Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - RE/MAX: Preturile pe piata imobiliara au crescut cu pana la 20% in primul semestru
RE/MAX: Preturile pe piata imobiliara au crescut cu pana la 20% in primul semestru
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 31 Aug 2022 06:25
Dupa un an 2020 marcat de reorganizare si adaptare la contextul pandemic, 2021 a reprezentat o perioada de consolidare si evolutie a businessului RE/MAX in Romania. Birourile din toata tara ale companiei au intermediat, anul trecut, circa 10.000 de tranzactii imobiliare, cu o valoare cumulata de peste 300 de milioane de euro, iar compania a avut o crestere de 92% a comisioanelor inregistrate, pana la 10,5 milioane euro. De asemenea, tot anul trecut si-a extins si reteaua de agentii. Pana la finele lui 2022, compania si-a propus o crestere de circa 45% pentru toti indicatorii de principali, comparativ cu anul precedent.
Interviu cu Razvan Cuc (53 de ani), presedintele RE/MAX Romania, specialist cu o experienta profesionala de 13 ani pe piata imobiliara.
 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Obiectivele RE/MAX Romania sunt de a ajunge la o retea de peste 1.000 de agenti si 100 de birouri. Suntem foarte aproape de primul obiectiv, deoarece reteaua RE/MAX are, in momentul de fata, peste 900 de membri la nivel national. De asemenea, ne dorim legiferarea domeniului imobiliar, proiect la care lucram deja. Educatia in acest domeniu este esentiala atat pentru agentii imobiliari, cat si pentru clientii acestora. Apetitul unor servicii de calitate este in crestere, iar noi investim constant in educarea membrilor RE/MAX.
 
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- In mare masura, provocarile intampinate vin din lipsa unui mediu normat la nivel de industrie. Inca nu exista in actualul context o lege a agentului imobiliar in Romania, astfel ca oricine poate deveni agent imobiliar peste noapte, fara a se inregistra in vreo organizatie si fara a trece prin vreun filtru minim de calificare. Faptul ca nu sunt licentiati, educati profesional intr-un standard si responsabilizati relativ la niste norme, face ca nivelul de servicii al breslei sa fie greu de controlat, iar perceptia consumatorului asupra agentului imobiliar sa fie una indoielnica. In plus, exista o cota necunoscuta, dar semnificativa, de "piata gri" a comisioanelor imobiliare, judecand dupa cifrele de afaceri derizorii ale multor agentii cu vechime din piata.
 
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari imobiliare, in noul context geopolitic si avand in vedere scumpirile din ultima perioada?
- Inflatia si razboiul din Ucraina sunt factorii care influenteaza major aceasta perioada. Fata de primul semestru al anului trecut, preturile au crescut semnificativ, chiar cu peste 20% pe unele segmente de piata si in anumite orase. Pentru a doua parte a anului preconizam cresteri semnificative de preturi la constructiile noi, generate de inflatie si intreruperile din lanturile de aprovizionare, in unele piete ajungand la peste 20% comparativ cu semestrul al doilea din 2021. Pe de alta parte, in segmentul rezidential, volumul de tranzactii nu a incetinit pana in prezent, insa inregistram o scadere a cererilor de achizitie. Exista oameni care asteapta o stabilizare a situatiei de criza din Ucraina, iar altii forteaza inchiderea tranzactiilor cat mai repede posibil, de teama sa nu ramana cu bani cash. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
noark
quadratum
CDS
MAKITA
Ubitech
Acvatot 2019
konsent
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
concelex
EDIT-Structural
rigips
ness project
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
siniat
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander