Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - BRASOV: Primaria va lansa concurs de solutii pentru reamenajarea Pietei Sfatului
BRASOV: Primaria va lansa concurs de solutii pentru reamenajarea Pietei Sfatului
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 09 Dec 2021 11:51
Primaria Brasov va publica, pana al sfarsitul acestui an, procedura de achizitie a serviciilor de proiectare necesare reamenajarii Pietei Sfatului. Achizitia se va desfasura sub forma unui concurs international de solutii organizat de Ordinul Arhitectilor de Romania (OAR). Valoarea estimata a serviciilor de proiectare si a premiilor acordate este de 1.598.527, la care se adauga TVA.
Conform temei de proiectare realizate de OAR, obiectivul concursului consta in formularea unei solutii de amenajare a spatiului public respectand patrimoniul construit, tinand cont de toate etapele istorice prin care a trecut aceasta piata si in acord cu valoroasele elemente de peisaj. Corelat cu aceasta intentie, municipalitatea isi propune si sa identifice o viziune preliminara pentru dezvoltarea pe termen mediu si lung a Cetatii Brasovului, care sa tina cont de spatiile urbane deja amenajate si care sa le prefigureze un sens comun. Aceasta viziune ar trebui sa demonstreze valabilitatea propunerilor de amenajare din Piata Sfatului in raport cu intreaga zona a Cetatii Brasovului, pentru o perioada cat mai lunga de timp.
„Brasovul este cel mai vizitat oras turistic din Romania dupa Bucuresti, iar punctul zero al Brasovului este reprezentat de Piata Sfatului. Acest simbol al Brasovului nu a mai trecut printr-un proces de renovare, de reamenajare, de reabilitare, de la finalul anilor ’80. Consideram ca este momentul ca acest proces sa se intample. Dar nu oricum, ci printr-un concurs international de solutii, un concurs care sa fie jurizat de arhitecti cu experienta de la nivel national si international, concurs pe care il vom lansa in aceste zile. Am semnat documentatia de incepere a acestei proceduri de atribuire, urmeaza ca Ordinul Arhitectilor din Romania sa-si desemneze membrii in viitorul juriu, iar saptamanile urmatoare sa facem anuntul public catre toti cei interesati sa participe la acest concurs”, a precizat Allen Coliban, primarul Brasovului.
Concursul va fi lansat pana la sfarsitul anului
Participantii la concurs ar trebui sa regaseasca potentialul maxim pentru fiecare dintre necesitatile Pietei Sfatului-comert, cultura, loisir, divertisment, civism, locuire si sa le reinstituie, ca prima promisiune pentru dezvoltarea coerenta a intregii cetati a Brasovului.
In plus fata de acest deziderat, solutiile imaginate ar trebui sa ia in considerare criteriul sustenabilita’ii, care presupune folosirea acestei amenajari pentru o lunga perioada de timp, precum si un consum limitat de resurse destinat intretinerii curente a pietei.
Conform programului stabilit impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania, pana la sfarsitul saptamanii viitoare OAR va fi stabili membrii juriului, iar pana la sfarsitul anului va fi lansat concursul de solutii. In lunile februarie si martie se va face vizita pe teren si se va raspunde la toate clarificarile necesare, pentru ca la inceputul lunii aprilie sa fie termenul limita pentru depunerea proiectelor. In termen de 10 zile, membrii juriului vor stabili castigatorul concursului si ocupantii locurilor II si III.
Criteriile de atribuire, stabilite prin tema de proiectare, sunt satisfacerea necesitatilor functionale arhitectural-urbanistice, 60% din evaluarea finala (maximum 60 puncte), si valoarea arhitectural-artistica adaugata, 40% din evaluarea finala (maximum 40 puncte).
In ceea ce priveste „Satisfacerea necesitatilor functional arhitectural-urbanistice”, vor fi punctate: criteriul functional, maximum 20 puncte, in cadrul caruia se vor puncta scenariile de utilizare si rezolvarea sinergica a functiunilor propuse pentru piata, din punct de vedere urbanistic si arhitectural; criteriul tehnic, maximum 20 puncte, in care se va puncta fezabilitatea solutiilor propuse, sustenabilitatea si durabilitatea acestora, si criteriul financiar, tot cu maximum 20 puncte.
Referitor la criteriul „Valoarea arhitectural-artistica adaugata” vor fi punctate: viziunea de dezvoltare a zonei „Cetate”, maxim 10 puncte; statutul de reper si atmosfera generala a interventiei, maxim 20 puncte; calitatea si claritatea reprezentarii ideilor astfel incat sa ilustreze capacitatea concurentului de a pune in opera proiectul propus, cu maxim 10 puncte.
In urma evaluarii facute de juriul stabilit de OAR, proiectantul clasat pe locul I va primi ca premiu realizarea serviciilor de proiectare in valoare de 1.484.700 de lei, la care se adauga TVA. Cel de pe locul II va primi un premiu in valoare de 74.235 de lei + TVA, iar locul III va fi premiat cu suma de 39.592 de lei +TVA.
 
man and machinehiltiVideoConfAC-iulALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
viarom
Acvatot 2019
CDS
strabag nivel 1
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
grundfos
leviatan
FRONTALE
Ubitech
leviatan
noark
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
BALTIC
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
BA 2023
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica