Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR: Aspectele economice si sociale, reflectate in activitatea arhitectilor
OAR: Aspectele economice si sociale, reflectate in activitatea arhitectilor
Arhitectura & Proiectare Publicat de Simona Ene 03 Nov 2011 09:43
Serban Tiganas 48 de ani)
Functia/Firma: presedinte, Ordinul Arhitectilor din Romania;
Experienta profesionala: 23 de ani in domeniul arhitecturii.
 
Misiunea principala a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) este orientata  spre promovarea serviciilor de arhitectura, pentru nivelul calitativ al carora este nevoie de un cadru optim de exercitare a profesiei. Organiza?ia deruleaza multiple proiecte de stimulare a activitatilor care conduc la calitate in arhitectura, de formare continua a profesionistilor din bransa si de colaborare cu cat mai multe entitati/organizatii ce au obiective comune. In ultima perioada, au fost initiate actiuni in directia instaurarii unui mod diferit de contractare a lucrarilor publice, altul decat pe baza criteriului de pret scazut, practicat - in detrimentul calitatii - pe plan autohton. Totodata, sunt promovate proiecte culturale ce vizeaza descoperirea, constientizarea si conservarea patrimoniului national, inclusiv implicarea societatii civile in pastrarea valorilor spatiului construit si premierea proiectelor reprezentative pe plan national. In ultimul timp, tot mai multi arhitecti din noile generatii de specialisti afiliati si-au adus contributia prin participarea activa la proiectele OAR. 
 
Care este trendul arhitectural actual?
Asa cum s-a intamplat in orice epoca, indiferent de conditiile sociale, arhitectura se inscrie pe doua directii principale, respectiv cea care tatoneaza evolutia/schimbarea/progresul (denumita avangarda) si linia impusa de piata, care are, la randu-i, multiple nuante si fatete. Pe plan intern, proiectele avangardiste se raporteaza la stadiul actual de dezvoltare a arhitecturii autohtone, fara a putea fi considerata remarcabila la nivel international, deoarece societatea se afla intr-un stadiu primitiv in ceea ce priveste identificarea si constientizarea propriilor valori. Arhitectura/proiectarea avangardista este caracterizata de geometrii avansate, design parametric, prin implicarea computerelor in definirea/optimizarea morfologiilor spatiale. In schimb, directia impusa de piata arhitecturii este aceea de orientare catre «cladirile verzi» si constructiile sustenabile, nu numai din punct de vedere al performantelor energetice, ci intr-o maniera complexa de abordare. Exista, de asemenea, categoria arhitectilor ce inclina spre arhitectura traditionala, insa prin reinterpretarea acesteia, reusesc sa demonstreze ca modernitatea nu implica neaparat inovatia. 
 
In ce directie s-a orientat activitatea OAR in ultima perioada?
Avand in vedere interesul deosebit pe care il avem pentru colaborarea cu organizatiile nonguvernamentale implicate in procesele de consultare publica in cazul proiectelor de anvergura, ne-am expus punctul de vedere cu privire la  cateva obiective in acest sens - Rosia Montana si diametrala Buzesti-Berzei-Uranus - cea de-a doua propunere avand avantajul de a deveni un punct de referinta pentru modul in care vor fi abordate in viitor, din punct de vedere al transparentei si consultarii reale, marile proiecte urbane. In 2011, activitatea OAR s-a orientat catre arhitectura spatiului public, dorind, in continuare, sa contribuim la schimbarea viziunii in ceea ce priveste necesitatea conservarii si utilizarii patrimoniului construit - dat fiind rolul de model pe care trebuie sa-l capete investitiile publice - si sa reusim sa implementam o strategie autohtona unitara pentru domeniul arhitecturii.    
 
Care sunt aspectele specifice sectorului de constructii?
Reluarea trendului ascendent in acest domeniu nu va fi posibila decat in cazul in care investitorii (publici sau privati) vor reusi sa dezvolte proiecte juste (de tipul celor in care fiecare particpant castiga). Acest lucru se poate realiza prin identificarea unei noi abordari a constructiilor. In prezent, Uniunea Europeana se confrunta cu problemele economice din Grecia si alte situatii negative subsecvente, actionand precaut, ceea ce inseamna ca trebuie sa ne concentram pe urmatorul ciclu de finantari europene - cel din 2014 - care va impune conceptul de plan integrat de mobilitate intermodala, neregasit deocamdata in proiectele de infrastructra dezvoltate recent. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
MAKITA
theda mar
Ubitech
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
noark
CDS
viarom
concelex
quadratum
rigips
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander