Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - EPSTEIN A & E: Dumpingul va obliga companiile sa se retraga de pe piata locala
EPSTEIN A & E: Dumpingul va obliga companiile sa se retraga de pe piata locala
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cornel Dinu 08 Ian 2013 08:19
Industria constructiilor din Romania va urma in perioada 2013 – 2014 un proces de recuperare lenta, chiar daca asteptarile reprezentantilor firmelor din domeniu sunt mult mai mari, este de parere Randy Tharp, managing director al Epstein Architecture & Engineering (Epstein A & E). “Exista indicii potrivit carora industria se va dezvolta constant, insa ritmul de crestere nu va fi probabil la nivelul alert pe care ni-l dorim”, sustine oficialul companiei americane, ce opereaza in Europa pe piata autohtona si pe cea poloneza. De asemenea, Randy Tharp trage un semnal de alarma fata de practica unor societati de a accesa lucrari la preturi de dumping, politica deficitara pentru intreaga breasla. “Aceste practici duc la scaderea nivelului serviciilor profesionale in industrie si vor obliga anumite companii sa se retraga din Romania si sa se redirectioneze catre piete mature, unde asemenea deprinderi sunt rar intalnite”, avertizeaza reprezentantul Epstein A & E.
 
- Cum credeti ca vor evolua piata constructiilor si domeniul arhitecturii in perioada 2013 – 2014?
- Sper ca industria constructiilor se va redresa semnificativ in 2013, insa, cu toate acestea, cred ca va continua sa fie o recuperare lenta. Exista indicii ca piata de profil se va dezvolta constant, dar ca ritmul de crestere nu va fi probabil la nivelul alert pe care ni-l dorim. Sunt planificate o serie de proiecte comerciale, de infrastructura si industriale, dar numai disponibilitatea de finantare (atat privata, cat si guvernamentala) va decide cat de multe dintre acestea vor puteat fi demarate anul viitor. Investitorii, bancile, companiile si Guvernul sunt inca nevoite sa actioneze cu precautie in legatura cu proiectele pe care le sustin si cu fondurile pe care le aloca. 
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii?
- Identificarea de noi proiecte reprezinta cu siguranta o provocare in conditiile actuale ale pietei, insa nici competitia stransa pentru cele cateva lucrari existente nu poate fi trecuta cu vederea. Si aceasta intrucat, aproape de fiecare data, apar una sau doua companii dispuse sa castige un proiect la preturi scazute, chiar daca profitul este aproape inexistent. Aceasta practica va duce la scaderea nivelului serviciilor profesionale in industrie si va obliga anumite companii sa se retraga de pe plan autohton si sa se redirectioneze catre piete mature, unde aceste deprinderi sunt rar intalnite. Companiile care au derulat afaceri timp de 5 sau 10 ani anterior crizei financiare nu inteleg ca trebuie sa mentina un anumit nivel de profitabilitate, si astfel toata industria are de suferit. Este posibil ca doar timpul sa rezolve aceasta problema, iar firmele care au abordarea respectiva vor fi nevoite sa se retraga, fie prin iesirea din afaceri, fie prin evitarea lor de catre beneficiar, in  momentul in care clientul realizeaza ca nu va primi acelasi produs pentru jumatate din cost.
- Ce proiecte aveti in lucru si care sunt trasaturile distincte ale obiectivelor respective?
- Principalele proiecte in care suntem actualmente implicati au un caracter preponderent industrial, apartinand unor entitati private. De asemenea, proiectele industriale au reprezentat principalul tip de lucrari contractate, intrucat finantarea acestora este determinata in mare parte de sectorul privat si de investitii planificate si nu de pietele financiare, de interesul dezvoltatorilor sau de institutiile de creditare. In mod traditional, aceste obiective sunt guvernate numai de functionalitate, insa am observat un interes crescut al clientilor nostri pentru elaborarea de facilitati durabile si eficiente din punct de vedere energetic. Printre caracteristicile de acest tip se afla utilizarea luminii naturale, iluminarea artificiala eficienta controlata automat, sisteme HVAC eficiente energetic, materiale sustenabile si prietenoase cu mediul inconjurator. In prezent, in Romania, lucram la cateva proiecte pentru clientii existenti, Emerson si Cameron. Oferim servicii de arhitectura si inginerie pentru Emerson ce vizeaza o noua cladire de birouri cu trei etaje (10.500 mp) si o unitate de productie de aproximativ 18.000 mp in cadrul parcului industrial din Cluj-Napoca. Lucram, de asemenea, la planul general al unui nou centru de productie apartinand companiei americane Emerson, in Oradea. Pentru Cameron, proiectam noi fundatii si lucram la expansiunea anexei apartinand zonei de productie, in cadrul centrului din Ploiesti. Oferim si servicii de inginerie pentru mutarea retelei de utilitati si construirea unei noi cladiri pentru paza, in cadrul proiectului din Campina. 
- Cum credeti ca se vor dezvolta, din punct de vedere arhitectural, mediul urban si rural in urmatorii ani?
- Sper ca mediul urban se va dezvolta bazandu-se pe o planificare mai buna si chibzuita. Contextul urban al Bucurestiului a devenit confuz in ultimii ani, pe fondul boom-ul imobiliar din perioada 2006 - 2008. Fiecare investitor a initiat proiectele proprii, fara legatura cu ceea ce era dezvoltat in jur sau cu ce era planificat sa se construiasca in apropiere. Dezvoltatorii trebuie sa planifice proiecte mai bune, iar autoritatile si comunitatea ar trebui sa fie mai exigente, optand pentru proiecte care corespund mai mult cerintelor efective si care sunt in concordanta cu profilul zonei. In ceea ce priveste dezvoltarea rurala, exista o multime de exigente acute care au in vedere infrastructura, cum ar fi tratarea apei si a celei reziduale, drumuri, retele de utilitati. Dezvoltarea acestora reprezinta o parte esentiala a progresului zonelor rurale. Modificarile respective sunt vitale atat pentru a indeplini nevoile de baza, cat si pentru a permite cresterea potentialului comercial si industrial in mediul rural.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
viarom
rigips
strabag nivel 1
Ubitech
ness project
concelex
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
quadratum
MAKITA
noark
CDS
EDIT-Structural
theda mar
siniat
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander