Agenda Constructiilor
Miercuri, 18 Septembrie 2019
 
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Municipiul BACAU va cunoaste o dezvoltare semnificativa in viitorul apropiat
Municipiul BACAU va cunoaste o dezvoltare semnificativa in viitorul apropiat
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 15 Apr 2019 07:41
Municipiul Bacau, unul dintre principalele orase din zona nord-estica a tarii, va cunoaste o dezvoltare semnificativa in perioada urmatoare, avand in vedere numarul mare atat al ansamblurilor rezidentiale aflate in constructie, cat si al solicitarilor de autorizare pentru demararea de proiecte noi. Potrivit administratiei locale, cererea de locuinte din Bacau este foarte mare, in prezent dezvoltatorii privati avand in constructie sapte ansambluri colective de dimensiuni mari, cu un numar total de circa 610 locuinte si investitii apropiate de 60 milioane de lei. Pe langa acestea, municipalitatea are in implementare o serie de proiecte ce au ca scop dezvoltarea comunitatilor marginalizate (precum E-Strateg), atragerea de investitori si forta de munca tanara si specializata (Tech Revolution, construirea incubatorului de afaceri HUB pentru Tineret - Cinema Orizont - finantat prin POR), dar si dezvoltarea infrastructurilor sanitare (modernizarea, dotarea si extinderea corpurilor ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie Bacau), educationale (modernizarea si reabilitarea unor crese si colegii) si de transport (coridoare de deplasare noi sau modernizate, managementul traficului, trasee pentru biciclete etc.). Valoarea cumulata a proiectelor derulate de municipalitate depaseste 55 milioane de euro.
Interviu cu arh. Diana Mihaela Marin (35 de ani), arhitect-sef in cadrul Primariei Municipiului Bacau. Arhitecta are o experienta profesionala de 12 ani in domeniu, cu activitate preponderenta in companii private (Rocada Architects - Iasi, Atelier 007 - Bacau, General Tectonic - Bacau). Ocupa functia de arhitect-sef al municipiului Bacau din octombrie 2017.
 
- Care sunt obiectivele dumneavoastra, ca arhitect-sef, pentru viitorul apropiat?
- Lipsa de viziune si de strategie de dezvoltare urbana a generat o crestere haotica a frontului construit in municipiul Bacau: nu exista o zonificare clara a functiunilor, in aceeasi zona avem inghesuite constructii de locuinte individuale, cabinete/ clinici medicale, birouri etc. Si, din nefericire, pe fondul reglementarilor urbanistice aflate inca in vigoare, sunt permise, in continuare, astfel de intercalari fara nicio logica. Ca atare, este necesara o zonificare urbanistica pe functiuni bine stabilite si definite, cu ingradiri/ limitari ale diversitatii functiunilor. Ne confruntam, de asemenea, cu o supraaglomerare, in zona centrala, a tuturor acestor functiuni si o lipsa de interes pentru zonele limitrofe (Serbanesti, Letea). De asemenea, avem un curs de apa caruia i-am intors spatele. Dezvoltarea treptata a orasului si inglobarea etapizata a localitatilor satelit aparute pe langa acest curs de apa a condus la o lipsa de coeziune a zonelor situate la estul si vestul Bistritei. Prin noi reglementari si proiecte mai indraznete, arealul din jurul cursului Bistritei poate deveni unul foarte important, generand noi poli de dezvoltare urbanistica. In municipiul Bacau lipseste un centru civic, acea zona mare, aerisita, organizata, functionala si utila in organizarea de evenimente cu diverse scopuri - concerte, spectacole, zona de promenade, de joaca pentru copii, de divertisment si sport pentru adolescenti, cu terase, cafenele, spatii verzi, plantate, spatiu de expunere pentru evenimente culturale etc. In momentul de fata sunt supuse analizei doua astfel de zone - nu am sa le nominalizez pentru ca studiile sunt la inceput, ambele cu potential de a fi transformate in centru civic.
 
- Cum credeti ca poate fi rezolvata problema dezvoltarii haotice a orasului? Aveti solutii in acest sens?
- Directia Arhitect Sef din cadrul primariei municipiului Bacau are in lucru o serie de proiecte in vederea reglementarii unor probleme de natura urbana, estetica si legala. In prezent, se lucreaza la ...

Continutul stirii este acesibil numai abonatilor Agenda Constructiilor & Fereastra
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADLicente bim

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 145 (Septembrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere