ramane in acest blocaj al transferului de hartii care produc blocaje, intarzieri si, de cele mai multe ori, chiar costuri suplimentare", a mai spus liderul patronatelor din constructii.
***
Decizia ASF privind retragerea autorizatiei de functionare a societatii de asigurare - reasigurare City Insurance, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata pe 27 septembrie, in Monitorul Oficial.
PRIAevents a organizat marti o conferinta online care aprofundeaza tematica despre sectorul constructiilor si real estate in Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulTERAPLASTALLBIMhiltiman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
CDS
rigips
leviatan
FRONTALE
MAKITA
viarom
CELCO 2020
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
BMI_Icopal
BALTIC
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023